Το «House of the Dragon» δεν είναι το «Game of Thrones», όπως, ας πούμε, η Κατοχή δεν ήταν ίδια με τη δεκαετία του '50, ή η εποχή πριν την πανδημία δεν ήταν ίδια με το σήμερα. Οπως το σκοτάδι δεν είναι ίδιο με το φως: και το «House of the Dragon» είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.
Δείτε ακόμη: Ο πόλεμος είναι εδώ στο νέο τρέιλερ του «House of the Dragon»
Το Flix είδε σε preview τα έξι από τα δέκα επεισόδια του πρώτου κύκλου τις σειράς και μοιράζεται spoiler-free εντυπώσεις, για να προετοιμαστείτε για τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, που το «House of the Dragon» θα κάνει την ελληνική πρεμιέρα του, αποκλειστικά στο Vodafone TV, λίγες ώρες μετά την προβολή στην Αμερική.
Οι showrunners | Εξω οι Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις, οι δημιουργοί του «Game of Thrones». Μέσα ο Μπράιαν Κόγκμαν, σεναριογράφος και παραγωγός του «GoT» κι οι συνσεναριογράφοι Ράιαν Κόνταλ και Μιγκέλ Σαπότσνικ (υπεύθυνος ως σκηνοθέτης για κάποια από τα ωραιότερα επεισόδια του «GoT», όπως το «Hardhome». Ο Ραμίν Τζαγουάντι, ο συνθέτης του εμβληματικού, πλέον, μουσικού θέματος του «GoT» που ακούγεται ακόμα και σε ταβέρνες στην Πλάκα, διασκευάζει ελαφρά τη μελωδία, κρατώντας τον ίδιο πυρήνα. Τα πρώτα επεισόδια σκηνοθετούν ο Σαπότσνικ, ο Γκρεγκ Γαϊτάνις που (και παραγωγός) που, πλέον, έχει στο βιογραφικό του επεισόδια από σούπερ σειρές και η Κλερ Κίλνερ που πέρασε και από το «Alienist» και το «Mosquito Coast».
Πού και πότε (ξανα)βρισκόμαστε | Το «House of the Dragon» είναι preeequel του «Game of Thrones», με την έννοια ότι ξεκινά 172 χρόνια πριν την εποχή της Ντενέρις, αφήνοντας σίγουρα ικανό χρονικό διάστημα στο ενδιάμεσο για να γίνει τουλάχιστον ένα ακόμα spin-off. Το σενάριο βασίζεται στο Fire and Blood, το πρώτο από τα δύο βιβλία του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν κι εστιάζει στη δυναστεία των Ταργκάριεν.
Οταν ξεκινά η σειρά, βασιλιάς είναι ο Βισέρις, αρχικά ακμαίος και καλόκαρδος, ο οποίος, όμως, προοδευτικά... σαπίζει, το σώμα του αποσυντίθεται από τη γάγγραινα. Δίπλα του, κεντρικά πρόσωπα της σειράς, η κόρη του, Ρεϊνίρα, το κορίτσι με τα ασημένια μαλλιά, στο οποίο έχει δοθεί υπόσχεση για τον Σιδερένιο Θρόνο, μια υπόσχεση που υπονομεύεται από τους ανθρώπους και τη μοίρα. Και ο αδελφός του, ο Ντέιμον, πολεμοχαρής και συμπλεγματικός, με ξεκάθαρο κόμπλεξ κατωτερότητας αλλά sexy as hell, ο οποίος θέλει δικό του το θρόνο, θέλει κορμιά ερωτικά, θέλει μάχες και σφαγές, θέλει ό,τι δεν μπορεί να έχει. Αυτοί όλοι είναι και dragon riders, άρα, σαν να λέμε, γαλαζοαίματοι με ιδιωτικό τζετ.
Γύρω τους, η «νέα» οικογένεια του Βισέρις, η καινούρια σύζυγός του και βασίλισσα Αλισεντ κι ο μικρός γιος τους Εγκον ο 2ος, πρωτότοκο αγόρι του Βισέρις και σοβαρός διεκδικητής του θρόνου, επίσης το Συμβούλιο του Βασιλιά με Χέρι, αρχικά τουλάχιστον, τον Οτο Χάιταουερ, πατέρα της Αλισεντ και δολοπλόκο παίκτη (αλλά όχι αρκετά, μακράν απέχει από τις μέρες του Λόρδου Βάρις, όταν χαιρόμασταν μακιαβελικά σχέδια και σαρδόνιο χιούμορ), αλλά και την οικογένεια των Βελάριον, με το εξίσου αρχαίο αίμα, οι οποίοι επίσης παραμονεύουν στην κάθε γωνιά.
Η σειρά είναι σίγουρο ότι θα κατευθυνθεί προς τον «Χορό των Δράκων», τον εμφύλιο του Γουέστερος, όπου Αλισεντ και μικρός Εγκον συγκρούστηκαν (στους αιθέρες, με δράκους και ποτάμια φωτιάς) με τη Ρεϊνίρα (και τον Ντέιμον μαζί), Ταργκάριεν εναντίον Ταργκάριεν, με στρατιές από οίκους που γνωρίζουμε καλά, τους Λάνιστερ, τους Σταρκ, αλλά προς το παρόν, ως το 6ο επεισόδιο του «House of the Dragon», ο Βισέρις καλώς βασιλεύει, η Αλισεντ δρα μόνο παρασκηνιακά και, θα λέγαμε, συνεσταλμένα και η Ρέινα απιθώνει παιδιά-διαδόχους.
