Φεστιβάλ / Βραβεία

2012: Βραβεία με «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

στα 10

Δόθηκαν και τα βραβεία του παράλληλου επίσημου προγράμματος του 65ου Φεστιβάλ Καννών «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με καθαρή νίκη του μεξικάνικου «Despues de Lucia» του πρωτοεμφανιζόμενου Μισέλ Φράνκο.

2012: Βραβεία με «Ενα Κάποιο Βλέμμα»
Σκηνή από το βραβευμένο «Despues de Lucia»

Με τον Πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής του Τιμ Ροθ (διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του στο Flix.gr) να αναφωνεί πως «Βρεθήκαμε ενώπιον μιας δυνατής επιλογής ταινιών και οι προτιμήσεις μας ήταν παθιασμένες. Οι δημιουργοί τους δεν μας απογοήτευσαν ούτε μια στιγμή», δόθηκαν χθες και τα βραβεία του επίσημου παράλληλου τμήματος του 65ου Φεστιβάλ Καννών «Ενα Κάποιο Βλέμμα» που φιλοξένησαν φέτος 20 ταινίες από 26 σκηνοθέτες και 17 χώρες.

Το μεγάλο βραβείο του τμήματος κέρδισε ο πρωτοεμφανιζόμενος Μισέλ Φράνκο για το «Despues De Lucia», μια συγκινητική ιστορία τοποθετημένη στο σύγχρονο Μεξικό με έναν πατέρα και μια κόρη που προσπαθούν να ξεκινήσουν από την αρχή της ζωής του μετακομίζοντας από την επαρχία στην μεγάλη πόλη.

Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Le Grand Soir» των Μπενουά Ντελεπάν και Γκουστάβ Κερβέρν, ένα σύγχρονο γαλλικό παραμύθι με πανκ αποχρώσεις, μια ειδική μνεία κέρδισε το «Children of Sarajevo» της Αϊντα Μπέτζικ ενώ δύο βραβείο δόθηκαν σε δύο γυναίκες ηθοποιούς, την Σουζάν Κλεμάν για την ερμηνεία της στο «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν (ταινία που κέρδισε και το Queer Palm για την καλύτερη queer ταινία όλου του Φεστιβάλ) και στην Εμιλί Ντεκέν για το «A Perdre La Raison» του Χοακίμ Λαφός.

Νωρίτερα, χθες, το «Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν είχε κερδίσει το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για το τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα», αλλά και μια ειδική μνεία από την οικουμενική επιτροπή και την επιτροπη νεότητας του Φεστιβάλ .

Διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και για το 65ο Φεστιβάλ Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix.gr με ρεπορτάζ και κριτικές από τις δέκα μέρες που μας πέρασαν.