Industry

Παίζουμε κινηματογράφο; Η Cinemathesis προσκαλεί τους σινεφίλ του μέλλοντος σ' ένα εκπαιδευτικό κινηματογραφικό εργαστήρι

στα 10

Για ν' αγαπήσουν τα παιδιά το σινεμά, όσο το παιχνίδι!

Flix Team
Παίζουμε κινηματογράφο; Η Cinemathesis προσκαλεί τους σινεφίλ του μέλλοντος σ' ένα εκπαιδευτικό κινηματογραφικό εργαστήρι

Παίζουμε κινηματογράφο; Πώς μπορεί ένα παιδί να καλλιεργήσει τη δημιουργική του σκέψη, να αναπτύξει τη δική του ματιά στον κόσμο; Η Cinemathesis σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα με βάση πρωτότυπες δραστηριότητες, προβολές ταινιών και ασκήσεις εκπαιδευτικού δράματος. Μετά από κάθε κινηματογραφικό εργαστήριο με έμφαση στη συζήτηση, τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι, τα παιδιά φεύγουν έχοντας άλλο ένα εφόδιο, άλλο ένα εργαλείο έκφρασης στα χέρια τους.

Η Cinemathesis προτρέπει τα παιδιά να «εκτεθούν» στον κινηματογράφο. Οπως αναγνωρίζουν τη Μόνα Λίζα, μια σονάτα του Μπετόβεν και την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, να καταγραφούν μέσα τους σκηνές από ταινίες, να μάθουν τις φόρμες, τα ρεύματα, τι είναι το κάδρο, ο φωτισμός. Μια και μόνο σκηνή από μια σπουδαία ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι αρκετή να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά και να τα οπλίσει με τη δύναμη να ακολουθήσουν τα δικά τους μονοπάτια.

cinemathesis 607

Επιλεγμένα αποσπάσματα ταινιών, οπτικό και ηχητικό υλικό, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, ιστορίες, αληθινά γεγονότα μπλέκονται με δράσεις θεατρικού παιχνιδιού και μεικτές κινηματογραφικές τεχνικές με απλό εξοπλισμό. Τα παιδιά βάζουν τις ιδέες, τις σκέψεις και αφήνουν το κινηματογραφικό τους αποτύπωμα.

Κι επειδή το σινεμά μπορεί να σπάει όλους τους τοίχους...

Ταξιδεύοντας με τη Cinemathesis from Cinemathesis on Vimeo.


Η Cinemathesis με ποικίλα και ευέλικτα προγράμματα, λειτουργεί εξαιρετικά στο σχολικό περιβάλλον και σε κάθε χώρο πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους, όπως μουσεία, πνευματικά κέντρα, τεχνότοπους, πολιτιστικά ιδρύματα, εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους πολιτισμικής κληρονομιάς και αλλού. Τα προγράμματα ταξιδεύουν και σε περιοχές όπου οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση σε έργα τέχνης και πολιτισμού, όπως σε νησιά άγονης γραμμής, απομακρυσμένα χωριά, αλλά και παιδιά εκτός συνόρων.

cinemathesis 607

Το σύνθημα της Cinemathesis είναι «Παίζουμε κινηματογράφο;», καθώς επιθυμεί να ακολουθήσουν τα παιδιά ένα δημιουργικό παιχνίδι, ακριβώς όπως προτρέπουν το ένα το άλλο: «Παίζουμε κρυφτό;», «Παίζουμε κυνηγητό;».


Πληροφορίες για τα προγράμματα της Cinemathesis

Προγράμματα για Σχολεία

«Ετοιμοι... Μοτέρ... Πάμε CineΣΧΟΛΕΙΟ!»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επισκέπτεται τα σχολεία κάθε πρωί
Απευθύνεται και σε συλλόγους γονέων & κηδεμόνων τα απογεύματα

«Ταξιδεύοντας με τη Cinemathesis»
Κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά έως 12 ετών που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, σε μέρη όπου τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βιωματικά εργαστήρια και εξωσχολικά προγράμματα (νησιά άγονης γραμμής και παραμεθόριες περιοχές)
Στάσεις Οκτωβρίου:
Γαύδος με τη συμμετοχή των 3 παιδιών του νησιού
Αγιος Ευστράτιοςμε τη συμμετοχή των 14 μαθητών του Δημοτικού σχολείου του νησιού
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Προγράμματα για Κοινό

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, υλοποιούνται προγράμματα για το κοινό όπως «Δημιουργικά Εργαστήρια Κινηματογράφου», «Παιχνίδι με τις Τέχνες στο Σινεμά», «Κυριακές με Σινεμά», «Film Clubs για παιδιά & νέους», σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, φεστιβάλ κ.ά.

«Δημιουργικό Εργαστήρι Κινηματογράφου»
Για παιδιά 7-11 ετών
Εκδόσεις Μάρτης | Παιδικό Βιβλίο | Κολωνάκι
Εναρξη: Οκτώβριος 2019

Film Clubs για παιδιά & νέους κάθε Παρασκευή

Η Cinemathesis στήνει την κινηματογραφική σας λέσχη παντού και ελπίζει να δημιουργήσει τους σινεφίλ του μέλλοντος

Μάθετε περισσότερα για τη Cinemathesis στο επίσημο website της, ή ακολουθώντας τις κινηματογραφικές της περιπέτειες στο facebook και στο instagram

cinemathesis 607