Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #8ης μέρας

στα 10

Η όγδοη μέρα του 68ου Φεστιβάλ Καννών ήταν πλημμυρισμένη από... νιάτα. Αυτά του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο που ενθουσίασε και απογοήτευσε την ίδια ακριβώς στιγμή - παίζοντας ισχυρά για ένα μεγάλο βραβείο την Κυριακή που μας έρχεται.

Flix Team
Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #8ης μέρας

Το ταυτόχρονο χειροκρότημα και γιουχάρισμα του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο, οι διεκδικητές του φετινού Queer Palm, ο πόλεμος των τακουνιών στο κόκκινο χαλί, οι πιο δημοφιλείς ταινίες του Φεστιβάλ και οι πρώτες προβλέψεις για τα Οσκαρ.

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Αυτά είναι τα trending topics της 8ης μέρας του φεστιβάλ

Youth Premiere Cannes 2015

1. H Τζέιν Φόντα κατακτά το κόκκινο χαλί του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο

Το νέο φιλμ του Πάολο Σορεντίνο - δύο χρόνια μετά τον παγκόσμιο θρίαμβο της «Τέλειας Ομορφιάς», καταχειροκροτήθηκε και γουχαρίστηκε εξίσου στη δημοσιογραφική του προβολή (εμείς στο Flix χειροκροτάμε ακόμη). Υπήρξε όμως η λαμπερή πρεμιέρα της 8ης ημέρας με Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καιτέλ, Ρέιτσελ Βάις και φυσικα τη Τζέιν Φόντα που με ένα μικρό ρόλο κλέβει την παράσταση και αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαία ένας από τους τελευταίους μύθους του Χόλιγουντ.

Youth Premiere Cannes 2015

Youth Premiere Cannes 2015

Youth Premiere Cannes 2015

Youth Premiere Cannes 2015

Youth Premiere Cannes 2015

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο.


mad max 607

2. Οι τοπ ταινίες των Καννών στα social media

Με 17.081 αναφορές στο Twitter, σε κινηματογραφικά φόρουμ και blogs κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεστιβάλ των Καννών, το «Mad Max: Fury Road» είναι η πιο δημοφιλής ταινία του Φεστιβάλ, ενώ ακολουθούν το «Carol» του Τοντ Χέινς, το «Irrational Man» του Γούντι Αλεν, το «The Sea of Trees» του Γκας Βαν Σαντ και το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου. Η πιο δημοφιλής παρουσία του 68ου Φεστιβάλ είναι μέχρι στιγμής η Λουπίτα Νιόνγκ'ο (επειδή φόρεσε αυτό το φόρεμα στην έναρξη του Φεστιβάλ) και δεύτερη έρχεται φυσικά η Κέιτ Μπλάνσετ με τις δηλώσεις περί των λεσβιακών σχέσεων που είχε ή δεν είχε, δεν έχει καμία σημασία.

Διαβάστε εδώ όλες τις κριτικές του Flix από το 68ο Φεστιβάλ Καννών.


Queer Palm 2015

3. Ποιος θα πάρει τον φετινό Queer Palm;

Παράμενοντας εκτός επίσημων βραβεύσεων, ο Queer Χρυσός Φοίνικας κλείνει φέτος τα έξι του χρόνια και - με την υποστήριξη των διοργανωτών του Φεστιβάλ - συνεχίζει να κοπιάζει να βρει ταινίες με LGBT αναφορές προκειμένου να επιβεβαιώσει πως οι Κάννες δεν ήταν ποτέ το χαρακτηριστικό queer φεστιβάλ του πλανήτη σινεμά. Στη φετινή του επιλογή περιλαμβάνονται ταινίες που μόνο queer δεν τις λες (το «Marguerite et Julien» της Βαλερί Ντονζελί σε μια ευρεία έννοια του queer, το «Amy» του Ασίφ Καπάντια λόγω της Εϊμι Γουάινχαουζ ως gay icon, το «The Lobster» επειδή υπάρχει μια αναφορά σε μια πρώην ομοφυλοφιλική σχέση του Κόλιν Φάρελ!), με εξαίρεση το «Carol» του Τοντ Χέινς και λόγω τρίου το «Love» του Γκασπάρ Νοέ. Το «Carol» μοιάζει με αδιαφιλονίκητο φαβορί και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα έξι φιλμ που βραβεύθηκαν με το Queer Palm (το «Kaboom» του Γκρεκ Αράκι, το «Beauty» του Ολιβερ Χερμάνους, το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν, το «Stranger by the Lake» του Αλέν Γκιροντί και το «Pride» του Μάθιου Γουάρκους).


