Φεστιβάλ / Βραβεία

10 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο Short Film Corner του Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Μπορεί η Ελλάδα να απουσιάζει από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, αλλά δέκα μικρού μήκους ταινίες ελληνικής καταγωγής θα παρουσιαστούν στο Short Film Corner, το τμήμα που δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες απ' όλον τον κόσμο.

10 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο Short Film Corner του Φεστιβάλ Καννών
Σκηνή από το «Ο Δρόμος της Στύγας» του Δημήτρη Τσιλιφώνη που συμμετέχει στο Short Film Corner του 66ου Φεστιβάλ Καννών.

Το Short Film Corner ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004, ως ένα παράλληλο τμήμα που υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Καννών φιλοξενεί κάθε χρόνο ταινίες μικρού μήκους απ' όλον τον κόσμο με σκοπό να δώσει σε νέους δημιουργούς τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες απ' όλον τον κόσμο.

Φέτος, και ενώ η παρουσία της Ελλάδας υπήρξε ισχυρή όλα τα προηγούμενα χρόνια της διοργάνωσης, συμμετέχουν στο Short Film Corner του 66ου Φεστιβάλ Καννών δέκα ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, ισχυροποιώντας έτσι τη θέση της χώρας στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, αλλά και αναδεικνύοντας την άνοδο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στο τομέα της μικρού μήκους ταινίας.

Οι δέκα ταινίες που θα συμμετάσχουν στο Short Film Corner είναι οι εξής:

  • Ο Δρόμος της Στύγας του Δημήτρη Τσιλιφώνη (διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία).
  • One Line του Δημήτρη Αργυρίου.
  • It's ok my Friend της Γιολάντας Μαρκοπούλου
  • Η Ζωή Μας Ανήκει των Γκερί Καραμαούνα, Ναυσικάς Φορισιέρ και Ματίλντ Ντουρέ
  • Evergreen της Ιφιγένειας Κοτσώνη (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία).
  • Μήδεια της Κλειούς Φανουράκη
  • Διάλειμμα για Γεύμα του Χρήστου Γκότση
  • Γλάρος του Νίκου Σαράφη
  • Now you Know του Μαξίμ Κιρλάν
  • Unrequited της Χρυσάνθης Κουρή

Θυμίζουμε εδώ πως η παρουσία της Ελλάδας στο 66ο Φεστιβάλ Καννών είναι πολλαπλή, αν και με καμία πραγματικά ελληνική ταινία στα επίσημα πρόγραμματά του.

Το «Only Lovers Left Alive» του Τζιμ Τζάρμους στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέρει ελληνική συμπαραγωγή της Faliro House (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο Γιώργος Ζωής συμμετέχει στο πρόγραμμα L'Atelier για την ανάπτυξη της πρώτης ταινίας του μεγάλου μήκους με τίτλο «Stage Fright» (διαβάστε περισσότερα εδώ), η Ελλάδα αποτελεί κεντρική χώρα στη διεθνή συνάντηση «Regions Capitales pour le Cinema» (διαβάστε περισσότερα εδώ) , ενώ ελληνικό ενδιαφέρον έχουν ακόμη η συμμετοχή της ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος στην ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς «La Vie d' Adele» που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ (διαβάστε περισσότερα εδώ) αλλά και η ταινία «Stop - Over» του Ιρανού Καβέχ Μπακτιαρί που κινηματογραφήθηκε στην Αθήνα και καταγράφει τη ζωή των Ιρανών προσφύγων που παγιδεύονται στη χώρα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το 66ο Φεστιβάλ Καννών διαρκεί φέτος από τις 15 έως και τις 26 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες μέσω του ειδικού τμήματος του που μπορείτε να δείτε εδώ και το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013