Οι Δράκοι | Εάν στο «Game of Thrones» η παρουσία τους ήταν φειδωλή, εντυπωσιακή, στο «House of the Dragon», που φέρει, άλλωστε, το όνομά τους, οι Δράκοι είναι για χόρταση. Ως μέσο μεταφοράς ή φρικτού θανάτου, περπατούν και πετούν (τρεις εν ζωή), τεράστιοι, πλάσματα μαγικά και χορταστικά, βαθύχρωμα και πιστά σε λίγους. Οι Δράκοι είναι το ένα στοιχείο στο οποίο η νέα σειρά μπορείς να πεις ότι υπερέχει του «GoT».
Μένουμε σπίτι | Το γενικό ύφος της σειράς είναι... κλειστοφοβικό. Η δράση περιορίζεται για μεγάλα διαστήματα σε εσωτερικούς, σκοτεινούς χώρους, με διαλόγους και συζητήσεις κι ανταλλαγή απόψεων, απειλών ή γλυκόλογων. Πάνε τα εξωτικά μέρη του «GoT», πάει η εναλλαγή των locations, οι εκατοντάδες κομπάρσοι, το, ομολογουμένως, απύθμενο budget που, ωστόσο, έδινε σ' εκείνη τη σειρά μια ανεπανάληπτη αίσθηση πολυτέλειας. Πάνε, μαζί, και τα αλλόκοτα φύλα, οι παράξενοι άνθρωποι, η ποικιλία του λαού του Γουέστερος - αν θυμάστε, στις πρώτες σεζόν του «GoT» γνωρίζαμε σχεδόν σε κάθε επεισόδιο κι ένα νέο συναρπαστικό πλάσμα. Εδώ, όχι. Οι σκηνές πλήθους είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, η πλοκή παίζει τένις μεταξύ των ίδιων και ξανά των ίδιων ηρώων. Πιο περιορισμένο, πιο οικονομικό, πιο εσωστρεφές, πιο «καραντίνα» φάση.
Σεξ και βία | Ναι, τα βασικά συστατικά της μνημειώδους σειράς του HBO αφήνουν το ίχνος τους και στο «House of the Dragon», έστω κι αν κάπως συμπιεσμένα, σαν κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσουν. Ωστόσο υπάρχει στοιχειώδες σεξ, ένα χορταστικό spree ακρωτηριασμών, μια πρωτόγονη καισαρική, τρία κοψίματα γλώσσας, άφθονη σαπίλα, ένας γάμος σχετικώς κόκκινος.
Το καστ High points στον Ματ Σμιθ που, παρότι ξεκινά ως Λέγκολας με μακριά λευκόξανθα μαλλιά και στην πορεία αλλάζει συχνά κουπ, με κάποιον τρόπο πείθει για το σύνθετο του χαρακτήρα του - και για τις ικανότητές του στη σαγήνη. Ο Βισέρις του Πάντι Κόνσινταϊν μοιάζει να θέλει να βρίσκεται αλλού. Ο Ρις Ιφανς ως Οτο Χάιταουερ είναι σεβάσμιος, αγνώριστος, αναλώσιμος. Την Αλισεντ ενσαρκώνουν η Εμιλι Κάρεϊ ως παιδί και η ατμοσφαιρική Ολίβια Κουκ ως ενήλικη. Αντίστοιχα, η μικρή Ρεϊνίρα της Μίλι Αλκοκ είναι όσο πρέπει εκνευριστική, μικροσκοπική, εκρηκτική, αλλά η ενήλικη της Εμα Ντ' Αρσι, μ' ένα μόνο επεισόδιο προς το παρόν - η αλλαγή ηθοποιών γίνεται στο 6ο - χτίζει αύρα, χαρακτήρα, ένταση.
Το γκομενάκι - αποκάλυψη Αν στο «Game of Thrones» αυτό, μεταξύ πολλών, ήταν ο Πέδρο Πασκάλ, στο «House of the Dragon» είναι ο Φέιμπιεν Φράνκελ (ίσως τον προσέξατε ως Ντόμινικ Ρενελό στο «The Serpent»), στο ρόλο του (σεξο)υπασπιστή της Ρεϊνίρα, Κρίστον Κόουλ, μελαχρινός, ζεστός, ρομαντικός, δυνατός, έτοιμος για καριέρα.
Το «House of the Dragon» θα κάνει την ελληνική πρεμιέρα του τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, αποκλειστικά στο Vodafone TV, λίγες ώρες μετά την προβολή στην Αμερική.
Το Vodafone TV προσφέρει πλούσιο και αποκλειστικό περιεχόμενο και αποτελεί μια μοναδική λύση ψυχαγωγίας για όλους - μικρούς και μεγάλους.
Περισσότερες από 10.000 ώρες on demand περιεχομένου, πάνω από 45 δημοφιλή διεθνήκανάλια με ιστορικά λατρεμένες και νέες εκπομπές, μεγάλες πρεμιέρες αμέσως μετά τοσινεμά, τον καλύτερο κατάλογο παιδικών προγραμμάτων αλλά και πρόσβαση σε όλο τοπλούσιο περιεχόμενο του Disney+ και της ΗΒΟ, τα βρίσκεις όλα σε ένα μέρος μόνο στοVodafone TV.