Ο Σέιλορ Ρίπλεϊ ερωτεύεται την Λούλα Πέις Φόρτουν, κόρη μίας πλούσιας πλην παρανοϊκής πρώην καλλονής με το όνομα Μαριέττα. Οι δυο τους αναγκάζονται να ζήσουν χωριστά όταν ο Σέιλορ μπαίνει φυλακή για τον βάναυσο φόνο ενός κακοποιού που η Μαριέττα είχε προσλάβει για να τον σκοτώσει. Αφού αφήνεται ελεύθερος, ο Σέιλορ και η Λούλα αποφασίζουν να το σκάσουν στην Καλιφόρνια. Σύντομα όμως, η Μαριέττα θα αναζητήσει να πάρει εκδίκηση, κι έτσι η περιπλάνηση των δύο νέων στον Αμερικανικό Νότο θα εξελιχθεί σε καταδίωξη από αστυνομία, εγκληματίες, πληρωμένους δολοφόνους...

«This whole world is weird on top and wild at heart.»

Οποιος πιστεύει πως το μεγαλείο της «Ατίθασης Καρδιάς» κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο ο Ντέιβιντ Λιντς αποδομεί ένα κλασικό μελόδραμα για να το μετατρέψει σε ένα ξέφρενο σινεφίλ roller coaster εκκεντρικοτήτων που όλες μαζί συνθέτουν έναν από τους πιο ιδιοφυείς αμερικάνικους εφιάλτες που κινηματογραφήθηκαν ποτέ, δεν ένιωσε ποτέ το γυμνό κορμί του να καίγεται πάνω στη φλόγα που καίει στα σωθικά αυτού του μεγαλειώδους love story.

Πριν, πάνω και πέρα από οτιδήποτε, η «Ατίθαση Καρδιά» είναι η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα ανάμεσα σε δύο απόγονους όλων των κυνηγημένων ζευγαριών της ιστορίας του κινηματογράφου (από τo «Sunrise» του Μουρνάου μέχρι το «They Live By Night» του Νίκολας Ρέι και το «Μπόνι και Κλάιντ» του Αρθουρ Πεν) και μαζί αυτού του απαίσιου κόσμου.

Ο Σέιλορ και η Λούλα είναι καυλωμένοι, θέλουν μόνο να κάνουν έρωτα, θέλουν μόνο να χορεύουν rock ‘n’ roll, θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη τους όσα τους χάραξαν με λάμες βιαιότητας την εφηβική τους ηλικία και θέλουν να είναι ελεύθεροι. Με κάθε κόστος. Με κάθε θυσία.

Το ταξίδι τους οφείλει αναπόφευκτα την εκκίνηση του στο «Μάγο του Οζ», μόνο που ο δικός τους «yellow brick road» είναι σκεπασμένος από τα λάδια που χάνει ένα vintage convertible που τρέχει στην ατέλειωτη λεωφόρο μιας τρελαμένης Αμερικής. Μιας χώρας που έχει πάψει πια από καιρό να πιστεύει στα παραμύθια με happy end, ανταλλάσσοντας και το παραμικρό ίχνος αθωότητας με την παραισθησιογόνα διαστροφή ενός εφιάλτη που βλέπεις μόνο όταν είσαι ξύπνιος.

Κάθε φορά που δεν είναι ο ένας κολημμένος πάνω στον άλλον, παραδομένοι στην απόλυτη ευτυχία, ο Σέιλορ και η Λούλα έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που βρίσκει πάντα χαραμάδες για να εισβάλλει στο «παραμύθι» τους, κάθε φορά με τη μορφή ενός αμείλικτου τέρατος, έτοιμου να τους κατασπαράξει και να τους χωρίσει για πάντα.

Ολοι οι ήρωες της «Ατίθασης Καρδιάς», εκτός από τον Σέιλορ και τη Λούλα, είναι φτιαγμένοι από τα απομεινάρια μιας goth μυθολογίας που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω στο μείγμα που απομένει αν ανακατέψεις το νουάρ με την pulp λογοτεχνία και το αμερικάνικο μελόδραμα των 50s με τα κόμικς, όλα πάνω σε έναν καμβά που κάνει το «στα άκρα» να μοιάζει με ευφημισμό και το freak show όχι αρκετό για να περιγράψει τη φρίκη.

Σαν να σκηνοθετεί περισσότερο ένα jukebox που κάθε του δίσκος μοιάζει με μια «καμμένη» αναφορά στην ποπ κουλτούρα, ο Λιντς τοποθετεί τους δύο εραστές στο κέντρο ενός εκρηκτικού playlist που ξεπερνά την παρωδια, τη σινεφίλ αναφορά, την όποια modernité για να αποτελέσει τελικά μια πολύτιμη διακήρυξη (κινηματογραφικής) ελευθερίας, τόσο επιτηδευμένη που μοιάζει με άγριο ρεαλισμό και τόσο αληθινή που μοιάζει εντελώς ψεύτικη.

Κάπου ανάμεσα στην εκκωφαντική παραδοξότητα ενός σύμπαντος που γεννά μικρούς εφιάλτες μέσα από έναν μεγαλύτερο σε αέναους κύκλους και μιας ερωτικής ιστορίας που δεν μπορεί παρά να σου ραγίσει για πάντα την καρδιά, ο Λιντς υπογράφει ένα υστερόγραφο στο τέλος του αμερικανικού ονείρου, σώζοντας μέσα από την ολοκληρωτική φρίκη μόνο τους εραστές του.

Οχι μόνο επειδή η «Ατίθαση Καρδιά» είναι στον πυρήνα της μια βαθιά ρομαντική – με όλη τη σημασία της έννοιας - ταινία, ούτε γιατί το «Love me Tender» δεν ακούστηκε ποτέ πιο σπαρακτικό στην ιστορία του 20ου αιώνα, αλλά γιατί μόνο όποιος ερωτεύτηκε στη ζωή του τόσο πολύ οσο ο Σέιλορ και η Λούλα μπορεί να καταλάβει σε τι εφιάλτη πρέπει να ζήσεις προκειμένου να κάνεις το όνειρο να βγει αληθινό.

Ακόμη και αν την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται πάντα μια νεράιδα για να σου υπενθυμίσει πως ό,τι κι αν συμβεί, δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να εγκαταλείψεις την αγάπη.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Ντέιβιντ Λιντς.