Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι ταινίες και τα πρόσωπα που ανυπομονούμε περισσότερο να δούμε στο 76ο Φεστιβάλ Καννών

στα 10

To 76o Φεστιβάλ των Καννών ξεκινάει την Τρίτη 16 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται ήδη στην Κρουαζέτ και ανυπομονεί...

Οι ταινίες και τα πρόσωπα που ανυπομονούμε περισσότερο να δούμε στο 76ο Φεστιβάλ Καννών

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών προβλέπεται επεισοδιακό. Οχι μόνο επειδή μοιάζει ήδη υπερφορτωμένο με σταρς και μεγάλους δημιουργούς, ούτε επειδή ξεκινάει με ταινία στην οποία παίζει ο Τζόνι Ντεπ και η εγχώρια αρκούντως προκλητική Μαϊγουέν που την υπογράφει, ούτε μόνο επειδή ήδη μερικές ταινίες φτάνουν έχοντας κάνει ήδη το θόρυβό τους και άλλες περιμένουν να τον κάνουν τις μέρες του Φεστιβάλ.

Το φετινό Φεστιβάλ βρίσκει τη Γαλλία σε αναβρασμό, με σειρά διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό που έχουν προηγηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ έχει ήδη υπάρξει προειδοποίηση πως το Φεστιβάλ θα γίνει στόχος διαδηλωτών, αλλά και συμβολικών δράσεων όπως η απειλή ότι μπορεί η διοργάνωση να μείνει χωρίς ρεύμα ακριβώς πάνω στην πρεμιέρα της (διαβάστε περισσότερα εδώ). .

cannes Προγραμματισμένες συνδικαλιστικές δράσεις εν μέσω του Φεστιβάλ

Η περιφέρεια αντέδρασε απαγορεύοντας οποιαδήποτε διαδήλωση στους χώρους που διεξάγεται το Φεστιβάλ, με το πρόσχημα - που δεν είναι πρόσχημα, αλλά 100% αλήθεια - της ασφάλειας του πλήθους που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην Κρουαζέτ ως επισκέπτες, αλλά η προγραμματισμένη για την Κυριακή 21 Μαίου πανγαλλική διαδήλωση θα φτάσει σίγουρα και έξω από το Palais des Festival.


Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.


cannes

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ

Στο φετινό κόκκινο χαλί των Καννών θα περπατήσουν - είμαστε σίγουροι - η Κατρίν Ντενέβ που κοσμεί και τη φετινή αφίσα του Φεστιβάλ, ο Χάρισον Φορντ - και μάλλον και ο Μαντς Μίκελσεν και η Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ (για τον Ιντιάνα Τζόουνς), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε), ο Τζόνι Ντεπ που θα ανοίξει το Φεστιβάλ (ως Λουδοβίκος 15ος στο «Jeanne du Barry» της Μαϊγουέν, ο Μάικλ Ντάγκλας που θα τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα, η Νάταλι Πόρτμαν και η Τζούλιαν Μουρ (πρωταγωνίστριες στον νέο Τοντ Χέινς), το all-star cast - από Σκάρλετ Τζοχάνσον μέχρι Εϊντριαν Μπρόντι και Μπράιαν Κράνστον - του «Asteroid City» του Γουες Αντερσον, ο Σον Πεν για το «Black Flies» που διεκδικεί και τον Χρυσό Φοίνικα, η Ζιλιέτ Μπινός και ο Μπενουά Μαζιμέλ (για το «La Passion de Dodin Bouffant» του Τραν Αν - Χουνγκ), ο Κουέντιν Ταραντίνο (που θα τιμηθεί από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και θα δώσει και ένα masterclass), ο Πέδρο Αλμοδόβαρ (κι ελπίζουμε και οι πρωταγωνιστές του, Ιθαν Χοκ και Πέδρο Πασκάλ) που θα παρουσιάσει επί σκηνής το ανατρεπτικό του «Strange Way of Life», και φυσικά ο Ρούμπεν Εστλουντ (ως Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής) σε μια λίστα που δεν τελειώνει έτσι εύκολα...

Διαβάστε εδώ ποια είναι τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής που θα απονείμουν τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.

midnight skin Midnight Skin

How to have sex How to Have Sex

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Το ελληνικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ειδική προβολή της νέας μικρού μήκους ταινίας του Μανώλη Μαυρή «Midnight Skin», στην εβδομάδα Κριτικής, εκεί όπου πριν δύο χρόνια είχε διαγωνιστεί και διακριθεί η προηγούμενη ταινία του «Brutalia, Days of Labor», ενώ στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα διαγωνίζεται το «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ με συμπαραγωγό τη Heretic και γυρίσματα στα Μάλια της Κρήτης.

