Τι είναι αυτό που διψασμένα αναζητούμε κάθε φορά σε οποιαδήποτε ταινία ή τηλεοπτική σειρά; Δράμα, ρομάντζο, δράση, ανατριχίλες, γέλιο, συγκίνηση, περιπέτεια, θέαμα και, στην καλύτερη περίπτωση, τροφή για σκέψη. Ο,τι δηλαδή προσφέρει σε αφθονία η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του BBC με παρουσιαστή και αφηγητή τον βετεράνο του είδους, Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Συνήθως, ακόμα και οι πιο φανατικοί θιασώτες των κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ (του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου) τείνουν από κεκτημένη ταχύτητα να σνομπάρουν (μάλλον άδικα) τα παραδοσιακά φυσιοδιφικά ντοκιμαντέρ, συνδέοντάς τα ενστικτωδώς με μια παλιομοδίτικη, περιορισμένου βεληνεκούς τηλεοπτική εμπειρία και με τις αναμνήσεις μιας εκπαιδευτικής τηλεόρασης που απευθυνόταν περισσότερο σε ένα κοινό ανήλικων θεατών ή αμετανόητων φιλόζωων, ικανών να εκτιμήσουν τα «χαριτωμένα» ζωάκια και να εντυπωσιαστούν από τις εξωτικές εικόνες.
Διαβάστε ακόμη: Το «13 Reasons Why» είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια φετινής τηλεόρασης
Μια προκατάληψη από την οποία τα τελευταία χρόνια, με άλλοθι την κινηματογραφική προβολή τους και ένα πιο καλλιτεχνικό περίβλημα, ελάχιστα ντοκιμαντέρ του είδους (όπως ο «Μικρόκοσμος» και τα «Ταξιδιάρικα Πουλιά») κατάφεραν να ξεφύγουν, παρά την οποία ανταπόκριση του κοινού.
Σε μια εποχή, όμως, όπου τα όρια μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου μοιάζουν πιο θολά από ποτέ, τηλεοπτικοί κολοσσοί μπαίνουν δυναμικά στα λημέρια του σινεμά, «τηλεταινίες» διανέμονται στις αίθουσες και φιλόδοξες ταινίες κάνουν πρεμιέρα απευθείας στην τηλεόραση (και στο διαδίκτυο), και, πάνω απ’ όλα, όταν μερικές από τις πιο συναρπαστικές σύγχρονες παραγωγές έχουν προορισμό τη μικρή οθόνη, μήπως θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε τις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες μας και στο πεδίο του παρεξηγημένου φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ;
Η απάντηση είναι ναι. Κι ίσως δεν υπάρχει πιο ιδανική συγκυρία γι’ αυτό από τη θριαμβευτική επιστροφή του «Planet Earth».
Διαβάστε ακόμη: Το «Imposters» είναι η πιο διασκεδαστική σειρά που δεν ήξερες ότι παίζεται στην τηλεόραση
Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη, κλασική πλέον για το είδος, σειρά ντοκιμαντέρ, το «Planet Earth» επανέρχεται δυναμικά στη μικρή οθόνη με μια νέα παραγωγή που θα άρμοζε πολύ περισσότερο στη μεγάλη, και το αποτέλεσμα κάνει την κλισέ έκφραση «κόβει την ανάσα» να ακούγεται πραγματικά «λίγη» για να περιγράψει το μοναδικό θέαμα και την τεχνογνωσία με τα οποία το «Planet Earth ΙΙ» συνθέτει μια πανοραμική εικόνα της άγριας φύσης του πλανήτη μας, της οποίας την ύπαρξη τείνουμε δυστυχώς πλέον να ξεχάσουμε.
Χωρισμένο σε έξι, σχεδόν ωριαία επεισόδια-κεφάλαια, αφιερωμένα αντίστοιχα στα απομακρυσμένα νησιωτικά συγκροτήματα, στα τροπικά δάση, στις απέραντες πεδιάδες, στις αφιλόξενες ερήμους, στις απόκρημνες βουνοκορφές αλλά και στα απρόσμενα οικοσυστήματα των σύγχρονων πόλεων, το «Planet Earth II» προσφέρει εκθαμβωτικές εικόνες, φρενήρη δράση, δεξιοτεχνικό μοντάζ και γερές δόσεις αδρεναλίνης που κάνουν τις περισσότερες ταινίες δράσης του Χόλιγουντ να ωχριούν μπροστά του.
Διόλου τυχαία, ένα αποστομωτικά αγωνιώδες απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο, με ένα νεογέννητο θαλάσσιο ιγκουάνα να προσπαθεί να ξεφύγει από ένα κοπάδι πεινασμένων (και ταχύτατων) φιδιών έγινε viral μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δίνοντας αφορμή για δεκάδες memes και αφήνοντας το ανύποπτο κοινό με ανοιχτό το στόμα με μια αλάνθαστη αίσθηση σασπένς που θα ταίριαζε περισσότερο σε μια μυθοπλαστική ταινία τρόμου.
Δείτε το βίντεο παρακάτω για να πάρετε μια μικρή γεύση από την ασύλληπτη σκηνή καταδίωξης στο πρώτο επεισόδιο του «Planet Earth II».
Κι αυτή είναι μια μικρή μονάχα σκηνή, απόλυτα ενδεικτική ωστόσο της συναισθηματικής έντασης που κρύβει το «Planet Earth II», καθώς κάθε επεισόδιο προσφέρει γενναιόδωρα ανάλογα φορτισμένες σκηνές, είτε πρόκειται για την απελπισμένη αναζήτηση συντρόφου ενός χαριτωμένου βραδύποδα, είτε για τη θανάσιμη πάλη εκατοντάδων πιγκουίνων με κολοσσιαία κύματα, είτε για τη δυσοίωνη νυχτερινή επίσκεψη πεινασμένων υαινών σε έναν ανθρώπινο οικισμό ή το θορυβώδες ανθρωποκυνηγητό μιας συμμορίας πιθήκων στους πολύβουους δρόμους της Ινδίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το οπτικοακουστικό αυτό υπερθέαμα χρησιμοποιεί άκρως αποτελεσματικές όσο και αμφιλεγόμενες πρακτικές χειραγώγησης του κοινού και, ενδεχομένως, παραποίησης της πραγματικότητας, όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ευτυχώς, το «Planet Earth II» δεν σκιαγραφεί ανθρώπινα πορτρέτα ή ευαίσθητα κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπου κάτι τέτοιο θα κρινόταν αντιδεοντολογικό ή τουλάχιστον ριψοκίνδυνο.
Διαβάστε ακόμη: To «Big Little Lies» φτιάχνει αλήθειες από τα ψέματα
Ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα σε έναν συγκρατημένο ανθρωπομορφισμό, που αποτελεί συνήθη παγίδα για τα ντοκιμαντέρ του είδους, και σε καθιερωμένες fiction τεχνικές, η σειρά ανυψώνεται σε ένα πρωτίστως κινηματογραφικό θέαμα που μπορεί να μεταλλάσσεται από την κωμωδία στο δράμα και από το θρίλερ στο ρομάντζο, από τη μία σκηνή στην άλλη, χωρίς να σταματά ούτε στιγμή να προκαλεί δέος τόσο με τις καθηλωτικές ιστορίες του όσο και με τα τεχνικά του επιτεύγματα (γυρισμένα σε υπερ-υψηλής ευκρίνειας τεχνολογία 4Κ), εμφανή τόσο στο συνολικό αποτέλεσμα όσο και στα μικρά, εθιστικά making of που συνοδεύουν κάθε επεισόδιο στο τέλος του.
Με αυτόν τον τρόπο, το επικών διαστάσεων πρόγραμμα του BBC εξελίσσεται σε μια πολύ πιο αποτελεσματική, προσιτή και συναρπαστική δημιουργία ακόμα κι από το μεγαλόπνοο «Voyage of Time» του Τέρενς Μάλικ, στην απεικόνιση και ανάδειξη του θαυμαστού, επιβλητικού όσο και ευάλωτου κόσμου μας και του αέναου κύκλου της ζωής, έστω και χωρίς τις υπέρ του δέοντος επιτηδευμένες προσπάθειες του Μάλικ να προσδώσει φιλοσοφικές προεκτάσεις.
Με επίκεντρο την αδιάκοπη, άγρια κι εξαντλητική πάλη για επιβίωση κάθε μικρού και μεγάλου πλάσματος του πλανήτη μας, το «Planet Earth II» αποτελεί μια ωδή στο μεγαλείο της φύσης, χωρίς να ξεχνά να υπενθυμίζει ότι η πιο άνιση μάχη απ’ όλες είναι εκείνη που δίνεται καθημερινά απέναντι στην αδυσώπητη επεκτατικότητα, την αδιαφορία και την αλαζονεία του ανθρώπινου είδους. Μια διαπίστωση που η οικεία φωνή του Ατένμπορο δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει διακριτικά αλλά αποφασιστικά, χωρίς ακτιβιστικές κορώνες, σχεδόν σε κάθε επεισόδιο.
Οσο εντυπωσιακό κι αν είναι ως μια χορταστική μερίδα σύγχρονης τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, το «Planet Earth ΙΙ» δεν παύει να αποτελεί ταυτόχρονα μια προειδοποίηση για το ότι σε μόλις μερικές δεκαετίες κινδυνεύει να αποτελεί τη μοναδική μαρτυρία ύπαρξης για πολλά από τα μαγευτικά είδη που φιλοξενεί στις εικόνες του.
Γι’ αυτόν και πολλούς ακόμα λόγους, η σειρά του BBC σηματοδοτεί μια τηλεοπτική αναβίωση πολύ πιο σημαντική από εκείνη των «X-Files» ή του «Twin Peaks», αλλά και μια απαράμιλλα θεαματική τοιχογραφία της ζωής στον πλανήτη Γη, που αξίζει να ανακαλύψετε.
Περισσότερη τηλεόραση
- Κανένας Τραμπ! Ο Φρανκ Αντεργουντ είναι έτοιμος για τον 5ο κύκλο του «House of Cards»
- Το νέο teaser του «Twin Peaks» μας ξεναγεί στα παλιά λημέρια της σειράς. Οπως θα τα δούμε στον τρίτο κύκλο
- Από το Χόλιγουντ στο Παρίσι: Ο Ντάμιεν Σαζέλ φέρνει το μιούζικαλ και στην τηλεόραση!
- Οι «Simpsons» γιορτάζουν τις 100 πρώτες μέρες θητείας του Ντόναλντ Τραμπ
- «Tokyo Vampire Hotel»: Τα βαμπίρ του Σίον Σόνο έρχονται στην τηλεόρασή σας
- Το να πεθαίνεις δεν είναι έγκλημα. Το «Mary Kills People» μιλά για θέματα ζωής και κυρίως θανάτου
- Ολόκληρο το «Twin Peaks» σε τρία λεπτά - ή οκτώ κείμενα
- Ακριβώς την ώρα που χρειάζεται, αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τον 5ο κύκλο του «House of Cards»
- Είστε έτοιμοι να πιστέψετε ξανά; Τα «X-Files» επιστρέφουν!
- Πρώτες φωτογραφίες από τον έβδομο κύκλο του «Game of Thrones»!
- Το «Too Old to Die Young» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν είναι ένα νουάρ με… δεινόσαυρους;
- «There’s something in the mist»: Η «Ομίχλη» του Στίβεν Κινγκ επιστρέφει, αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη
- Κόλιν Φάρελ - Γιώργος Λάνθιμος και πάλι μαζί, σε τηλεοπτική σειρά του Amazon