Φεστιβάλ / Βραβεία

Cyprus Film Days 2015: H Κύπρος βλέπει σινεμά

στα 10

Από τις 17 έως και τις 26 Απριλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2015» συγκεντρώνει ταινίες απ' όλον τον κόσμο, αναζητά το παρόν του κυπριακού κινηματογράφου και ταξιδεύει μαζί με το σινεμά του φανταστικού σε ένα συναρπαστικό δεκαήμερο.

Flix Team
Cyprus Film Days 2015: H Κύπρος βλέπει σινεμά

Το Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015», μια διοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου «Ριάλτο», επιστρέφει για 13η χρονιά επικυρώνοντας το διεθνή του χαρακτήρα, αλλά και τη σημασία του για το παρόν του κυπριακού κινηματογράφου, με πρεμιέρες, ειδικές προβολές για νέους και παιδιά, παράλληλες εκδηλώσεις και ένα δεκαήμερο γεμάτο από εικόνες απ' όλον τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ αποτελείται από το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα (Glocal Images) που σύμφωνα με τους διοργανωτές του στoχεύει να αναδείξει τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενώ θα παρουσιάσει και φέτος ταινίες που σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους «χρωματισμούς» ενός τοπικού κινηματογράφου και στις Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο (Viewfinder) με ταινίες ποικίλης θεματολογίας, που με κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργική ανάγκη και την προώθηση της κριτικής σκέψης θα συνθέσουν το φετινό, μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Ειδικά για φέτος, δύο ακόμη τμήματα εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: η θεματική ενότητα «Το Αλλο Σινεμά του Φανταστικού» με διεθνείς μεγάλου μήκους ταινίες με επίκεντρο το στοιχείο του φανταστικού και το νεοσύστατο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα που θα αναδείξει για πρώτη φορά φέτος την Καλύτερη Κυπριακή ταινία της χρονιάς.

The Goob 607 The Goob

Συνολικά εννέα ταινίες πρόκειται να διαγωνιστούν φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους και η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» (Κύπρος). Eμπνευσμένη από την τελευταία μέρα της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη, η ταινία του Παπαβασιλείου διαγωνίζεται και στο Εθνικό Διαγωνιστικό μέρος ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. To σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γκάι Μιχίλ «Τhe Goob» (Μεγάλη Βρετανία), είναι ένα δράμα ενηλικίωσης με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού ρεαλισμού, και φόντο τα Φένλαντς της Ανατολικής Αγγλίας. Με ήρωες λαϊκούς τύπους με απειλητικά πρόσωπα και ιδρωμένους από τον κόπο εργάτες, η ταινία αποδίδει την απελευθέρωση αλλά και τον εγκλεισμό αυτών των αφανών ηρώων. Ο Ερίκ Σεριέρ σκηνοθετεί το φιλμ νουάρ «Cruel» (Γαλλία), με πρωταγωνιστή ένα απρόσμενο ήρωα της διπλανής πόρτας: ένα κατά συρροήν δολοφόνο. Στη ταινία «The Chambermaid Lynn» (Γερμανία), του Ιngo Haeb, η καμαριέρα Λιν ψάχνει με μανία τα υπάρχοντα των πελατών του ξενοδοχείου με την ελπίδα να ανακαλύψει τα μυστικά τους. Οταν συναντά την Κιάρα, ένα call-girl που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ξενοδοχείο, η Λιν θα τολμήσει να βγει από το καβούκι της. Από την Αφρική έρχεται το «Diffret» (Αιθιοπία), του Ζερεσενέ Μπερχάνε Μεχάρι, με εκτελεστή παραγωγό την Αντζελίνα Τζολί, η οποία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου. Οταν η νομική υπόθεση του νεαρού κοριτσιού που βοηθάει φέρνει όλη την αλήθεια στο φως, η καριέρα και η ζωή της θα τεθούν σε κίνδυνο. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν και η επίσημη υποψηφιότητα της Αιθιοπίας για τα Όσκαρ. Κυριολεκτικά «εκρηκτική» έχει χαρακτηριστεί η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast» (Ελλάδα). Η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ η πορεία της συνεχίζεται με προσεχή σταθμό την Κύπρο. Σε μια Ελλάδα που ζει στον απόηχο της έκρηξης, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι ερωτικές σχέσεις δοκιμάζονται. Η ταινία «Valley» (Ισραήλ), της Σόφι Αρτους, ξεδιπλώνει την ιστορία τριών εφήβων που έρχονται αντιμέτωποι με τη βία, στο σχολείο αλλά και στην οικογένειά τους, βιώνοντας τη σκληρότητα μα και την ομορφιά του εφηβικού κόσμου. Η ταινία «Three Windows and a Hanging» (Κόσοβο, Γερμανία) του Isa Qosja, είναι μια οδυνηρή ιστορία για ένα χωριό που αναγκάζεται να κλείσει τα μάτια μπροστά στον βιασμό γυναικών από σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, το 1998-99. Η ταινία «Homesick» (Γερμανία, Αυστρία) του Αυστριακού σκηνοθέτη Τζέικομπ Μ. Ερβα αφηγείται την ιστορία της φιλόδοξης Τζέσικα, μαθήτριας του τσέλο, η οποία λαμβάνει τιμητική πρόσκληση για να εκπροσωπήσει τη Γερμανία σε διεθνή διαγωνισμό κλασικής μουσικής. Το άγχος που την καταλαμβάνει την επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία.

