Industry

Το «American Sniper» είναι η πιο επιτυχημένη ταινία του 2014

στα 10

Πολύ μακριά από την ταυτότητα του blockbuster, το στρατιωτικό δράμα του Κλιντ Ιστγουντ ανακηρύχθηκε (πολλά πράγματα, αλλά και) η πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς που πέρασε για το αμερικανικό box office.

Το «American Sniper» είναι η πιο επιτυχημένη ταινία του 2014

Δεν είναι ένα κλασικό blockbuster, δεν είναι μια franchise υπερηρωική περιπέτεια, αλλά είναι και κλασική και... ηρωική. Η τελευταία ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» ήταν το φιλμ που συγκέντρωσε τα περισσότερα έσοδα στο αμερικανικό box office για το 2014, φτάνοντας τα 337,2 εκατομμύρια δολάρια κι έχοντας κοστίσει, παρεμπιπτόντως, γύρω στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Δεύτερο στη σειρά τερματίζει το «The Hunger Games: Mockingjay – Part 1» me 336.8 εκ. δολάρια σε εισπράξεις στην Αμερική. Κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από το 1998 και τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η επιτυχία του «American Sniper» δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη: μπορεί το φιλμ να προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις, αλλά πέρα από την αξιολόγησή του, οπωσδήποτε κάλυψε το εθνικό αίσθημα της μεγαλύτερης μερίδας του αμερικανικού κοινού που έτρεξε ενθουσιωδώς να δει στην οθόνη την ιστορία του... αποτελεσματικότερου όπλου της χώρας του στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Παράλληλα, η ταινία είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην καριέρα του Κλιντ Ιστγουντ ως σκηνοθέτη κι η μεγαλύτερη για τον Μπράντλεϊ Κούπερ στο αμερικανικό box office.

*Διαβάστε ακόμη: To «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ σαρώνει τα ταμεία, διχάζει το Χόλιγουντ! *

Στη διεθνή αγορά φυσικά τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς το κοινό των άλλων χωρών δεν εκτίμησε αναλόγως το ύφος και τις προθέσεις της ταινίας του Ιστγουντ. Εκεί τα πρωτεία στο ετήσιο box office κρατά, πολύ πιο προβλέψιμα, το «Transformers 4: Age of Extinction», με 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, ενώ το «American Sniper» συγκέντρωσε 500 εκ. δολάρια στο εξωτερικό. Το βέβαιο είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Κλιντ Ιστγουντ άφησε το στίγμα του στην περσινή κινηματογραφική ιστορία.

Διαβάστε ακόμη: