Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2017: Φρούριο η Κρουαζέτ για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης

στα 10

Λίγους μόλις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, το 70ο Φεστιβάλ των Καννών θα μοιάζει περισσότερο με φρούριο παρά με φεστιβάλ.

Κάννες 2017: Φρούριο η Κρουαζέτ για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης

«Πόσο ασφαλές θα είναι φέτος το Φεστιβάλ των Καννών;»

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που στροβιλίζει στο μυαλό αρκετών οι οποίοι θα παραβρεθούν στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, το οποίο θα ξεκινήσεις στις 17 Μαΐου, 10 μόλις μέρες μετά τις εκλογές στην Γαλλία. Με μεγάλα κινηματογραφικά αστέρια, όπως η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Νικόλ Κίντμαν, ο Γιοακίν Φίνιξ, ο Τζέικ Γκίλενχαλ και η Σοφία Κόπολα, να ετοιμάζονται να περπατήσουν τον κόκκινο χαλί, η πόλη των Καννών ξοδεύει ήδη εκατομμύρια για την ενίσχυση της ασφάλειας, όχι μόνο των σταρς αλλά και όλων των παρευρισκόμενων.

Αν και το Φεστιβάλ των Καννών δεν είναι ξένο σε σκάνδαλα και κλοπές πολλών εκατομμυρίων, το 70ο Φεστιβάλ όμως θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί μετά από την περσινή τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, 30 μόλις χιλιόμετρα μακριά, η οποία στοίχισε την ζωή 85 ανθρώπων, αλλά και την μεγάλη άνοδο ακροδεξιών οργανώσεων που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τάσεων μεταξύ των Γαλλο-Αράβων κατοίκων της περιοχής. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 23 Απριλίου, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λε Πεν κέρδισε πάνω από το 30% των ψήφων στην περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό για το κόμμα της στην Γαλλία.

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα του 70ού Φεστιβάλ Καννών

cannes security

Ο Δήμαρχος της πόλης, Νταβίντ Λινσάρντ, ανέθεσε τον έλεγχο κατά της τρομοκρατίας στον Ισραηλινό εμπειρογνώμονα Νιτζάν Νουριέλ, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, και έλαβε ισχυρά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί μια επίθεση με φορτηγό στην Κρουαζέτ. Τσιμεντένια εμπόδια έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των πεζοδρομίων που οδηγούν στο Palais, όπου και θα διεξαχθούν οι περισσότερες πρεμιέρες του Φεστιβάλ.

Πέρσι η αστυνομία έκανε μια άσκηση ετοιμότητας προκειμένου να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των Αρχών σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Και φέτος φημολογείται πως μια τέτοια άσκηση είναι προγραμματισμένη να γίνει, αλλά ακόμα όλα αυτά βρίσκονται κάτω από άκρα μυστικότητα. Φέτος η πόλη των Καννών έχει ξοδέψει πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια για να τοποθετήσει αναδιπλωμένα σκαλοπάτια, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ιβ Νταρός.

Επίσης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ η θαλάσσια επιτήρηση της πόλης στους κόλπους και το λιμάνι της. Ταυτόχρονα οι κάμερες ασφαλείας έχουν αυξηθεί από τις 400 στις 550 τα δυο τελευταία χρόνια σε διάφορα τουριστικά θέρετρα της περιοχής. Μέσα σε όλα αυτά, πάνω από 500 εθελοντές και 80 «άγρυπνοι γείτονες», οι οποίοι θα περιπολούν την πόλη και θα ειδοποιούν τις Αρχές μόλις δουν κάτι ύποπτο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή του 70ού Φεστιβάλ των Καννών

cannes security

«Έχω αναλάβει την ασφάλεια του Φεστιβάλ τα τελευταία 35 χρόνια, και όλα δουλεύουν ρολόι. Αλλά φέτος τα πράγματα θα φτάσουν σε άλλο επίπεδο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Νταρός συμπληρώνοντας μάλιστα ότι οι αρχές με το προσωπικό ασφαλείας θα έχουν καθημερινές συναντήσεις κατά την διάρκεια του φεστιβάλ προκειμένου να προσαρμόσουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας.

Πολλοί σταρς θα έρθουν στις Κάννες με το δικό τους προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να περάσουν από έλεγχο των Αρχών και του προσωπικού του Φεστιβάλ. Αν φέρουν και τα δικά τους όπλα μαζί, αυτά θα πρέπει να είναι καταχωρημένα όχι μόνο από τις τοπικές αρχές της χώρας τους αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με πηγές.

Η Γαλλία βρίσκεται σε συναγερμό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Το 70ο Φεστιβάλ των Καννών θα διεξαχθεί από τις 17-28 Μαΐου.

Περισσότερο 70ό Φεστιβάλ Καννών