Gaspar Noe love

4. To σημείωμα του Γκασπάρ Νοέ για το «Love»

Στο χαρακτηριστικό (λίγο δήθεν, λίγο ό,τι να ναι, λίγο εμπνευσμένο, λίγο αριστουργηματικό) του στιλ, ο Γκασπάρ Νοέ γράφει τι πιστεύει για τη νέα του ταινία «Love» στο επίσημο press book της ταινίας που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους. Δεν θα βγάλετε άκρη, αλλά διαβάστε για να καταλάβετε ποια ήταν η πρόθεση του καλλιτέχνη.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Love» του Γκασπάρ Νοέ.


Michael Caine Cannes 2015

5. O Μάικλ Κέιν είναι ο πιο «νέος» σταρ του 68ου Φεστιβάλ Καννών

Η εξομολογητική διάθεση του Μάικλ Κέιν στη συνέντευξη Τύπου για το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο ήταν εξίσου συγκινητική με την υπέροχη ερμηνεία του στην ταινία. Κάθε του λέξη ένα μικρό μάθημα ζωής:

«Η μονη εναλλακτική απ’ το να παίζεις ηλικιωμένους είναι να παίζεις πεθαμένους, είμαι έξυπνος, διάλεξα τους ηλικιωμένους, ήταν καλύτερη ιδέα. Εχω τρία εγγόνια και ζω γι’ αυτά. Κάποτε διάβασα ένα σενάριο και το έστειλα πίσω γιατί ο ρόλος μου φάνηκε πολύ μικρός. Κι ο σκηνοθέτης μου είπε, στο έστειλα για να δεις το ρόλο όχι του εραστή, αλλά του πατέρα. Εκείνη τη στιγμή άλλαξε η καριέρα μου, κατάλαβα ότι τώρα πια δε θα έπαιρνα το κορίτσι, αλλά θα έπαιρνα το ρόλο κι αυτό είναι επίσης οκ, κέρδισα κι ένα-δυο οσκαρ με τέτοιους ρόλους.»

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015: Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζέιν Φόντα, πιο νέοι απ' τους νέους στη συνέντευξη Τύπου του «Youth»


John Lasseter 607

6. Είμαστε έτοιμοι για το «Toy Story 4»

Ο Τζον Λάσετερ παρουσίασε τα νέα σχέδια της Pixar, δηλώνοντας πως το στούντιο μπαίνει σε μια (ακόμη πιο) ενήλικη εποχή, με τεχνικές που τελειοποιούν το σχεδιασμό και θα τολμήσουν να δείξουν και το πρώτο... γυμνό στην φιλμογραφία της. Το σημαντικότερο νέο - εκτός από την επιβεβαίωση των «The Good Dinosaur» και του «Finding Dory» (σίκουελ του «Finding Nemo») ήταν φυσικά το νέο «Toy Story» που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Λάσετερ: «Είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο της ταινίας, αλλά προχωράμε όμορφα. Η ιστορία δεν θα είναι τόσο μια συνέχεια των προηγούμενων αλλά ένα νέο κεφάλαιο στο σύμπαν του "Toy Story". To "Toy Story" έγραψε την ιστορία της Pixar και τις ιστορίες όλων μας που δουλεύουμε στην εταιρεία».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Inside Out» της Pixar που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβαλ Καννών.


Jia Jhangke 607

7. Ο Ζία Ζάνγκε χτυπάει τον καπιταλισμό κάτω από τη μέση

Με ένα ακόμη σχόλιο πάνω στην (ελεύθερη) πτώση της Κίνας, ο Ζία Ζάνγκε έφερε το «Mountains May Depart» στις Κάννες για να αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα στους κριτικούς και να δηλώσει αιώνιος πολέμιος του καπιταλισμού.

«Η κινεζική κοινωνία κινείται με το χρήμα. Πολλοί πιστεύουν πως το χρήμα μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Και σαν κοινωνία αρχίζουμε να βλέπουμε την αντανάκλαση αυτής της φιλοσοφίας, τη ζημιά που προκαλεί στις προσωπικές και συναισθηματικές μας σχέσεις.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Mountains May Depart» του Ζία Ζάνγκε.


High Heels Cannes 2015

8. Φοράμε όλοι χαμηλά παπούτσια

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον το «σκάνδαλο» με τα ψηλοτάκουνα που έφερε τα πάνω κάτω στα φετινά κόκκινα χαλιά. Μετά τη διευκρίνηση του Φεστιβάλ πως τα ψηλά τακούνια δεν είναι υποχρεωτικά για τις επίσημες πρεμιέρες του, στα κοινωνικά δίκτυα έσκασαν σειρά φωτογραφιών με χαμηλά παπούτσια ως ένδειξη συμπαράστασης στις (διάσημες, πλην άγνωστες) γυναίκες που τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην επίσημη πρεμιέρα του «Carol» με hashtag #showmeyourflats

Διαβάστε αναλυτικά: Κάννες 2015: Η επανάσταση στο κόκκινο χαλί γράφεται χωρίς ψηλά τακούνια!


assassin 607

9. O Χου Χσιάο - χσιέν παραδίδει την πιο «όμορφη» ταινία των Καννών

Ο Χου Χσιάο-Χσιεν χρειάστηκε 25 χρόνια προετοιμασίας και 5 χρόνια γυρίσματος για να κάνει το «Assassin» και βλέποντάς τη δεν απορείς. Εικόνες απίστευτης ομορφιάς για μια ιστορία που διαδραματίζεται στον 9ο αιώνα, ένα (όχι και τόσο) κλασικό φιλμ με σπαθιά, αίμα και άρωμα εκδίκησης που χαζεύεις περισσότερο απ' όσο σε ενδιαφέρει. [Σημείωση: Ο Χου Χσιάο - Χσιέν δεν έχει πάρει ποτέ Χρυσό Φοίνικα, αν αυτό σημαίνει κάτι για τα «χρωστούμενα» του Φεστιβάλ.]

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Assassin» του Χου Χσιάο-Χσιέν.


Carol Cannes 2015

10. Από τις Κάννες στα Οσκαρ

Κι όμως υπάρχουν ήδη ονόματα από τις ταινίες που έκαναν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ που συζητιούνται για τα επερχόμενα Οσκαρ: το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του «Carol» Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα, η Εμιλι Μπλαντ του «Sicario», ο Μάικλ Κέιν για το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο και ναι η Σαρλίζ Θερόν για το «Mad Max: Fury Road». Από τις ταινίες κανείς δεν αποκλείει πως η μεγάλη έκπληξη (και καλύτερη ταινία μέχρι στιγμής) του Φεστιβάλ, ο «Γιος του Σαούλ» θα είναι φαβορί για το ξενόγλωσσο Οσκαρ, το «Inside Out» της Pixar έχει ήδη στην τσέπη του το Οσκαρ Καλύτερου Κινουμένου Σχεδίου και πως το «Amy» του Ασίφ Καπάντια κλειδώνει από τώρα μια θέση στην πεντάδα του καλύτερου ντοκιμαντέρ.


Διαβάστε ακόμη:

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.