Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα Creative Europe, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τέχνη και τον οπτικοακουστικό τομέα - ο μεγαλύτερος που δόθηκε ποτέ, στη σκιά της πανδημίας συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη σημασία του πολιτισμού, ειδικά στην εποχή της πανδημίας η οποία έπληξε, σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, επιχειρήσεις κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους. Η αύξηση του ποσού που φτάνει τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ συνοδεύεται από δέσμευση για ενίσχυση μικρών σχεδίων, στήριξη επιχειρήσεων ζωντανής μουσικής, επένδυση στην ελεύθερη δημοσιογραφία αλλά και ανάπτυξη της γυναικείας δημιουργικότητας. Οι γυναίκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ενωσης, συνεχίζουν να μην εκπροσωπούνται ισόνομα σε θέσεις εξουσίας στην εκπαίδευση, την τέχνη και τους οργανισμούς που αφορούν την καλλιτεχνική δημιουργία.
«Περίπου 3,8% των Ευρωπαίων εργάζονται σε ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς. Ωστόσο, αυτός ο τομέας αντιμετώπιζε πάντα προκλήσεις - όπως ο ανταγωνισμός με μεγάλες εμπορικές παραγωγές και η πολύ κατακερματισμένη διακρατική πολιτιστική αγορά. Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας είχαν δραματική επίδραση στις πολιτιστικές κοινότητες της ΕΕ, οι οποίες χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ. Αυτό το σημαντικά καλύτερα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και είναι ένα πρώτο βήμα για να τον βοηθήσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, Σαμπίν Βερχέγιεν,.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει να ισχύει από τη δημοσίευσή της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - τυπικά ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2021. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Creative Europe.