Buzz

Αυτό είναι (θα ήταν) το «The Hateful Eight»: μία κλεφτή ματιά στο σενάριο του Κουέντιν Ταραντίνο

στα 10

Ρίξτε μία κλεφτή ματιά στο σενάριο του φιλόδοξου γουέστερν που είχε βάλει μπρος ο Κουέντιν Ταραντίνο, το οποίο όμως διέρρευσε και άλλαξε τα σχέδια του σκηνοθέτη!

Αυτό είναι (θα ήταν) το «The Hateful Eight»: μία κλεφτή ματιά στο σενάριο του Κουέντιν Ταραντίνο

Φαίνεται ότι η αντίδραση του Ταραντίνο να ακυρώσει την ταινία είχε μια κάποια βάση (αν και αρχικά μας φάνηκε υπερβολική). Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα στο Χόλιγουντ (και επιπλέον, στο διαδίκτυο που καλύπτει το Χόλιγουντ). Αν την πατήσεις, όπως στην περίπτωση διαρροής του σεναρίου της νέας του ταινίας «The Hateful Eight», δεν μπορείς να περιορίσεις τη ζημιά. Σπάνε τα φράγματα (γιατί φραγμοί στο Χόλιγουντ έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν) και το πρότζεκτ πνίγεται. Γιατί δεν το αποκτούν 30 λάθος χέρια, αλλά εκατοντάδες, ανάμεσά τους και ο Τύπος, τα sites (όπως το TheWrap που πρώτο βγάζει την αποκλειστικότητα). Μέσα σε ώρες, μία σελίδα του top secret νέου σεναρίου σου φτάνει... στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο. Και κανείς δεν μπορεί να ξεκινήσει μία ταινία έτσι...

Σήμερα λοιπόν το TheWrap, ομολογεί ότι το σενάριο του «The Hateful Eight», το οποίο σύμφωνα με τον έξαλλο Κουέντιν «κάποιος από τους τρεις γ…….ς ηθοποιούς που το είχαν» ευθύνεται για τη διαρροή, έφτασε στα χέρια τους. Το διάβασαν και έχουν να μας αποκαλύψουν τα ακόλουθα:

Πρώτα από όλα θα γυριζόταν σε 70mm - σπάνιο (πλέον) και πανάκριβο high-definition φιλμ (τελευταίος που το χρησιμοποίησε ήταν ο Πολ Τόμας Αντερσον για το «The Master») . Ο Ταραντίνο αναφέρει το φορμά συνεχώς, αλλά επίσης έτσι ανοίγει την πρώτη σκηνή στο σενάριο, με τη φράση: «Εξωτερικό: Αποτυπωμένη σε 70άρι φιλμ, η πανοραμική θέα των καλυμμένων με χιόνια βουνοκορφών σου κόβει την ανάσα».

Δεύτερον, έμοιαζε με θεατρικών συγγρούσεων δράμα, πιο πολύ από γουέστερν. Γιατί πέρα από την πρώτη σεκάνς, η δράση μετακινείται περισσότερο σε εσωτερικά πλάνα - συγκεκριμμένα σ' ένα πανδοχείο.

1

Τρίτον, και κυριότερον, το TheWrap μας δίνει μία σύνοψη της πλοκής: Δύο κυνηγοί επικυρηγμένων έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής με τη λεία τους και κατευθύνονται προς μία πόλη που φέρει το όνομα Red Rock, για να εισπράξουν τις γενναίες αμοιβές τους. Ο ένας ήταν παλιότερα λοχαγός του ομοσπονδιακού στρατού κι ο άλλος, ένας παράξενος άντρας με το όνομα Τζον Ρουθ.

