
Η 23η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 12 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, καθώς και στον Κινηματογράφο Ζήνα στη Λευκωσία, μας επιφυλάσσει ταινίες που ενθαρρύνουν τον διάλογο και καθιστούν τις προβολές αφορμή για συζητήσεις πάνω στις κυριότερες κοινωνικές και καλλιτεχνικές θεματικές του σήμερα.
Διαβάστε ακόμη: Ανυπομονούμε για όσα θα συμβούν στο 6ο Dot.on.the.map Industry Days τον Απρίλιο στην Κύπρο
Συγκεκριμένα, πέντε από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες των τελευταίων μηνών, που κέρδισαν την προσοχή του διεθνούς κοινού, προβάλλονται εκτός διαγωνιστικού στο Τμήμα Viewfinder – Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο. Αυτές είναι:
Η λυρική ταινία της Παγιάλ Καπάντια «Ολα Οσα Φανταζόμαστε ως Φως», που εστιάζει με ζεστασιά σε τρεις γυναίκες της εργατικής τάξης στη Βομβάη που βιώνουν τις αντιφάσεις της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.
Το μυστικά γυρισμένο πολιτικό δράμα του αυτοεξόριστου Μοχάμαντ Ρασούλοφ «Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς», γύρω από έναν δικαστή στην Τεχεράνη που παλεύει με την παράνοια του καθεστώτος. Στις Κάννες έλαβε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και διεκδίκησε το Oσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Η νέα ταινία της Τουρκάλας Ασλί Οζγκέ, «Faruk» έχει ως κεντρικό χαρακτήρα τον 90χρονο πατέρα της σκηνοθέτριας και διερευνά τις επιπτώσεις του εκτοπισμού και την πολυπλοκότητα της σχέσης πατέρα-κόρης, μέσα από ένα υβριδικό σινεμά που ακροβατεί μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Πανόραμα της Μπερλινάλε.
Η ταινία του Μπορίς Λοζκίν, «Souleymane's Story» που κέρδισε δύο βραβεία στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών και ακολουθεί έναν αιτητή ασύλου από τη Γουινέα στο Παρίσι που προετοιμάζεται για μια κρίσιμη συνέντευξη, ενόσω εργάζεται ως διανομέας φαγητού.
Το βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίλιαμ Μπάροουζ και ερωτικά φορτισμένο «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο, που διαδραματίζεται στην Πόλη του Μεξικού και εξετάζει τις προσπάθειες ενός Αμερικανού να δημιουργήσει μια βαθιά, αλλά ανέφικτη σχέση.
Ακόμη, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images θα φιλοξενήσει ταινίες που αποτυπώνουν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου, προσεγγίζοντας κοινωνικές, πολιτικές και προσωπικές ιστορίες. Αυτές είναι:
Το «Απρίλης» της Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι (Γεωργία, Ιταλία, Γαλλία), με φόντο τη γεωργιανή ύπαιθρο, που εστιάζει σε μια μαιευτήρα που ερευνάται για αμέλεια, ενώ προσφέρει μυστικά παράνομες εκτρώσεις. Τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στη Βενετία.
Το βραβευμένο με Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο «Toxic» της Σαούλ Μπλιουβέτ (Λιθουανία), με θέμα δύο έφηβες σε σχολή φωτομοντέλων, όπου η υπόσχεση μιας νέας ζωής τις εγκλωβίζει σε έναν αδυσώπητο κόσμο τοξικών προτύπων ομορφιάς και διαστρεβλωμένης αυτοεικόνας.
Το θρίλερ καταδίωξης «Ghost Trail» (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο), σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζονατάν Μιλέ, που ακολουθεί έναν Σύριο ο οποίος αναζητεί τον πρώην βασανιστή του στη Γαλλία. Διαγωνίστηκε για τη Χρυσή Καμέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών.
