Buzz

Υπόθεση Ferguson: Το Χόλιγουντ αντιδρά στην απαλλαγή του αστυνομικού

στα 10

Ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον απαλλάχθηκε. Δε θα περάσει καν δίκη για τη δολοφονία του 18χρονου αφροαμερικανού μαθητή Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον. Το Φέργκιουσον αντιδρά, η Αμερική αντιδρά, το Χόλιγουντ αντιδρά...

Υπόθεση Ferguson: Το Χόλιγουντ αντιδρά στην απαλλαγή του αστυνομικού

Στις 9 Αυγούστου 2014, η κοινότητα του Φέργκιουσον (προάστιο του Σεν Λούις, Μιζούρι), η Αμερική κι ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε κι αντέδρασε σε ακόμα μία περίπτωση «αστυνομικού λάθους» με θύμα αφροαμερικανό πολίτη: λευκός αστυνομικός εκτελεί με 6 σφαίρες τον Μάικλ Μπράουν, έναν 18χρονο άοπλο αφροαμερικανό μαθητή. Ο 28χρονος αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον πλησίασε με το περιπολικό του δύο συμμαθητές, τον Μάικλ Μπράουν και τον Ντόριαν Τζόνσον, διαταζοντάς τους να ανέβουν στο πεζοδρόμιο. Ο Μπράουν αντιστάθηκε, λογομάχησαν, τα δύο παιδιά έτρεξαν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ο Γουίλσον κυνήγησε τον Μπράουν και θεωρώντας ότι στην τσέπη του κουβαλάει όπλο, τον πυροβόλησε 6 φορές, σχεδόν εξ επαφής. Κάποιες μαρτυρίες θέλουν τον Μπράουν να έχει σηκώσει τα χέρια τη στιγμή των πυροβολισμών. Ο ίδιος ο Γουίλσον κατέθεσε επίσημα ότι ο νεαρός κινήθηκε προς το μέρος του και πυροβόλησε σε άμυνα.

Ferguson protest1

Ferguson protest2

Ferguson protest4

Ωρες αργότερα η αστυνομία του Φέργκιουσον έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ο Μπράουν έκλεψε ένα πακέτο τσιγάρα από μία κάβα, συνοδευόμενο με την πληροφορία ότι ο αστυνομικός Γουίλσον εκτελούσε καθήκοντα. Αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερο την κοινότητα του Φέργκιουσον, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, έδωσαν τη θέση τους σε ταραχές κι αναμετρήσεις με την αστυνομία, οι ψύχραιμες (αν κι εξοργισμένες φωνές) καλύφθηκαν από τα βίαια ξεσπάσματα, σημειώθηκαν καταστροφές σε περιουσίες, φωτιές σε αυτοκίνητα, λεηλασίες σε καταστήματα. Εξέγερση.

Ferguson protest3

Ferguson protest5

Ferguson Protest10

Πριν από λίγες ώρες, βγήκε η απόφαση των ενόρκων για το αν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν γύρω από την υπόθεση είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον σε δίκη. Η απόφαση ήταν αρνητική: τα στοιχεία δεν δικαιολογούν την ανθρωποκτονία κι ο Γουίλσον απαλάσσεται από τις κατηγορίες κι επιστρέφει στο πόστο του. Οπως είναι αναμενόμενο, από χθες καίγεται το Φέργκιουσον - ενώ ακόμα περισσότερες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις έχουν σημειωθεί σε όλη την Αμερική.

Ferguson Michael Brown parents

Οι γονείς του Μάικλ Μπράουν έκαναν επίσημη δήλωση, με αξιοζήλευτη ψυχραιμία και πολιτισμό: «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδικού μας δε θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πράξης του. Παρόλο που συναισθανόμαστε ότι πολλοί από εσάς μοιράζεστε τον πόνο μας, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να εκδηλώσετε την αγανάκτησή σας με τρόπους που μπορούν να φέρουν αλλαγές προς το καλύτερο. Πρέπει να συνεργαστουμε για να διορθώσουμε ένα σύστημα που επιτρέπει σε όλα αυτά να συμβαίνουν. Αν θέλετε, υπογράψτε την καμπάνια μας που θα υποχρεώνει όλους τους αστυνομικούς να φορούν κάμερες. Σας ζητούμε με σεβασμό να κρατήσετε τις όποιες πορείες και διαμαρτυρίες σας ειρηνικές. Το να απαντάς στη βία με βία, δεν είναι η αντίδραση που αρμόζει. Ας μην κάνουμε μόνο θόρυβο. Ας κάνουμε αλλαγές.»


Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε επίσης έκκληση για διατήρηση της τάξης. «Υπάρχουν Αμερικανοί συμπολίτες μας που συμφωνούν κι άλλοι που διαφωνούν - ή ακόμα κι εξοργίζονται με το αποτέλεσμα. Είναι μία κατανοητή αντίδραση. Οφείλουμε όμως να αποδεχτούμε την απόφαση των ενόρκων. Εχουμε κάνει τεράστια βήματα στις διαφυλετικές σχέσεις σ' αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ομως οι έγχρωμες κοινότητες αντιμετωπίζουν ακόμα αδιαμφισβήτητα προβλήματα. Χωρίς να τα συνδέω με την εν λόγω απόφαση, αυτά τα θέματα κι ο τρόπος που ο νόμος τα αντιμετωπίζει, δείχνουν ότι ακόμα ισχύουν προκαταλήψεις. Kι αυτό πρέπει να λυθεί. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει πετώντας μολότοφ. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει σπάζοντας αυτοκίνητα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει λεηλατώντας περιουσίας. Κι αυτό, στα σίγουρα, δεν μπορεί να γίνει τραυματίζοντας ανθρώπους. Είμαστε ένα έθνος που χτίστηκε πάνω σ' ένα σύνταγμα, κι αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε.»

Ολη την ταραχώδη νύχτα κι όσο οι ξεσηκωμοί συνεχίζονται, το δικό μας γαλατικό χωριό, αυτό της χολιγουντιανής κοινότητας, είχε τη δική του αντίδραση. Σας παραθέτουμε κάποια από τα εκατοντάδες σχόλια στα social media. Μη βιαστείτε να καταδικάσετε τους αναγκέφαλους σταρ για πολιτική του (πολυτελούς) καναπέ. Ισως η πιο ψύχραιμη, κοφτερή κριτική το καλοκαίρι έγινε από τηλεοπτικό ηθοποιό. Τον πρωταγωνιστή του «Grey's Anatomy», Τζέσι Γουίλιαμς. Συνυπογράφουμε όλα όσα είπε, ψύχραιμα αλλά σταράτα, πολιτισμένα, αλλά έξω από τα δόντια:


Από τον Κρις Ροκ, τον Σπάικ Λι και την Λένα Ντάναμ, μέχρι τη Cher και τον Moby:

ferguson tweet1

ferguson tweet2

ferguson spike leeΣπάικ Λι

ferguson tweet3

ferguson tweet4

ferguson tweet5

ferguson rihanna Rihanna

ferguson tweet6

ferguson tweet7

ferguson tweet8

ferguson Lebron JamesLebron James

ferguson tweet9

ferguson tweet10

ferguson tweet11

Διαβάστε περισσότερα για τον ακτιβισμό των σταρ: