Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά

στα 10

Οι αποκαλύψεις για αλλεπάλληλες κλοπές και επιθέσεις στο 66ο Φεστιβάλ Καννών πληθαίνουν, φορτώνοντας τη διοργάνωση με έξτρα δημοσιότητα αλλά και μια αρνητική εικόνα που όμως δεν δείχνει να σταματάει στο ελάχιστο την φρενίτιδα των πάρτι, των λαμπερών προβολών και των δεκάδων σταρ που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο γαλλικό θέρετρο.

Κάννες 2013: Φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά

Δεν θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια Φεστιβάλ Καννών που να μονοπωλείται από ειδήσεις εξωκινηματογραφικές όσο φέτος όπου τα περισσότερα άρθρα που έχουν γραφτεί παγκοσμίως για τη διοργάνωση δεν είναι για κάποια ταινία ή για κάποια λαμπερή εμφάνιση ή τουλάχιστον κάποιο σκάνδαλο, αλλά για τις κλοπές που διαδέχονται η μία την άλλη και για μια σειρά επιθέσεων που αποκαλύπτουν όλο και περισσότεροι θαμώνες της πόλης των Καννών.

Στην αρχή ήταν η κλοπή των κοσμημάτων της Chopard από δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε υπάλληλος του οίκου (διαβάστε περισσότερα εδώ), μετά η κλοπή όλων των προσωπικών αντικειμένων του ισχυρού άντρα της China Film Group Ζανγκ Κιάνγκ (διαβάστε περισσότερα εδώ) και τώρα μια σειρά κλοπών και επιθέσεων με σκοπό τη ληστεία αρχίζουν να συμπληρώνουν ένα παζλ που μετατρέπει τη φιλήσυχη πόλη των Καννών σε ένα αν μη τι άλλο μη ασφαλές μέρος για να κυκλοφορείς αμέριμνος κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Διαβάστε εδώ για το περιστατικό με τον αυτοσχέδιο τρομοκράτη που αναστάτωσε το Φεστιβάλ με μια ψεύτικη χειρομομβίδα.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου ανακοινώθηκε πως τρεις μέρες πριν, την Τρίτη κλάπηκε ένα διαμαντένιο κολιέ αξία 2.6 εκατομμύριών δολαρίων από πάρτι του οίκου De Grisogono στο Hotel du Cap, λίγο έξω από την πόλη των Καννών. O ιδρυτής του οίκου Φαβουάζ Γκρουόζι δήλωσε πως «Τέτοια περιστατικά είναι σπάνια και στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που μας συμβαίνει στα 20 χρόνια της ιστορίας μας». Το κολιέ κλάπηκε κατά τη διάρκεια του πάρτι που μετρούσε περίπου 700 καλεσμένους (ανάμεσά τους η Σάρον Στόουν, η Πάρις Χίλτον κ.ά.), παρά την παρουσία 80 φρουρών ασφαλείας που είχαν μετατρέψει το ξενοδοχείο σε φρούριο.

Θύματα κλοπής έπεσαν ο διευθυντής της πανίσχυρης τραπεζικής CIT Group, Κέβιν Κάνα και ο Πρόεδρος της Silver Pictures, οι οποίοι επέστρεψαν, μετά από απουσία τους, στη βίλα όπου διαμένουν, πίσω από το Ξενοδοχείο Majestic και βρήκαν όλα τα πράγματά τους να λείπουν από διαρρήκτες που μπήκαν από την οροφή, με τις Αρχές να τους δηλώνουν πως υπήρξαν τυχεροί που δεν ήταν μέσα και έτσι δεν τους επιτέθηκαν. Το ίδιο συνέβη και σε μέλη της εταιρίας Film Tree που είδαν όλα τα πράγματά τους να λείπουν από διαμέρισμα των Καννών στο οποίο διαμένουν για τις μέρες του Φεστιβάλ.

Αναφορές έχουν γίνει επίσης και για βίαιες επιθέσεις με σκοπό τη ληστεία, όπως αυτή που ανέφερε ο χρηματιστής Τσαρλς Χίπι που δέχθηκε επίθεση δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ενώ μια παρέα από ατζέντηδες και παραγωγούς της Waterstone Entertainment δέχθηκαν επίθεση κοντά στο Palm Beach Casino από ομάδα που ήθελε να τους αφαιρέσει τα ρολόγια και τα πορτοφόλια.

Διαβάστε εδώ για τις «χιτσκοκικές» - και όχι μόνο - αναφορές της πρώτης κλοπής που συνέβη φέτος στις Κάννες.

Οι κλοπές και οι ληστείες στις Κάννες, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού τόσο η πολυκοσμία, αλλά και οι πολλές ώρες που λείπουν οι θαμώνες του Φεστιβάλ από τα διαμερίσματα και τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους βοηθούν τη δράση των υποψιασμένων διαρρηκτών. Το ότι η φετινή έξαρση των περιστατικών αυτών μπορεί να οφείλεται στην οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη, όπως δηλώνουν πολλά από τα θύματα των παραπάνω περιστατικών, ίσως έχει μια βάση.

(προφανώς... συνεχίζεται)

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013