Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι 20 ταινίες που περιμένουμε - περισσότερο - να δούμε στο 81ο Φεστιβάλ Βενετίας

στα 10

Μία ανάσα πριν την επίσημη έναρξη του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η ομάδα του Flix συγκεντρώνει όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε περισσότερο στη φετινή διοργάνωση.

Οι 20 ταινίες που περιμένουμε - περισσότερο - να δούμε στο 81ο Φεστιβάλ Βενετίας

Ηδη από την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματός του, το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας προμηνυόταν λαμπερό, ηχηρό, ενδιαφέρον.

Το Flix θα βρίσκεται στη Βενετία καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου, ανατροφοδοτώντας σας διαρκώς με νέα, εντυπώσεις από τις προβολές και εξελίξεις για τα όσα συμβαίνουν στο Λίντο.

Για την ώρα, επιλέξαμε τους 20 τίτλους που έχουν ήδη δημιουργήσει θόρυβο και αναμένεται να συζητηθούν -και μάλιστα πολύ- μέσα στις επόμενες ημέρες.

joker folie a deux

Joker: Folie à Deux του Τοντ Φίλιπς

Το σίκουελ του «Joker» αποτελεί -ίσως- την πιο συζητημένη ταινία της χρονιάς, με τους Χοακίν Φίνιξ και Lady Gaga στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία φημολογείται ότι θα εξελίσσεται μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική και, σύμφωνα με τον διευθυντή φωτογραφίας Λόρενς Σερ, πρόκειται για μία από τις πιο τρελές ταινίες που έχει εργαστεί ποτέ, που σίγουρα θα εκπλήξει τους θεατές. Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας φαίνεται να υπόσχεται ένα (τρελό) μιούζικαλ γεμάτο παράνοια και μουσική. Θα καταφέρει και το σίκουελ να έχει την ίδια επιτυχία με τον προκάτοχό του; Υπομονή ως τις 4 Οκτωβρίου 2024 που η ταινία θα βγει και στις ελληνικές αίθουσες για να το ανακαλύψουμε.

beetlejuice-beetlejuice

Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης του Τιμ Μπάρτον

Τα σίκουελ φαίνεται να έχουν τη τιμητική τους στη φετινή διοργάνωση: 36 χρόνια μετά την πρώτη αγαπημένη -και κλασική πια- ταινία του 1988, ο Τιμ Μπάρτον σκηνοθετεί τη συνέχεια της ιστορίας του φρικιαστικού (!) ήρωα, αναδιπλασιάζοντας τον τίτλο, με το hype που περιβάλλει την πρεμιέρα του φιλμ να είναι τεράστιο. Η ταινία που πρόκειται να ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ, ακολουθεί τρεις γενιές της οικογένειας Ντιτζ να επιστρέφουν στο σπίτι τους στο Winter River μετά από έναν ξαφνικό θάνατο στην οικογένεια. Οταν η επαναστατημένη έφηβη κόρη της Λίντια, Aστριντ ανακαλύπτει μια πύλη για τη μετά θάνατον ζωή κρυμμένη στο υπόγειο, το όνομα του Σκαθαροζούμη αναπόφευκτα επαναλαμβάνεται τρεις φορές, προσκαλώντας τον να προκαλέσει τον όλεθρο στο σπίτι της οικογένειας Ντίτζ για μια ακόμη φορά. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μάικλ Κίτον, επιστρέφοντας στον ρόλο του Σκαθαροζούμη, η Γουαϊνόνα Ράιντερ, ξανά στον ρόλο της Λίντια Ντιτζ και η Τζένα Ορτέγκα, η οποία αποτελεί τη νέα προσθήκη στο καστ. Δείτε το τρέιλερ εδώ.

the room next door

Τhe Room Next Door του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία του Αλμοδόβαρ είναι γεγονός. Στο τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα συναντάμε την Τζούλιαν Μουρ ως Ινγκριντ και την Τίλντα Σουίντον ως Μάρθα. Οι δυο τους ήταν καλές φίλες όταν ήταν νέες και εργάζονταν μαζί στο ίδιο περιοδικό. Τα χρόνια πέρασαν και η Ινγκριντ έγινε συγγραφέας, ενώ η Μάρθα πολεμική ανταποκριτής. Η ζωή τις χώρισε, αλλά η ζωή θα τις ενώσει ξανά κάτω από μια περίεργα γλυκιά συνθήκη.

