Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2021: Ο Ααρον Σόρκιν ποντάρει στο σύγχρονο μήνυμα της «Δίκης των 7 του Σικάγου»

στα 10

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των σεναρίων-φαβορί του Ααρον Σόρκιν; Μιλούν πάντα για το σήμερα.

Χρυσές Σφαίρες 2021: Ο Ααρον Σόρκιν ποντάρει στο σύγχρονο μήνυμα της «Δίκης των 7 του Σικάγου»

Ο Ααρον Σόρκιν κέρδισε χθες την 9η υποψηφότητα της καριέρας του για Χρυσή Σφαίρα σεναρίου, για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου», τη δεύτερη ταινία που υπογράφει κι ως σκηνοθέτης (μετά το «Molly's Game»)

Και τα κατάφερε γιατί... δύσκολα κάποιος έχει την οξυδερκή ματιά και την πολιτική του πένα. Από το «A Few Good Men» μέχρι το «The West Wing» κι από το «The Newsroom» μέχρι το «The Social Network» (με το οποίο κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα και Οσκαρ), ο Σόρκιν είναι πιστός σε όσα τον προβληματίζουν.

Ποτέ δε θέλησα να κάνω μία ταινία για το 1968. Ηθελα να κάνω μια ταινία για το τώρα!»

The Trial of the Chicago 7 607 1

Ενας πολιτικός και κοινωνικός ανατόμος των (εκάστοτε) καιρών που χρησιμοποιεί την πέννα του για να μελετήσει και να αφυπνίσει πάνω σε καίρια ζητήματα. Η διαχείριση της Δημοκρατίας, τα δικαιώματα και η ευθύνη της, η πλάνη της ισότητας απέναντι στους νόμους, τα πολιτικά ιδεώδη σε σύγκρουση με το ακλόνητο οικονομικό σύστημα, η θέση του ενός (πολίτη) απέναντι στους θεσμούς (κράτος). Ο Σόρκιν είναι αθεράπευτα ρομαντικός: ψάχνει πάντα τη δικαιοσύνη, μέσα σε χώρους εξουσίας.

Σήμερα λοιπόν, φαβορί στην κατηγορία σεναρίου, εξηγεί στο EW ποιο θεωρεί το κλειδί της επιτυχίας στην ιστορία της «Δίκης των 7 του Σικάγου».

«Είναι σοκαριστικό, ακόμα και για εμάς, το πόσο επίκαιρη είναι αυτή η ιστορία. Ποτέ δε θέλησα να κάνω μία ταινία για το 1968. Ηθελα να κάνω μια ταινία για το τώρα! Ομως ετοιμάζω αυτή την ταινία 15 χρόνια τώρα. Ποτέ, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα, δεν πίστευα ότι θα έρθει η εποχή που το σενάριο θα είναι σαν να γυρίστηκε για το σήμερα. Κι όμως. Βλέπαμε τις μεγάλες διαδηλώσεις του καλοκαιριού, την #blacklivesmatter εξέγερση, τα δακρυγόνα. Και στις 6 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μία εξέδρα και παρακίνησε τους φανατικούς του να κάνουν όσα οι 7 του Σικάγο είχαν κατηγορηθεί ότι έκαναν: προκάλεσε πραξικόπημα!»

«Πήραμε τα σημερινά πλάνα των διαδηλώσεων, έτσι για πείραμα, αλλάξαμε λίγο το χρώμα και την ποιότητα, τα βάλαμε δίπλα στα γυρίσματα της ταινίας. Βλέπαμε το ίδιο έργο...»

Διαβάστε περισσότερα: