Το 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 16 μέχρι 24 Ιανουαρίου με περισσότερες από 130 ταινίες, που περιλαμβάνουν ιταλικές πρεμιέρες και ειδικές εκδηλώσεις, διεθνείς διαγωνισμούς και μια σειρά από θεματικές ενότητες. Και πρόσφατα ανακοινώθηκε πως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα κάνουν την ιταλική πρεμιέρα τους και τέσσερις ελληνικές ταινίες.
«Κιούκα, Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού» του Κώστα Χαραμουντάνη (Διεθνές Διαγωνιστικό)
Ενας πατέρας με τα δίδυμα ενήλικα παιδιά του ταξιδεύουν στον Πόρο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές με το οικογενειακό ιστιοφόρο. Χωρίς να το γνωρίζουν, τα αδέλφια συναντούν τη βιολογική τους μητέρα η οποία τα εγκατέλειψε όταν ήταν μωρά. Αυτή η συνάντηση θα καταλήξει σε μια γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωστή Χαραμουντάνη, με παγκόσμια πρεμιέρα στο παράλληλο τμήμα ACID του Φεστιβάλ Καννών. Πρωταγωνιστούν οι Συμεών Τσακίρης, Έλσα Λεκάκου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αφροδίτη Καποκάκη, Στάθης Αποστόλου, Ιόλη Καλαϊτζή, Χρυσή Βιδαλάκη. Ελληνική πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να βγει στις αίθουσες το καλοκαίρι.
«Κρέας» του Δημήτρη Νάκου (Εκτός Διαγωνιστικού)
Σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, ο Τάκης ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου του κρεοπωλείου. Την προηγούμενη μέρα ο γιος του Παύλος σκοτώνει τον γείτονα που διεκδικεί μέρος της γης τους. Μοναδικός μάρτυρας είναι ο Χρήστος, ένας νεαρός από την Αλβανία που ο Τάκης έχει στη δούλεψή του από μικρό. Ο Τάκης πρέπει να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει την ευθύνη.
Ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Δημήτρη Νάκου με τους Ακύλλα Καραζήση, Κώστα Νικόυλι και άλλους. Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδια και διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου και ελληνική πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
«Avant-Drag!» του Φιλ Ιερόπουλου (Queer Visions)
Δέκα drag περφόρμερς βρίσκονται στο κέντρο του «Avant-drag!», σε ένα ψηφιδωτό που με φόντο την Ελλάδα του σήμερα, διασχίζει διαδρομές καλλιτεχνικής έκφρασης, ακτιβιστικής δράσης και κοινωνικής αντί-δρασης, στην πραγματικότητα για να συστήσει πρωτίστως καλλιτέχνες που το περφόρμανς τους δεν εξαντλείται στα drag shows που γνωρίζουν οι περισσότεροι αλλά απλώνεται και σε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία γύρω από το πως ντύνεσαι, βάφεσαι, δημιουργείς, είσαι και φαίνεσαι σε ένα κόσμο που θα προτιμούσε να μην φαίνεσαι.
«Zange» της Ιριδας Μπαγλανέα (Διεθνές Διαγωνιστικό Ταινιών Μικρού Μήκους)
Μια τετραμελής οικογένεια ζει απομονωμένη σε έναν υδροβιότοπο κοντά σε ένα φάρο. Το σπίτι τους είναι περικυκλωμένο από νερό και διβάρια. Ο Εκτορας (7) και η αδερφή του Ελένη (10) μεγαλώνουν αλληλεπιδρώντας με τη φύση με τρόπο οργανικό. Την ημέρα αναζητούν καβούρια πάνω σε τραχιά βράχια, κυνηγιούνται μέσα στη λιμνοθάλασσα, ενώ τις νύχτες κάνουν το φως του φάρου μέρος του παιχνιδιού τους. Ο Πατέρας (45), άρρωστος, η παρουσία του θαμπή, τις περισσότερες ώρες τις περνάει σκαλίζοντας ιδιαίτερες μαριονέτες. Η μητέρα (37), έγκυος, ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του Πατέρα. Τα παιδιά ταλαντεύονται σε μια λεπτή γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στον ερχομό του τρίτου παιδιού της οικογένειας και τον επικείμενο θάνατο του πατέρα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από καθημερινά παραδείγματα του περίγυρού τους για τον κύκλο της ζωής. Οτιδήποτε μπορεί να θυμίσει το θάνατο μετατρέπεται σε παιχνίδι. Οπως και ένα ατύχημα που γίνεται για τη μητέρα σκοπός για την προστασία της αθωότητας τους.