queer-2

Queer του Λούκα Γκουαντανίνο

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του δεύτερου ομότιτλου βιβλίου του Γουίλιαμ Μπάροουζ το οποίο ακολουθεί τον Λι, έναν Αμερικανό πρώην στρατιώτη στην Πόλη του Μεξικού, ο οποίος ζει στο περιθώριο και ερωτεύεται έναν ναύτη, τον Αλερτον. Mαζί ξεκινούν ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική αναζητώντας τον θρυλικό παραισθησιογόνο Yage. Στο φιλμ που σηματοδοτεί την τρίτη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο μέσα σε τρία μόλις χρόνια, πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Κρεγκ και Ντρου Στάρκι. Δείτε εδώ την πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ταινία.

maria

Maria του Πάμπλο Λαραΐν

Η νέα βιογραφική ταινία του Πάμπλο Λαραΐν (μετα το «Spencer») επικεντρώνεται στις τελευταίες μέρες της ζωής της σπουδαίας σοπράνο στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970, παρουσιάζοντάς μας την ταραχώδη, όμορφη και τραγική ιστορία της, με την Αντζελίνα Τζολί να πρωταγωνιστεί σε έναν ρόλο που ίσως την φέρει πιο κοντά στο Οσκαρ. Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες της Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλλας. Η ταινία φέρει την σφραγίδα της συμπαραγωγής με την ελληνική Heretic Films, ενώ γυρίσματα της έγιναν και στην Ελλάδα.

harvest

Harvest της Αθηνάς Τσαγγάρη

Ενα από τα ωραιότερα και πιο συνταρακτικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων (ένα από τα καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα κατά την Guardian), το «Harvest» του Τζιμ Κρέις διασκευάζεται από την Αθηνά Τσαγγάρη (που συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με την Τζόσλιν Μπαρνς) και διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα. Η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή της Αθηνάς Τσαγγάρη στη Βενετία, 14 χρόνια μετά το -εις διπλούν- βραβευμένο «Attenberg» του 2010.

quiet life

Quiet Life του Αλέξανδρου Αβρανά

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλέξανδρος Αβρανάς («Without», «Miss Violence», «Love Μe Νot», «True Crimes») επιστρέφει στη Βενετία, όπου το 2013 είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με το «Miss Violence», φεύγοντας με τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Ανδρικής Ερμηνείας. Το «Quiet Life», το οποίο θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα Ορίζοντες, ακολουθεί την ιστορία του Σεργκέι και της Ναταλία, ενός ζευγαριού προσφύγων, οι οποίοι μαζί με τις δύο κόρες τους αναζητούν πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, ελπίζοντας σε μία ασφαλέστερη, ευτυχισμένη ζωή. Ομως οι αιτήσεις τους δεν γίνονται δεκτές κι έτσι το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο. Διαβάστε εδώ όλα όσα γνωρίζουμε για την ταινία μέχρι στιγμής.

baby-invasion

Baby Invasion του Χάρμονι Κορίν

Ισως στην πιο πειραματική στιγμή της καριέρας του, ο Χάρμονι Κορίν σκηνοθετεί ένα δυστοπικό θρίλερ με τη μορφή ενός εξαιρετικά ρεαλιστικού παιχνιδιού πρώτου προσώπου (FPS), όπου οι θεατές παρακολουθούν την οπτική γωνία ου παίκτη. Η ιστορία ακολουθεί μία ομάδα μισθοφόρων που χρησιμοποιούν avatars με πρόσωπα μωρών, δημιουργημένα μέσω AI, για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους καθώς εισβάλλουν σε σπίτια πλουσίων.

cloud

Cloud του Κιγιόσι Κουροσάβα

Στη νέα του ταινία ο βραβευμένος δημιουργός διερευνά την εγκληματικότητα στον κόσμο του διαδικτύου. Η ταινία επικεντρώνεται στον Γιόσι, έναν νεαρό που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο και παράλληλα βγάζει χρήματα ως μεταπωλητής, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Ratel». Οταν αποφασίζει να παραιτηθεί από την καθημερινή του δουλειά, μετακομίζει με τη φίλη του, Ακίκο σε ένα σπίτι έξω από την πόλη, ξεκινώντας μια νέα ζωή. Ολα φαίνονται να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, μέχρι που ανησυχητικά περιστατικά αρχίζουν να συμβαίνουν γύρω του.

disclaimer

Disclaimer του Αλφόνσο Κουαρόν

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ρενέ Νάιτ, η νέα μίνι σειρά του Αλφόνσο Κουαρόν για λογαριασμό της Apple TV+, αφηγείται την ιστορία της Κάθριν Ρέιβενσκροφτ, μίας διακεκριμένης δημοσιογράφου, την οποία ενσαρκώνει η Κέιτ Μπλάνσετ. Οταν η τελευταία λαμβάνει ένα μυθιστόρημα από μια μυστηριώδη πηγή, ξαφνικά καλείται να έρθει αντιμέτωπη με το σκοτεινό παρελθόν της. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και δείτε το τρέιλερ της σειράς εδώ.

John Lennon Yoko Ono main

One to One: John & Yoko των Κέβιν ΜακΝτόναλντ και Σαμ Ράις Εντουαρντς

Το ένα εκ των δύο ντοκιμαντέρ που θα δούμε στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ με θέμα τους Beatles. Το One to One εστιάζει στη θυελλώδη σχέση του Τζον Λένον με τη Γιόκο Ονο και αποτελεί μία συγκινητική ματιά στη ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 στη Νέα Υόρκη, η οποία εξερευνά τον μουσικό, προσωπικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό τους κόσμο.

2073

2073 του Ασίφ Καπάντια

Το νέο ντοκιμαντέρ του Bρετανού δημιουργού διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, και αναμειγνύει διάφορα κινηματογραφικά είδη. Εμπνευσμένη από την εμβληματική ταινία μικρού μήκους «La Jetée» (1962) του Κρις μάρκερ, η ιστορία ακολουθεί έναν ταξιδιώτη στον χρόνο που ρισκάρει τη ζωή του, ώστε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και να σώσει το μέλλον της ανθρωπότητας.

songs-of-the-slow-burning-earth

Songs of Slow Burning Earth της Ολια Ζούρμπα

Το ντοκιμαντέρ της Ολια Ζούρμπα αποτελεί μία οπτικοακουστική αφήγηση που καταγράφει τη ζωή στην Ουκρανία σε διάστημα διάρκειας δύο ετών. Το έργο απεικονίζει την χώρα να βυθίζεται σταδιακά στην άβυσσο του πολέμου, κινηματογραφώντας τις αλλαγές στην ουκρανική κοινωνία. Οι σπαρακτικοί ήχοι του πανικού και του τρόμου των πρώτων εβδομάδων της ρωσικής εισβολής μεταμορφώνονται σιγά σιγά στη μουδιασμένη ηρεμία της αποδοχής του θανάτου και της καταστροφής, κάτι που τελικά εξελίσσεται σε μία τραγική κανονικότητα για τον τοπικό πληθυσμό. Μέσα σε αυτό το (μετα)φυσικό τοπίο της συλλογικής καταστροφής, μια νέα γενιά Ουκρανών φιλοδοξεί να φανταστεί το μέλλον.

riefenstahl

Riefenstahl του Αντρές Βέιλ

Η Λένι Ρίφενσταλ υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες του εικοστού αιώνα. Εγινε διάσημη εξαιτίας των προπαγανδιστικών ταινιών που δημιούργησε για λογαριασμό της Ναζιστικής Γερμανίας («Θρίαμβος της Θέλησης», «Olympia»). Το ντοκιμαντέρ του Βιελ παρουσιάζει αποσπάσματα από το προσωπικό το αρχείο της Ρίφενσταλ, στα οποία συγκαταλέγονται προσωπικές ταινίες, φωτογραφίες, επιστολές και ηχογραφήσεις. Φωτίζει κρυμμένα κομμάτια της βιογραφίας της και τα τοποθετεί σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, με σκοπό να απαντήσει το ερώτημα του πώς κατάφερε η Ρίφενσταλ να αναδειχθεί ως η κορυφαία σκηνοθέτρια του Ράιχ, ενώ επίμονα αρνιόταν οποιαδήποτε στενή σχέση με τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς.