Στη διαδρομή συναντούν έναν Νότιο και τον παίρνουν μαζί. Είναι οι τρεις τους, ο οδηγός της άμαξας, ένας φυλακισμένος και 3 πτώματα εκείνων που η προκύρηξη δεν τους ήθελε απαραίτητα ζωντανούς. Μόνο που μία θύελλα τους αναγκάζει να κάνουν μία παράκαμψη και να αναζητήσουν καταφύγιο σ' ένα γνωστό χάνι της διαδρομής. Μόνο που οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του δεν βρίσκονται πουθενά. Στη θέση τους θα βρουν τέσσερις άντρες - έναν Νότιο Στρατηγό, έναν δήμιο, έναν Γάλλο που συστήνεται ως "Μπομπ" και έναν cowboy.

Ακολουθεί πιοτό, έλλειψη εμπιστοσύνης και καθαρόαιμη Ταραντινική βία.

2

Ακούγεται ότι ο Ταραντίνο έχει πραγματικά θυμώσει με τους ηθοποιούς στους οποίους έδωσε το σενάριο του (τον Μάικλ Μάντσεν, τον Μπρους Ντερν και τον Τιμ Ροθ / αν και από τότε έχουν προστεθεί και οι Σάμιουελ Τζάκσον και Κριστόφ Βαλτς σε μικρότερους ρόλους), και φήμες θέλουν να πιστεύει ότι για τη διαρροή ευθύνεται ο Μπρους Ντερν - ή μάλλον η ομάδα των ατζέντηδών του στη CAA. Η CAA φυσικά το αρνείται, ο Ταραντίνο επιμένει και όλα έχουν καταλήξει στους βοηθούς παραγωγής του Κουέντιν που προσπαθούν (άδικα θεωρούμε) να μπλοκάρουν το αναπόφευκτο: το ανέβασμα του σεναρίου στο διαδίκτυο.

«Τώρα δεν πρόκειται να την κάνω την ταινία. Θα εκδώσω το σενάριο κι αυτό είναι όλο. Θα προχωρήσω με κάτι άλλο. Εχω άλλες 10 ιδέες στο μυαλό μου» δήλωσε απογοητευμένος ο Ταραντίνο μετά τη διαρροή. Αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέει ένα σενάριο του Ταραντίνο – για την ακρίβεια, το «Django Unchained» είχε βγει στο internet μήνες πριν η ταινία βγει στις αίθουσες, αλλά όχι και πριν γυριστεί! «Δε θέλω να λέω μπούρδες,» εξηγεί ο Ταραντίνο, «γιατί μου αρέσει το γεγονός ότι κάποια στιγμή κάποιος ποστάρει τα σενάριά μου, τα καταλαβαίνει και τα σχολιάζει. Για να είμαι ειλικρινής, δε θα ήθελα να σταματήσει αυτό. Μου αρέσει που ο κόσμος γουστάρει αυτά που κάνω και ψάχνει να τα βρει και να τα διαβάσει. Αλλά δεν είχα ακόμα ξεκινήσει καν. Είχα δώσει το σενάριό μου μόνο σε έξι γαμημένους ανθρώπους!»

Ο Ταραντίνο σκόπευε να δουλέψει παράλληλα δύο σενάρια, το «The Hateful Eight» κι ένα ακόμα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, οπότε τώρα θα προχωρήσει με την ανάπτυξη του δεύτερου. Οσο για το πρώτο, κρατά και μια πισινή: «Θα μπορούσα ν’ αλλάξω γνώμη: δικό μου είναι στην τελική. Αλλά μπορώ να σας πω ότι σίγουρα δε θα είναι η επόμενή μου ταινία. Είναι το μωρό μου κι αν η μούσα με καλέσει να το ξαναεπισκεφθώ σε κάποια χρόνια, θα το κάνω. Αλλά για τώρα τελείωσε.»

Εμείς τώρα να το πούμε ή θα φανούμε καχύποπτοι; Ολη αυτή η "ακύρωση" συνέπεσε τυχαία με τη δήλωση του πιστού παραγωγού του Κουέντιν, Χάρβεϊ Γουάινστιν ότι «δεν πρόκειται να στηρίξει άλλα βίαια σενάρια στο μέλλον»; Χμμμ....

Περισσότερος Ταραντίνο: