Οι αναγραμματισμοί, όπως και όλα τα παιχνίδια με τα γράμματα και τις λέξεις κρύβουν εκπλήξεις. Μοιάζουν με ψυχολογικά παιχνίδια. Κρατούν τη σύνθεση ως δεύτερο συνθετικό και μπροστά επιδέχονται όλα τα «από», «ανά», «επανα», «μετά» του κόσμου όλου. Δημιουργούν αντί να καταστρέφουν. Αποκαλύπτουν πιο πολλά πράγματα απ’ όσα εξηγούν τα θεωρητικά κείμενα για έννοιες που - ξαφνικά - μόλις χάσουν τη σειρά των γραμμάτων που έχουμε συνηθίσει και αποκτήσουν μια άλλη, αλλάζουν και νόημα ή πιο συχνά αναδεικνύουν το πραγματικό τους νόημα. Οι αναγραμματισμοί μεταμφιέζουν τις λέξεις, τις ντύνουν με καινούρια ρούχα φτιαγμένα από τα ίδια υλικά. Οι αναγραμματισμοί φτιάχνουν κόσμους εκεί που δεν υπάρχουν.

Να, δείτε το garde με το drag που οι ΦΥΤΑ (ο Φιλ Ιερόπουλος - που υπογράφει εδώ τη σκηνοθεσία - και ο Φοίβος Δούσος, ερχόμενοι μετά το πείραμα του «ORFEAS2021») τοποθετούν σαν ένα παιχνίδι πάνω στο avant-garde και ξαφνικά κάτι τόσο απλό όσο η αλλαγή της σειράς των γραμμάτων ή, πιο σωστά, μιας αντιστροφής συν μιας απώλειας (του τελικού e για να μειωθεί και η καταδυναστευτική συχνά γαλλική καταγωγή πάνω στα πράγματα), τόσο το garde όσο και το drag αναδεικνύουν τις σημασίες τους ως κομβικές πάνω στην έννοια του «διαφορετικού», του πρωτοποριακού, του «αλλούτερου», του πραγματικά ουσιαστικού, του καλλιτεχνικού με όλες τις πιθανές αποθεωτικές έννοιες.

Δέκα drag περφόρμερς βρίσκονται στο κέντρο του «Avant-drag!», σε ένα ψηφιδωτό που με φόντο την Ελλάδα του σήμερα, διασχίζει διαδρομές καλλιτεχνικής έκφρασης, ακτιβιστικής δράσης και κοινωνικής αντί-δρασης, στην πραγματικότητα για να συστήσει πρωτίστως καλλιτέχνες που το περφόρμανς τους δεν εξαντλείται στα drag shows που γνωρίζουν οι περισσότεροι αλλά απλώνεται και σε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία γύρω από το πως ντύνεσαι, βάφεσαι, δημιουργείς, είσαι και φαίνεσαι σε ένα κόσμο που θα προτιμούσε να μην φαίνεσαι.

Δεν θα δούμε ποτέ τα πραγματικά τους πρόσωπα ή μάλλον, σε έναν επίσης παράδοξο «αναγραμματισμό» της προκατάληψης πως το πραγματικό πρόσωπο κάποιου είναι αυτό κάτω από το μακιγιάζ - θα συμβεί το εντελώς αντίθετο. Οσο οι ΦΥΤΑ και το στιλιζαρισμένο, αλλά άπειρα τρυφερό και λατρευτικό ως προς την καλλιτεχνική τους υπόσταση βλέμμα του Φιλ Ιερόπουλου τις κρατούν ηθελημένα μέσα στις drag περσόνες τους, τόσο αυτές αποκαλύπτονται περισσότερο, καθώς τις ακολουθούμε σε μια καθημερινότητα που μοιάζει με ένα συναρπαστικό roller coaster, γνωρίζοντας καλύτερα ή και ανακαλύπτοντας για πρώτη φορά την καταγωγή, τη διαδρομή τους, τους αγώνες τους, τα δάκρυα και τα συνθετικά υλικά από τα οποία έχει φτιαχτεί το «σόου ζωής» της καθε μιας, ταυτόχρονα έργο τέχνης και έμπνευση.

Οταν στο τέλος συναντιούνται όλες μαζί σε αυτό το συγκινητικό, ξεσηκωτικό, αστείο, βαθιά πολιτικό, χειροποίητο τραπέζι που φέρνει μνήμες από το φινάλε της «Στρέλλας» του Πάνου Χ. Κούτρα, κάνοντας πράξη το κάθε φορά απελευθερωτικό κλισέ των οικογενειών που επιλέγουμε και αυτών στις οποίες - επιτέλους - μπορούμε να ανήκουμε, το «Avant-Drag!» γίνεται και το ίδιο μια πολιτική πράξη. Μια ταινία που αποθεώνει το avant-garde όχι ως θεωρία, αλλά ως άμυνα απέναντι σε έναν κόσμο άχρωμο, βαρετό, βίαιο και υποκριτικό, σε ευθεία μετωπική αντίθεση με την αλήθεια των ρούχων, του μακιγιάζ, των μαλλιών και της μαγικής εκείνης στιγμής που η Τέχνη του καθενός γίνεται η ασπίδα του.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Φιλ Ιερόπουλου στο Flix.

Στo πλαίσιo του Avant-Drag! Fest στο ΤΡΙΑΝΟΝ, παράλληλα με τις προβολές της ταινίας, θα παρουσιαστούν μια σειρά από συζητήσεις, φωτογραφική έκθεση, Q&As με συντελεστές, πάρτυ με DJκαι impromptu happenings, διαδραστική εγκατάσταση και άλλα!

Πρόγραμμα

23/5-29/5

  • Φωτογραφική έκθεση “Queer Athens” της Alex Kat
  • Διαδραστική εγκατάσταση τεχνητής νοημοσύνης “Αvant-Drag ME!: Βρες την εσωτερική σου ανατρεπτική drag queen” του Πέτρου Αντωνίου

23/5 Πέμπτη

  • 20:30 Αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας
  • 22:30 Q&A με το σκηνοθέτη, συντελεστές και drag performers (σε αγγλικά/ελληνικά)

24/5 Παρασκευή

  • 20:00 “Οι πολλαπλές γλώσσες του ντοκιμαντέρ ή αλλιώς Ντοκιμαντέρ: ο κινηματογράφος του ατεκμηρίωτου” - Συζήτηση με την εικαστικό και σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ Εύα Στεφανή (στα ελληνικά)
  • 21:00 Προβολή της ταινίας

25/5 Σάββατο

  • 21:00 Προβολή της ταινίας
  • 22:30 Πάρτυ με DJ και guest stars τις Parakatyanova και Er Libido!

26/5 Κυριακή

  • 20:00 “Avant-Drag-vs-Avant-Garde: ντραγκάροντας την πρωτοπορία” - Συζήτηση με την κινηματογραφίστρια και θεωρητικό κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν (στα ελληνικά)
  • 21:00 Προβολή της ταινίας

27/5 Δευτέρα

  • 20:00 «Από το underground στο mainstream: το πολιτικό κουήρ σινεμά σήμερα» - Συζήτηση με τη συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου Δήμητρα Κυρίλλου και τον κριτικόκινηματογράφου Μανώλη Κρανάκη από το flix.gr (στα ελληνικά)
  • 21:00 Προβολή της ταινίας

28/5 Τρίτη

  • 20:00 “Κουήρ καλλιτεχνικές σκηνές της Αθήνας: αισθητικές και πολιτικές προσεγγίσεις” - Συζήτηση με την ανεξάρτητη επιμελήτρια και θεωρητικό τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, την κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Δέσποινα Ζευκιλή και τον εικαστικό Κωστή Σταφυλάκη (στα ελληνικά)
  • 21:00 Προβολή της ταινίας

29/5 Τετάρτη

  • 21:00 Προβολή της ταινίας
  • 22:30 Q&A με το σκηνοθέτη και συντελεστές της ταινίας (σε ελληνικα/αγγλικά)