Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το δέκατο και τελευταίο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.
Θα θυμάστε την συγκλονιστική σκηνή του φινάλε του 4ου κύκλου «Game of Thrones», όπου ο Τίριον αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τον, πάντα απαξιωτικό απέναντί του, πατέρα του, Τάιγουιν Λάνιστερ. Κάπως έτσι την είχαμε περιγράψει στο Flix στο racap του 10ου επεισοδίου:
Πριν το σκάσει, όμως, ο Τίριον έχει μια δουλίτσα. Πηγαίνει στο δωμάτιο του πατέρα του, για να τον σκοτώσει προφανώς και βρίσκει στο κρεβάτι του τη Σέι, που όχι απλώς χουζουρεύει νωχελικά, αλλά αποδεικνύει κι ότι τους λέει όλους «my lion», όχι μόνο αυτόν. Και τη σκοτώνει. Με τα χέρια, τη στραγγαλίζει, έχοντας φτάσει το βάθος της απελπισίας του, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη, για το φόνο, για όλα όσα προκάλεσε, με καλούς σκοπούς και θολωμένο μυαλό, αδικημένος από τη γέννησή του ήδη. Και συνεχίζει, κραδαίνοντας ένα τόξο και βρίσκει τον πατέρα του εκεί όπου κι ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος, πράγματι! Ο Τάιγουιν έχει φορέσει κάτι πιο άνετο, ένεκα και η Σέι στην κρεβατοκάμαρα και κάθεται στον μεσαιωνικό του καμπινέ. Κι ακολουθεί η πιο φορτισμένη με συμβολισμούς και μεταπτώσεις συζήτηση πατέρα και γιου, γονιού και «παιδιού», για άλλη μια φορά, καθώς ο Τίριον τον κατηγορεί ότι ποτέ δεν τον ήθελε στη ζωή, σα να παραπονιέται για ένα παραπεταμένο παιχνίδι.
Κι ο Τάιγουιν, τρεις φορές λαλεί: Δε θα σε άφηνα ποτέ να πεθάνεις, είσαι ένας Λάνιστερ, είσαι ο γιος μου. Δε θα επέτρεπα να σ’ εκτελέσουν, είσαι ο γιος μου. Θα σκότωνες τον πατέρα σου στην τουαλέτα; (αυτό τον ένοιαξε; αλλού δηλαδή δε θα τον πείραζε;) Δεν είσαι γιος μου! Πρώτο βέλος. Είμαι ο γιος σου, πάντα ήμουν ο γιος σου, δεύτερο βέλος. Ο Τάιγουιν είναι νεκρός, με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο που θα μπορούσε να επινοήσει ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν και με τη χαρακτηριστική ικανότητα της σειράς να υπονομεύει το δράμα με ειρωνεία, με τη νυχτικιά του, άοπλος, από το χέρι του γιου του που του προξένησε τις μεγαλύτερες δυσκολίες, μεγαλύτερες κι από τις μεγαλύτερες στρατιές που είχε ν’ αντιμετωπίσει, επειδή ποτέ δεν τον αποδέχτηκε. Κι άλλο πλάνο από πάνω, fait accompli κι ο Τίριον είναι, πια, αν όχι βασιλοκτόνος, οπωσδήποτε πατροκτόνος. Αντίο Τσαρλς Ντανς...
Οχι τόσο γρήγορα, μάς αποκαλύπτει σήμερα ο Τσαρλς Ντανς. Να μη βιαζόμαστε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο MTV, ο γοητευτικός βρετανός ηθοποιός μάς υποψιάζει ότι ο Τάιγουιν δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Ή, για να ακριβολογούμε, μας επιβεβαιώνει ότι «δεν είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουμε». Η αλήθεια είναι ότι σε μία τέτοια επική σειρά είναι πιθανόν να χρειαστεί να επιστρέψουμε στο χρόνο με flashbacks (οι σεναριογράφοι του «Game of Thrones» το έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής) για να εξηγηθούν σχέσεις, συμμαχίες και προδοσίες ανάμεσα στα βασίλεια. Ή οι ήρωες θα μπορούσαν να βασανίζονται από παραισθήσεις, τύψεις, ή εμμονές. Με αυτό το πρίσμα, όλοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Ακόμα κι ο Σον Μπιν (για να εξεταστεί η διαβόητη R+L=J θεωρία).
Μήπως λοιπόν αποδειχτούν αληθινές οι φήμες που κατέκλυσαν πριν λίγο καιρό τα «Game of Thrones» blogs; Οτι ο Τάιγουϊν δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας του Τίριον - μια θεωρία όμως που θα πρέπει πρώτα βέβαια να αποκαλυφθεί στα βιβλία, πριν γυριστεί στη σειρά. Ή μήπως όχι;
Ακούστε τι λέει ο ίδιος ο Τσαρλς Ντανς:
.
Περισσότερο Game of Thrones:
- Game of Phones: Οταν τα smartphones χτυπούν την πιο ακατάλληλη στιγμή για τους ήρωες του «Game of Thrones»
- To «Game of Thrones» γίνεται χαριτωμένο κι αποκαλυπτικό στο Comic-Con
- Απουσίες κι εκπλήξεις: ποιοι θα σκηνοθετήσουν την 5η σεζόν του «Game of Thrones»;
- O πέμπτος κύκλος του «Game of Thrones» πάει... Ισπανία!
- «Game of Thrones»: όσα μαθαίνουμε για τον 5ο κύκλο