Εντονη παραμένει η παρουσία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Δράμας που βρίσκονται στις Κάννες, με επίκεντρο το ελληνικό περίπτερο στο χώρο της Αγοράς, προκειμένου να ενισχύσουν τους διεθνείς δεσμούς της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις δράσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις Κάννες.


Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Jeanne du Barry

Jeanne du Barry της Μαϊγουέν (Ταινία Εναρξης - Εκτός Διαγωνιστικού)

To άνοιγμα του Φεστιβάλ έρχεται με την «σκανδαλώδη» Μαϊγουέν να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί ως Μαντάμ Ντι Μπαρί στο πλευρό του Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Λουδοβίκου του 15ου, λίγες μόνο μέρες μετά το συμβόλαιο που υπέγραψε ο σταρ με τον οίκο Dior (για το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι και το μεγαλύτερο για άρωμα όλων των εποχών). Εναρξη γαλλική και αρκούντως... βασιλική. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Jeanne du Barry».

le retour

Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε (Εκτός Διαγωνιστικού)

Με προϋπολογισμό πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν και αφηγείται μια αληθινή ιστορία. Μάς επιστρέφει στην Οκλαχόμα του 1920, όταν η ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου στο έδαφός της την μεταμορφώνει σε ένα από τα πιο πλούσια μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι η ίδια περίοδος που μέλη της Ινδιάνικης φυλής Osage Nation, που παραδοσιακά ζούσε στην περιοχή, αρχίζουν να δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο. Το FBI, το οποίο μόλις έχει συσταθεί, θα κληθεί να ερευνήσει τις «ανεξήγητες» αυτές δολοφονίες τις οποίες, προφανώς η μυρωδιά του πετρελαίου και το χρώμα του χρήματος κάνει πιο δύσκολη την διαλεύκανση. Στο «Killers of the Flower Moon» πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπρένταν Φρέιζερ, Τζέσι Πλέμονς, Τζον Λίθγκοου και Λίλι Γκλάντστοουν. Ολοι τους θα περπατήσουν το κόκκινο χαλί των Καννών.

La Chimera

La Chimera της Αλίτσε Ρορβάκερ (Διαγωνιστικό)

Για μια ομάδα αρχαιοκάπηλων, η Χιμαιρά τους είναι το όνειρο του εύκολου πλούτου. Για τον Αρθρου, η Χίμαιρα είναι η γυναίκα που έχασε και για να την βρει θα σκάψει πολύ βαθιά μέχρι το κέντρο της Γης ανασύροντας μύθους που ακυρώνουν τα όρια της ζωής και του θανάτου. Η νέα ταινία της Αλίτσε Ρορβάκερ με τον Τζος Ο' Κόνορ και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

strange way of life

Strange Way of Life του Πέδρο Αλμοδόβαρ (Ειδική Προβολή)

Αυτή είναι η δεύτερη αγγλόφωνη μικρού μήκους ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ μετά την «Ανθρώπινη Φωνή» με την Τίλντα Σουίντον, το πολυαναμενόμενο δικό του «Brokeback Mountain» (όπως χαρακτηρίστηκε μέσα στους μήνες της παραγωγής του) με τίτλο «Strange Way of Life» και με πρωταγωνιστές τον Πέδρο Πασκάλ και τον Ιθαν Χοκ. Στην ταινία ένας άντρας καβαλάει ένα άλογο στην έρημο που τον χωρίζει από το Bitter Creek. Eρχεται να επισκεφτεί τον Σερίφη Τζέικ. Είκοσι πέντε χρόνια νωρίτερα, τόσο ο σερίφης όσο και ο Σίλβα, ο κτηνοτρόφος που βγαίνει για να τον συναντήσει, δούλευαν μαζί ως μισθωμένοι ένοπλοι. Ο Σίλβα τον επισκέπτεται με τη δικαιολογία να ξανασμίξει με τον φίλο του από τη νιότη του, και όντως γιορτάζουν τη συνάντησή τους, αλλά το επόμενο πρωί ο σερίφης Τζέικ του λέει ότι ο λόγος του ταξιδιού του δεν είναι για να θυμηθούν τα παλιά... Δείτε εδώ περισσότερα για την ταινία.

about dry grasses

About Dry Grasses του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (Διαγωνιστικό)

