Φεστιβάλ / Βραβεία

Bientôt στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

στα 10

Από την Πέμπτη 4 Απριλίου και για μια εβδομάδα ξεκινάμε εντατικά μαθήματα γαλλικών μέσα και έξω από τις αίθουσες στις οποίες διεξάγεται το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το παραδοσιακό ραντεβού του αθηναϊκού κοινού με την... άνοιξη.

Flix Team
Bientôt στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Για μια εβδομάδα, από την Πέμπτη 4 μέχρι και την Τετάρτη 10 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στον κινηματογράφο Δαναό και την Οπερα της οδού Ακαδημίας, το κοινό της Αθήνας μπορεί να παρακολουθήσει μερικές από τις καλύτερες γαλλόφωνες ταινίες της τελευταίας περιόδου, άλλες σε πρώτη τους προβολή πριν την έξοδο τους στις αίθουσες τους επόμενους μήνες και άλλες που θα προβληθούν για μοναδική φορά στο πλαίσιο του Φεστιβαλ.

Πριν πείτε όμως «bientôt» σε κάποια από τις προβολές του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή διοργάνωση, τις ταινίες που πρέπει από τώρα να σημειώσετε στην ατζέντά σας και τους καλεσμένους που θα φέρουν άρωμα Γαλλίας στην Αθήνα:

2 Τα Παλιόπαιδα

To 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανοίγει την αυλαία του στις 4 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Τα Παλιόπαιδα» («Les Gamins») του Αντονί Μαρτσιανό με τον Αλέν Σαμπά και τον Μαξ Μπουμπλίλ (φωτό) στους ρόλους ενός πεθερού και μέλλοντα γαμπρού που μόλις συναντηθούν θα αποφασίσουν να εγκαταλείψει ο πρώτος τη γυναίκα του και ο δεύτερος να μην προχωρήσει στον επικείμενο γάμο του, ξεκινώντας ένα ταξίδι αυτογνωσίας προς το άγνωστο. Η ταινία θα βγει στη Γαλλία μετά την πρώτη αυτή προβολή της στην Αθήνα.

2 A Perdre La Raison

Στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν οκτώ ταινίες (με διανομή στην Ελλάδα), ανάμεσά τους το υπέροχο «Α Perdre La Raison» του Χοακίμ Λαφός (βραβευμένο στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών - φωτό), το «Camille Redouble της Νοεμί Λόβσκι που φέτος είχε 11 υποψηφιότητες για βραβεία Σεζάρ, το «Populaire» του Ρεζί Ρουανσάρντ με τον Ρομέν Ντουρίς και τη Ντέμπορα Φρανσουά, το ριμέικ του «Therese Desqueyroux» του Ζορζ Φρανζί που σηματοδότησε και την τελευταία ταινία στην καριέρα του Κλοντ Μιλέρ, το «Mains Dans la Main» της Βαλερί Ντονζελί που είχε εντυπωσιάσει πέρσι με το «Πολεμώντας για τη Νίκη», το «Ενα Τέλειο Σχέδιο» του Πασκάλ Σομέιγ με την Ντάιαν Κρούγκερ, το «Tu Honoreras Ta Mere et Ta Mere» της Μπριζίτ Ρουάν γυρισμένο στη Μήλο και το «Ρενουαρ» του Ζιλ Μπουρντός.

3 Mobile Home

Στο φετινό πανόραμα γαλλόφωνου κινηματογράφου θα προβληθούν 14 ταινίες χωρίς διανομή στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το υπέροχο ντοκιμαντέρ «Les Invisibles» του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ , το «Punk» του Ζαν - Στεφάν Σοβέρ με την Μπεατρίς Νταλ, το «L' Air de Rien» των Γκρεγκορί Μαν και Στεφάν Βιάρντ, το «La Pere Fantome» του Λουσιάν Γκεοργκέσκου από τη Ρουμανία, το «Le Reve de Marika» του Μπομπι Τζο Χαρτ και η αποκάλυψη από το Βέλγιο με τον τίτλο «Mobile Home» (φωτό) του Φρανσουά Πιρό σε μια ειδική προβολή που υποστηρίζει το Flix.gr.

2 Les Impardonnables

Στις υπόλοιπες προβολές του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σημειώνουμε το πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων που έχουν επιλέξει οι οργανωτές του Be There Corfu, τις μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από τις αρχές του 20ου αιώνα με συνοδεία μουσικής από το ηλεκτροακουστικό ντουέτο Acte Vide και το αφιέρωμα στην Καρόλ Μπουκέ (την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) με τέσσερις απρόβλητες στην Ελλάδα ταινίες, αναμεσά τους το πιο πρόσφατο «Mauvaise Fille» του Πατρίκ Μιλ, το «Trop Belle Pour Toi» του Μπερτράν Μπλιε του 1989 (φωτό) και το «Impardonnables», την τελευταία ταινία του Αντρέ Τεσινέ με την Μπουκέ και τον Αντρέ Ντισολιέ.

4

Σε μια ειδική δωρέαν προβολή, σε επιμέλεια του Flix.gr, την Τρίτη 9 Απριλίου στις 20.00 στο Αμφθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει τις 12 ταινίες που έκαναν οι σπουδαστές στο πρώτο εργαστήριο του New School Athens, υπό την καθοδήγηση ενεργών επαγγελματιών του κινηματογράφου όπως η σκηνοθέτης και παραγωγός Αθηνά Τσαγγάρη, ο σκηνοθέτης Αγγελος Φραντζής, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης, ο διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης και άλλοι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την προβολή και κερδίστε προσκλήσεις για να γνωρίσετε από κοντά τα νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά.

2 Ο Φρανσουά Τριφό στα γυρίσματα του «400 Χτυπήματα»

Στα πλαίσια του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα παρουσιάσει επίσης, ένα διαδραστικό κινηματογραφικό παιχνίδι για παιδιά και ενήλικες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο «Les Enfants de Lumière», με σκοπό την εισαγωγή στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου με προβολή υλικού αλλά και σχολιασμό από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη. Οι ημερομηνίες που χρειάζεται να σημειώσετε είναι 5 Απριλίου, Τρίτη 9 Απριλίου και Τετάρτη 10 Απριλίου με ώρα προσέλευση 10.00 πμ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μεγάλος καλεσμένος του φετινού Φεστιβάλ και Πρόεδρος του θα είναι ο Αλεξάντρ Ντεπλά, ο διάσημος Γάλλος ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης με καριέρα στο Χόλιγουντ και όλον τον κόσμο, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους του Φεστιβάλ θα είναι η φετινή του ανάδοχος, Καρόλ Μπουκέ, η Μπριζίτ Ρουάν, σκηνοθέτης της ταινίας «Tu Honoreras Ta Mere et Ta Mere» και ο Πατρίς Λεκόντ που θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την τελευταία του ταινία «Μπουτίκ για Αυτόχειρες», που θα κλείσει και επίσημα το Φεστιβάλ. Η κριτική επιτροπή που θα επιλέξει το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ αποτελείται από τους Αριάν Λαμπέντ, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας ηθοποιό του «Attenberg», τον Θάνο Αναστόπουλο (σκηνοθέτη - «Διόρθωση», «Κόρη»), τη μουσικό Αλεξάντρα Νοραμπουένα Σκίρα και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη.

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα προβολων του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εδώ, αλλά και στο επίσημο site της διοργάνωσης και μείνετε συντονισμένοι στο Flix για προσκλήσεις και ρεπορτάζ μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.

Δείτε παρακάτω το επίσημο σποτ του Φεστιβάλ, σκηνοθετημένο από τη Σοφία Εξάρχου: