Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Ο Δρόμος της Στύγας» του Δημήτρη Τσιλιφώνη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Ο Δρόμος της Στύγας» του Δημήτρη Τσιλιφώνη

Η ταινία

Μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, προσπαθώντας να ξαναδεί την αγαπημένη του, ο Νίκος βρίσκεται σ' έναν κόσμο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Τσιλιφώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και σπουδαστής σκηνοθεσίας στο Αμερικάνικο Κολέγιο της Ελλάδος Deree College. 

Γύρισε την πρώτη μικρού μήκους του ταινία σε ηλικία 16 χρονών σε 16mm. Από τότε έχει δουλέψει στη διαφήμιση, έχει συμμετάσχει σε παραπάνω από 30 μικρού μήκους ταινίες και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας στο Παρίσι, την Πράγα, το Λονδίνο και το Λος Αντζελες. 

Ο Δρόμος της Στύγας αποτελεί την πρώτη επαγγελματική δουλειά του σκηνοθέτη στην Ελλάδα. 

Φιλμογραφία

 - «Mort D' Αmour», 3' (2008) 16mm 

  • «What If», 12' (2009) Video 

  • «Dumbox», 5'  (2010) Video

  • «Morning Show», 11' (2011) 16mm 

  • «The Way of Styx», 13' (2012) Video 

Τρεις ερωτήσεις για το «Δρόμο της Στύγας»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Τον περασμένο Αύγουστο έχοντας μόλις τελειώσει τα γυρίσματα της ταινίας μου «Morning Show», είχα ήδη αρχίσει να αναπτύσσω μια ίδεα σχετικά με έναν κόσμο  ο οποίος δεν επηρεάζεται από τη μεταβλητή του χρόνου. Πάραλληλα διάβαζα το ημερολόγιο του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ για το πώς γύρισε το «El Mariachi». Συγκεκριμένα, μιας από τις (low budget) προτάσεις του ήταν «to shoot with what you have». Το μόνο που είχα και εκείνη την περίοδο και θα μπορούσε να θυμήσει production value ήταν ένα τρακαρισμένο αμάξι. Κάπως έτσι το ένα έφερε το άλλο και δημιουργήθηκε «Ο Δρόμος της Στύγας».

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται σε έναν ονειρικό κόσμο. Τα ερωτήματα τα οποία θέτω εστιάζουν στη φύση του ανθρώπου και στις αξίες που θα τον ωθούσαν να υπερβεί τα όρια του, έστω και στα πλαίσια μίας φανταστικής πραγματικότητας.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Αν εξαιρέσει κάποιος το budget, μία μικρού μήκους ταινία είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο να πραγματoποιηθεί, συγκρητικά με μία κανονικής διάρκειας.  Για εμένα ο προσδιορισμός μικρού μήκους λοιπόν σημαίνει πρόκληση. Πρόκληση για να πλάσεις έναν κόσμο, πρόκληση για να άφησεις το θεατή να νοιαστεί για τους χαρακτήρες, πρόκληση για να αποδώσεις ολοκληρωμένα μία ιδέα. Μια μεγάλου μήκους ταινία σου δίνει τη δυνατότητα =(χρόνο) να το κάνεις αυτό ενώ μία μικρού μήκους σε περιορίζει στο να παραθέσεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

info

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλιφώνης / Σενάριο: Δημήτρης Τσιλιφώνης & Αναστασία Βαλτή / Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Βασίλης Μαργέτης, Δημήτρης Καραβιώτης. Κατερίνα Αντζουλάτου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη / Διεύθυνση Παραγωγής: Ισμήνη Ιγγλέση / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρίνα Καρνάβου / Μοντάζ: Βασίλης Τσουκαλάς / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Δοκουμεντζίδη / Μακιγιάζ: Γιάννα Μαρματάκη / Σχεδιασμός Ηχου: Χρύσα Κουρέντα / Παραγωγή: Nhb

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.