Ο Σαμέτ, ένας νεαρός δάσκαλος τελειώνει την τετραετή υποχρεωτική του θητεία σε ένα απομονωμένο χωριό στην Ανατολία. Ομως, το πέρασμα στην μεγάλη πόλη δεν είναι εφικτό. Η συνάντηση του με την Νουρέι, μια νεαρή δασκάλα ίσως δώσει τη λύση. Επιστροφή στις Κάννες για τον μεγαλύτερο Τούρκο σκηνοθέτη αυτή τη στιγμή στον κόσμο, μετά την «Αγρια Αχλαδιά» του 2018.

le retour

*Le Retour της Κατρίν Κορσινί *

Είναι η ταινία σκάνδαλο των φετινών Καννών. Ηταν αρχικά στο πρόγραμμα, δεν ανακοινώθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για γυρίσματα τουλάχιστον επεισοδιακά, με περιστατικά κακοποίησης και παραβιάσεις νομοθεσιών για ανηλίκους που κόστισαν στην ταινία την χρηματοδότηση του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου, ωστόσο η ταινία ανακοίνωθηκε λίγες μέρες αργότερα ότι συμμετέχει κανονικά στις Κάννες. Η νέα ταινία της Κατρίν Κορσινί, μετά το «Fracture» (που ήταν επίσης υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα) αφηγείται την ιστορία της Κεντιντζά που δουλεύει για μια παρισινή οικογένεια που βρίσκεται για διακοπές στην Κορσική, μια ευκαιρία για την ίδια να φέρει στη γεννετειρά της και τις δύο έφηβες κόρες της.

The Zone of Interest

The Zone of Interest του Τζόναθαν Γκλέιζερ (Διαγωνιστικό)

10 χρόνια μετά το «Under the Skin», ο Τζόναθαν Γκλέιζερ επιστρέφει με την ταινία που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Μάρτιν Εϊμις και αφηγείται την ιστορία ενός αξιωματικού των Ναζί και της γυναίκας του που προσπαθούν να φτιάξουν μια ζωή δίπλα ακριβώς στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, ιδωμένη από τα μάτια τριών ηρώων, του αξιωματικού, του διοικητή του στρατοπέδο και ενός Εβραίου ζόντερκομάντο. Η ταινία γυρίστηκε το 2021 στο Αουσβιτς, πρωταγωνιστούν οι Κρίστιαν Φρίντελ, Σάντρα Χούλερ, Μαξ Μπεκ, Ραλφ Χέρφορθ, Στεφανί Πέτροβιτζ, Σάσα Μαζ, Μαρί Ρόζα Τίετζεν και Λίλι Φρανκ, ο Λούκας Ζαλ, ο υποψήφιος για Οσκαρ διευθυντής φωτογραφίας για το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, έχει αναλάβει τα ίδια καθήκοντα και στην ταινία του Γκλέιζερ, με τον Μίκα Λέβι να γράφει τη μουσική ενώ το στούντιο Α24 την παραγωγή.

the book of solutions

Το Βιβλίο των Λύσεων του Μισέλ Γκοντρί (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών)

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία του ταινία, ο Μισέλ γκοντρί επιστρέφει με την ιστορία ενός διπολικού σκηνοθέτη που θέλει να ελευθερωθεί από τα δεσμά του παραγωγού του και έτσι αποφασίζει να κλέψει το υλικό της ταινία και να το μοντάρει σύμφωνα με το δικό του απόλυτο director's cut. O Πιερ Νινέ πρωταγωνιστεί ως alter ego του Μισέλ Γκοντρί, στην ταινία που όλοι περίμεναν να βρίσκεται στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, αλλά αναμένεται να θριαμβεύσει ως το πιο αναμενόμενο φίλμ του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών.

may december

May December του Τοντ Χέινς (Διαγωνιστικό)

H νέα ταινία του Τοντ Χέινς βασίζεται στο σενάριο που υπογράφει η Σάμι Μπερτς και ακολουθεί μία σταρ του Χόλιγουντ, η οποία υπήρξε στο κέντρο ενός σκανδαλώδους ρομάντζου και γάμου με τον 23 χρόνια μικρότερο της, Τζο. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, την εποχή που οι δίδυμες κόρες του ζευγαριού ετοιμάζονται για την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο, η Σάμι πηγαίνει να μείνει με την οικογένεια για να γνωρίσει καλύτερα τη γυναίκα που καλείται να ερμηνεύσει για τον επόμενό της ρόλο. Ομως το βλέμμα της που θα πέσει διορατικό και σε στιγμές αδιάκριτο, θα καταφέρει να τους κλονίσει. Οι δυο γυναίκες, ειδικά, θα παρατηρήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, με τρόπο που θα τις φέρει αντιμέτωπες με την αλήθεια τους, αλλά και τους ρόλους που αναγκάστηκαν και οι δυο να αναλάβουν στην πορεία της ζωής τους... Νάταλι Πόρτμαν και Τζούλιαν Μουρ - δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο για να περιμένεις.

kubi

Kubi του Τακέσι Κιτάνο (Cannes Premiere)

Η πρώτη ταινία του Τακέσι Κιτάνο (φημολογείται ως η τελευταία του 76χρονου δημιουργού) από το 2017, είναι ένα φιλμ που ξεκίνησε να υλοποιείται το 1993. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του ίδιου του Κιτάνο που κυκλοφόρησε το 2019, και αφηγείται το πραγματικό περιστατικό της δολοφονίας του πολέμαρχου Όντα Νομπουνάγκα στον ναό Honno-ji στο Κιότο το 1582.

fallen leaves

Fallen Leaves του Ακι Καουρισμάκι (Διαγωνιστικό)

Επιστροφή στις Κάννες για τον αγαπημένο Φινλανδό μετά το 2017 και το «The Other Side of Hope», με την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων που συναντιούνται τυχαία μια νύχτα στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν και να ζήσουν τον πρώτο, μοναδικό και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Κλασικός Καουρισμάκι, βάλσαμο στη φεστιβαλική (και συχνά προσποιητή) φρενίτιδα των Καννών.

conann

Conann του Μπερτράν Μαντικό (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών)

Φύλακας του κάτω κόσμου, ο κέρβερος έχει ακόμα το πρόσωπο σκύλου, αλλά είναι δίποδος και τον λένε Ράινερ, έχει στήθος και τη φωνή μιας γυναίκας, ένα δερμάτινο μπουφάν με καρφιά και μια κάμερα παπαράτσι πάντα έτοιμη να εκτοξεύσει τα φλας του. O Μπερτράν Μαντικό των «Αγριων Αγοριών» και του «Βρώμικου Παραδείσου» στο νέο του εφιάλτη - ονείρωξη σε έγχρωμο και ασπρόμαυρο (+ την Ελίνα Λόουενσον που συνεχίζει να επιστρέφει από το μέλλον ενός παραισθησιογόνου σινεμά).

omen

Omen του Baloji (Ενα Κάποιο Βλέμμα)

Από τα πιο παράξενα φιλμ του φετινού τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα, ένα φιλμ σκηνοθετημένο από περισσότερους δημιουργούς για τέσσερις ανθρώπους - άνδρες και γυναίκες - που κατηγορούνται ότι είναι μάγοι/μάγισσες. Βρίσκουν μαζί τον τρόπο όμως να αφηγηθούν τις ιστορίες τους...

the old oak

The Old Oak του Κεν Λόουτς (Διαγωνιστικό)

Ο Κεν Λόουτς δεν εγκατέλειψε το σινεμά, επιστρέφει με νέα ταινία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Ρούμπεν Εστλουντ μπορεί και να στοχεύει στο να γίνει ο πρώτος δημιουργός με τρεις Χρυσούς Φοίνικες. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζετι σε ένα χωριό ανθρακωρύχων που προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν μετά το κλείσιμο του ορυχείου και να αντισταθούν στην ανάπτυξη που θέλει να καταστρέψει τη γεννέτειρά τους αλλά και μια ομάδα Σύριων προσφύγων που έρχονται για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

the sweet east

The Sweet East του Σον Πρινς Γουίλιαμς (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών)

O Διευθυντής Φωτογραφίας των αδελφών Σάφντι, του Μάικλ Αλμερέιντα, του Αλεξ Ρος Πέρι και του Εϊμπελ Φεράρα κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ιστορία μιας κοπέλας που ταξιδεύει την Αμερική με λευκή κάρτα να γνωρίσει διάφορες σέκτες που προσπαθούν να την προσηλυτίσουν. Από τα αμερικάνικα ανεξάρτητα που θα ακουστούν φέτος στις Κάννες.

βanel

Banel & Adama της Ραματά - Τουλάγιε Σι (Διαγωνιστικό)

Ενα ερωτευμένο νιόπαντρο ζευγάρι ζει σε ένα έρημο χωριό στη Σενεγάλη. Υπάρχουν μόνο ο ένας για τον άλλον. Μόνο που τα έθιμα της χώρας τους δεν συμφωνούν με τις επιλογές τους. Κι έτσι θα ξεκινήσει ένα πόλεμος επιβίωσης. Η μόλις 35 χρονη πρωτοεμφανιζόμενη του Διαγωνιστικού Προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ, αναμένεται από πολλούς να είναι και μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της διοργάνωσης.


cannes

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.