Η φετινή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από την Πρόεδρο Κρίστι Ζέα (Aμερικανίδα παραγωγός και σκηνογράφος η οποία έχει προταθεί 2 φορές για Οσκαρ) και τα μέλη Ελμα Ταταράτζικ (Υπεύθυνη προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και βραβευμένη σεναριογράφος – παραγωγός), Βαγγέλη Μουρίκη (Ηθοποιός και Σεναριογράφος), Αδωνις Φλωρίδης (Κύπριος σκηνοθέτης) και Κρίστι Χιούσμαν (Βελγίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, θεωρητικός και κριτικός του κινηματογράφου).

leviathan sea 607 Leviathan

Στο πρόγραμμα «Viewfinder», με επιλογές από τις καλύτερες ταινίες απ' όλον τον κόσμο θα προβληθούν το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, το «Whiplash» του Ντάμιεν Σαζέλ, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και το «Corn Island» του Γκιόργκι Οβασβίλι, ενώ μέρος του «Viewfinder» η ενότητα «Το Αλλο Σινεμά του Φανταστικού» περιλαμβάνει τις προβολές της «Νορβηγίας» του Γιάννη Βεσλεμέ, το «A Girl Walks Home Alone at Night» και το «Goodnight Mommy» των Βερόνικα Φραντς και Σέβεριν Φιάλα.

Impressions of a Drowned Man 607 Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου

Στο νεοσύστατο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα διαγωνίζονται φέτος τέσσερις νέες κυπριακές παραγωγές. Συγκεκριμένα, για το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής ταινίας θα διαγωνιστούν οι:

  • «Μέλος Οικογένειας», του Μαρίνου Καρτίκκη
  • «Τα Μαγικά Φασόλια», του Θεόδωρου Παναγίδη
  • «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, και
  • «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιτερ.

Cyprus Film Days 2015 Poster 607

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2015» θα διεξαχθεί από τις 17 έως και τις 26 Απριλίου στο Θεάτρο Ριάλτο και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας, όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, θα διατίθεται κάρτα εισόδου ημέρες (6 ευρώ) και κάρτα γενικής εισόδου για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ (25 ευρώ), ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν για μαθητές, κατόχους κάρτας ΑμεΑ και φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να επισκεφτείτε τo επίσημο site του Φεστιβάλ ή στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.