Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Γιώργος Λάνθιμος εξηγεί στο Flix ότι το «The Lobster» είναι η πιο ρομαντική ταινία που έχει κάνει

στα 10

Μια μέρα μετά την προβολή της νέας του ταινίας στο διαγωνιστικό των Καννών, συναντήσαμε τον Ελληνα σκηνοθέτη και μιλήσαμε μαζί του.

Ο Γιώργος Λάνθιμος εξηγεί στο Flix ότι το «The Lobster» είναι η πιο ρομαντική ταινία που έχει κάνει

Ο Γιώργος Λάνθιμος δείχνει απόλυτα χαλαρός, ήρεμος, χαμογελαστός στην διάρκεια των συνεντεύξεων του για το «Lobster». Κι έχει κάθε λόγο να είναι. Το φιλμ είναι ήδη μια από τις πιο συζητημένες ταινίες του φεστιβάλ. Και κατά την γνώμη μας, αναμφίβολα η πιο ρομαντική. Οταν ρωτάω τον Λάνθιμο αν αυτή είναι η ταινία στην οποία ο ίδιος κι ο Ευθύμης Φιλίππου παραδέχονται ότι είναι βαθιά ρομαντικοί, γελά και συμφωνεί.

«Προσπαθώ να υποστηρίξω αυτή την ιδέα, γιατί όλοι μου λένε ότι είμαι κυνικός. Λέω σε όλους ότι αυτή είναι η πιο ρομαντική ταινία που έχω κάνει. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής προσπαθώ να κάνω ταινίες που δεν είναι απλά μόνο ένα πράγμα. Μου αρέσουν οι αντιθέσεις σε όλα τα πράγματα και προσπαθώ οι ταινίες μου να περιέχουν αντιθέσεις. Νομίζω ότι το «Lobster» είναι μια ειλικρινής απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων και έχει μια ρομαντική πλευρά που μάχεται μια πιο κυνική πλευρά της».

λάνθιμος 607

Διαβάστε ακόμη τη γνώμη του Flix για την ταινία: Το «The Lobster», ξέρει τι είναι αυτό που το λένε αγάπη

To «The Lobster» είναι πρώτη ταινία του Λάνθιμου εκτός Ελλάδας, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. «Προς το παρόν δεν βλέπω τον λόγο να κάνω μια ταινία στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος λόγος. Ηταν πιο εύκολο για μένα να κάνω αυτή την ταινία. Το γεγονός ότι ήταν στα αγγλικά κι ότι πρωταγωνιστούσαν αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί έκανε τους χρηματοδότες να νιώθουν ότι θα είναι πιο «εμπορική» κατά κάποιο τρόπο, ακόμη κι αν το «Lobster» είναι μια πολύ μικρή ταινία σε σχέση με τα δεδομένα της βιομηχανίας αν και πολύ πιο ακριβή από τις ταινίες ου γυρίζουμε στην Ελλάδα».

Δείτε ακόμη: Τι ζώο θα ήθελες να είσαι; Δυο σκηνές από το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

Η εμπειρία ήταν άλλωστε όπως λέει ο ίδιος εξαιρετική «πρώτα απ όλα γιατί οι συνεργάτες μου πληρώθηκαν» και το Λονδίνο όπου πλέον ζει, ένα μέρος που απολαμβάνει. «Κι έτσι κι αλλιώς το να κάνεις σινεμά είναι κάτι που δεν ξέρεις ποτέ που θα σε πάει γεωγραφικά. Εχει να κάνει με την ίδια την ταινία και τις ανάγκες της. Για παράδειγμα αυτή η ταινία δεν γυρίστηκε στην Αγγλία, αλλά στην Ιρλανδία».

λάνθιμος

Κατά τα άλλα, πέρα από τις διαφορετικές συνθήκες τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά εξηγεί ο Λάνθιμος ακόμη κι αν όταν στην Ελλάδα οι ταινίες του γίνονταν από ανθρώπους που συμμετείχαν κυρίως από το πάθος τους, αφού τα χρήματα ήταν ανύπαρκτα.

Διαβάστε ακόμη: Οσα είπαν ο Γιώργος Λάνθιμος και οι ηθοποιοί του στη συνέντευξη Τύπου του «The Lobster»

Κι αυτό που ήταν σίγουρα διαφορετικό, ήταν το καστ, το οποίο περιλαμβάνει μερικούς ηθοποιούς που θα μπορούσες να περιγράψεις ως αληθινούς σταρ. Εν τούτοις ο ίδιος περιγράφει την δουλειά μαζί τους ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια της εμπειρίας του «The Lobster». Κι εξηγεί ότι ο τρόπος που έχτισαν μαζί τους ρόλους τους, δεν ήταν καθόλου διαφορετικός από τον τρόπο που δούλευε στις προηγούμενες ταινίες του.

λάνθιμος 607

«Αυτό που θέλω να κάνω στην δουλειά με τους ηθοποιούς, είναι να κρατάω ένα μυστήριο. Δεν θέλω να ξέρω τι σκέφτονται, γιατί προφανώς κι αυτοί έχουν τις δίκες τους ιδέες για το φιλμ και τους χαρακτήρες. Δεν τους ρωτάω και δεν τους λέω πως πρέπει να είναι, τι πρέπει να κάνουν. Και οι δυο μας είμαστε αβέβαιοι, κάνεις δεν ξέρει τι ακριβώς σκέφτεται ο άλλος κι αυτή η αβεβαιότητα βοηθά να χτιστεί η ερμηνεία τους με έναν τρόπο που ίσως δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αν αποφασίζαμε να χτίσουμε ρόλους που μοιάζουν αβέβαιοι...»

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015: Ζήστε την πρώτη επίσημη του «Lobster» σαν να ήσασταν κι εσείς εδώ

Στην διάρκεια της κουβέντας μας μιλήσαμε για πολλά ακόμη, ανάμεσα στα οποία τις ιδέες του για τα ζευγάρια και τους μοναχικούς ανθρώπους, για τους κοινωνικούς κανόνες, για την μορφή της ταινίας του και την χρήση της μουσικής. Πράγματα που θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε όταν έρθει η στιγμή το «Lobster» να βγει και στις Ελληνικές αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: O Γιώργος Λάνθιμος μιλάει λίγο μετά τη βράβευση του «The Lobster» στο 68ο Φεστιβάλ Καννών