Το ντεμπούτο του ανερχόμενου Ντέιβιντ Γιοβάνοβιτς «Sun Never Again» (Σερβία), ένα καυστικό σχόλιο για την περιβαλλοντική καταστροφή στη σερβική ύπαιθρο, που αναδεικνύει τοπικά σκάνδαλα και ευρύτερα οικουμενικά διακυβεύματα.
Το «Λούλα Leblanc» του Στέργιου Πάσχου (Ελλάδα), που ξετυλίγει δύο παράλληλες ιστορίες που διασταυρώνονται μέσα από τη μνήμη, τον έρωτα και την απώλεια, με πρωταγωνίστρια την Michelle Valley.
Το θριαμβευτικό πρώτο δείγμα γραφής του Καλέντ Μανσούρ, «Seeking Haven for Mr. Rambo» (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία), που είναι μια τρυφερή ιστορία επιβίωσης και αφοσίωσης με πρωταγωνιστές έναν άνθρωπο και τον σκύλο του, μέσα στη σκληρή πραγματικότητα της εργατικής τάξης του Καΐρου. Εκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 81ο Φεστιβάλ Βενετίας.
Η ατμοσφαιρική μαύρη κωμωδία «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά (Ελλάδα), όπου μυθοπλασία και πραγματικότητα συγχέονται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας για ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Το συνολικό καστ έλαβε τιμητική μνεία στη Θεσσαλονίκη.
Στο Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα θα δούμε φέτος τρεις ξεχωριστές ταινίες, που αντανακλούν διαφορετικούς καλλιτεχνικούς προσανατολισμούς, Οι ταινίες συμμετέχουν επίσης στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images. Αυτές είναι:
Η νέα ταινία της βραβευμένης Αλίκης Δανέζη- Knutsen «Τόσο κοντά, τόσο μακριά » (Ελλάδα, Κύπρος), όπου ένα ζευγάρι σε διάσταση αναζητά το βήμα προς την επανασύνδεση ή τον χωρισμό σε ένα απομονωμένο νησί.
Η χιουμοριστικής ατμόσφαιρας τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Η κάλτσα» (Κύπρος), με θέμα έναν σκηνοθέτη που γυρίζει ταινία για τις συνέπειες ενός ατυχήματος που είχε, καθώς αναρρώνει στο σπίτι του ανάπηρου ξαδέλφου του.
Tο ντεμπούτο του Αιμίλιου Αβραάμ «Σμαράγδα» (Κύπρος), που εστιάζει σε μια μεσήλικη η οποία μέσα από την ενασχόλησή της με τα κοινωνικά δίκτυα ξεκινά μια διαδρομή αυτοανακάλυψης και έρχεται αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες της ζωής.
Eπιπλέον, στις ειδικές προβολές της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνεται ένα τιμητικό αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς, το οποίο θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να ξαναζήσει τις σκοτεινές και ανατρεπτικές όψεις του έργου του που εξακολουθούν να εμπνέουν και να ιντριγκάρουν. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν το «The Lost Highway», το «Μπλε Βελούδο» και η «Ατίθαση Καρδιά».
Τέλος, το Τμήμα του Φεστιβάλ που απευθύνεται σε Παιδιά και Νεαρά Ατομα προτείνει φέτος από τις 4 μέχρι τις 13 Απριλίου ταινίες που εστιάζουν στην ισότητα, την αλληλεγγύη και την υπέρβαση προκαταλήψεων. Ο λόγος για τo «Winners» της Σολίν Γιούσεφ (Γερμανία), το «Lars is Lol» του Ιρικ Σέτερ Στόρνταλ (Νορβηγία), το «Through Rocks and Clouds» του Φράνκο Γκαρσία Μπεσέρρα (Περού, Χιλή), καθώς και τα φιλμ κινουμένων σχεδίων «Living Large» της Κριστίνα Ντουφκόβα (Τσεχία, Σλοβακία, Γαλλία) και «Mirai» του Μαμόρου Χοσόντα(Ιαπωνία).
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την 23η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, καθώς και τα προφίλ του σε Facebook και Instagram.