still-here

I’m Still Here του Βάλτερ Σάλες

Ο υποψήφιος με Οσκαρ (για το «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» του 2004) δημιουργός επιστρέφει, μετά από χρόνια απουσίας, σκηνοθετώντας την αληθινή ιστορία μιας μητέρας πέντε παιδιών που αναγκάζεται να στηριχτεί στις δικές τις δυνάμεις, όταν ο σύζυγός της συλλαμβάνεται από τη στρατιωτική αστυνομία και εξαφανίζεται. Το φιλμ διαδραματίζεται στη Βραζιλία του 1971, αποτυπώνοντας το πορτρέτο μιας χώρας σε αναταραχή εξαιτίας της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας.

the-order

Τhe Order του Τζάστιν Κουρζέλ

Το νέο αστυνομικό θρίλερ του Κουρζέλ (σε σενάριο του Ζακ Μπέιλιν) βασίζεται στο βιβλίο του 1989 «The Silent Brotherhood» των Κέβιν Φλιν και Γκάρι Γκέρχαρντ και αφορά στη δράση της white-supremacist συμμορίας «The Order» που ήταν ενεργή στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980. Πρωταγωνιστούν οι Τζουντ Λο και Νίκολας Χουλτ. Η υπόθεση του φιλμ ακολουθεί τον πράκτορα του FBI που υποδύεται ο Λο, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει μία σειρά από ληστείες τραπεζών, πίσω από την οποία βρίσκεται η διαβόητη συμμορία, στο Αινταχο του 1983.

the-order

Wolfs του Τζον Βατς

H νέα κωμωδία δράσης του Tζον Βατς («Spider-Man: Μακριά από τον Tόπο του», «Η Καταδίωξη»), στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Μπραντ Πιτ, ένας επαγγελματίας εκτελεστής προσλαμβάνεται για να φέρει εις πέρας ένα high profile φόνο. Οταν όμως ένας δεύτερος εκτελεστής εμπλακεί στην υπόθεση, οι δύο «μοναχικοί λύκοι» αναγκάζονται να συνεργαστούν.

babygirl

Babygirl της Αλίνα Ρέιν

Η νέα ταινία της Ολλανδής Ρέιν σε παραγωγή του στούντιο Α24, με την Νικόλ Κίντμαν, τον Αντόνιο Μπαντέρας και τον Χάρις Ντίκινσον, αφηγείται την ιστορία μίας CEO, η οποία είναι παντρεμένη με έναν σκηνοθέτη του θεάτρου. Ούσα δυστυχισμένη στον γάμο της, γνωρίζει έναν νεαρό με τον οποίον ξεκινά μια BDSM ερωτική σχέση.

vermiglio

Vermiglio της Μάουρα Ντελπέρο

Το «Vermiglio» αφηγείται την ιστορία μίας πολυμελούς οικογένειας τον τελευταίο χρόνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηρεμία της οποίας διαταράσσεται με αφορμή την άφιξη ενός πρόσφυγα στρατιώτη, την ίδια στιγμή που ο κόσμος βαδίζει και πάλι σταδιακά προς την ειρήνη.

m-son-of-the-century

M. Son of the Century του Τζο Ράιτ

Η νέα σειρά -οκτώ επεισοδίων- του Τζο Ράιτ («Εξιλέωση») βασίζεται στο βιβλίο του Αντόνιο Σκουράτι. Με πρωταγωνιστή τον Λούκα Μαρινέλι, το πρότζεκτ επικεντρώνεται στην πρώιμη πολιτική καριέρα του Μπενίτο Μουσολίνι στη δεκαετία του 1920.

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.