Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που το, τελικά αρκετά διχαστικό, φινάλε του «Game of Thrones» παίχτηκε στις οθόνες μας.
Από τότε και μέχρι σήμερα, όλοι περιμέναν το επόμενο πρότζεκτ των δημιουργών του, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις, σαν μια κάποια εξιλέωση. Γεγονός που τους έκανε να αναζητήσουν προσεκτικά την έμπνευσή τους.
Και, οποία έκπληξις, πρόκειται για τη μεταφορά ενός ακόμα βιβλίου με τίτλο «3 Body Problem», βασισμένη στην σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Κινέζου συγγραφέα Λιού Σιζίν, μέσα στην οποία συνυπάρχουν από θεωρητική αστροφυσική, μακρινά σύμπαντα και άλλες διαστάσεις μέχρι και μια εξωγήινη εισβολή.
Αν τα βιβλία του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν θεωρούνταν δύσκολα στην τηλεοπτική τους μεταφορά, τότε αυτά μοιάζουν σχεδόν ακατόρθωτα.
Η σειρά ξεκινά, όπως και το βιβλίο, στο αποκορύφωμα της Πολιτιστικής Επανάστασης όπου η κινεζική κυβέρνηση κατασκευάζει μια μυστική στρατιωτική βάση. Η Γιε Γουντζίε, μια νεαρή αστροφυσικός που υποβάλλεται σε «επανεκπαίδευση», εντάσσεται στην ερευνητική ομάδα. Σε αυτό το απομονωμένο μέρος, εργάζεται σε ένα σύστημα τηλεμετάδοσης που κατευθύνεται προς το διάστημα και σταδιακά ανακαλύπτει την πραγματική αποστολή της βάσης. Τριάντα οκτώ χρόνια αργότερα, καθώς ένα παράξενο κύμα αυτοκτονιών πλήττει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η διακεκριμένη ερευνήτρια νανοτεχνολογίας Ογκι Σάλαζρ γίνεται μάρτυρας παραφυσικών φαινομένων που κλονίζουν τις πεποιθήσεις της.
Αν κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την όλο αυτό το εγχείρημα σίγουρα θα ήταν ως κάτι αρκετά φιλόδοξο. Σίγουρα πρόκειται για κάτι το τελείως διαφορετικό από την τελευταία τους δουλειά, αλλά μέσα στα οχτώ επεισόδια της σειράς οι Μπένιοφ και Βάις καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα αρκετά ενδιαφέρον παζλ - τα διαφορετικά και φαινομενικά ασύνδετα του κομμάτια ενώνονται σιγά σιγά σε ένα λογικό σύμπαν.
Προς τιμήν τους οι Μπένιοφ και Βάις, μαζί με τον σεναριογράφο Αλεξάντερ Γου (γνωστός από τη δουλειά του στις σειρές «The Terror» και «True Blood») κάνουν την σειρά τους πιο προσβάσιμη στο μέσο κοινό από ό,τι φαίνεται πως ήταν το βιβλίο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους περισσότερο στην ιστορία, ξεδιπλώνοντας τα γεγονότα με έναν τέτοιο τρόπο που να μην χρειάζεσαι τουλάχιστον πέντε πτυχία φυσικής για να την απολαύσεις. Σε ένα συνδυασμό που συνδυάζει μυθοπλασία και ιστορική αλήθεια, ακολουθούν μια πιο «Lost» σεναριακή πορεία, για να ενώσουν τις ιστορίες των πέντε πρωταγωνιστών του.
Δεν είναι ότι οι Μπένιοφ και Βάις δεν πέφτουν σε αρκετές σεναριακές ευκολίες στην πορεία τους για να αποδείξουν, μερικές φορές κάπως αβάσιμα ίσως, θεωρήματά τους, με την εναλλαγή τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στην εξέλιξη της πλοκής σε μερικές στιγμές να αποσυντονίζει τον θεατή, προκαλώντας ένα χάος. Από τη μία υπάρχει ένα ενδιαφέρον μυστήριο με τις αυτοκτονίες, ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον VR εξωγήινο παιχνίδι, και τα δύο χωρίς να εξελίσσονται αλλά να δίνουν τη θέση τους σε έναν πιο κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό με πολλά οικολογικά μηνύματα, αλλά και στο πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη φύση.
Κρατώντας τις κοινωνικές και ιστορικές αλληγορίες του βιβλίου, ξεκινώντας από την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας για να φτάσει μέχρι στο σήμερα με το φάντασμα ενός καταπιεστικού και απολυταρχικού καθεστώτος να παραμένει ακόμα ορατό, συνδέοντας ταυτόχρονα σε όλα αυτά και τις ροές μεταναστευτικού κινήματος, η σειρά προσπαθεί να κάνει μια σύγκρισή μεταξύ των ανθρώπινων και εξωγήινων δομών εξουσίας. Σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά δυστυχώς ως το φινάλε η σειρά θέτει περισσότερα ερωτήματα παρά από αυτά που μπορεί να απαντήσει.
Φυσικά όταν μιλάμε για μια τόσο μεγάλη παραγωγή κάτω από την επίβλεψη των Μπένιοφ και Βάις σίγουρα μιλάμε για κάτι το αρκετά προσεγμένο. Υπάρχει μια αίσθηση έπους, με την σειρά να μην στερείται μερικές εντυπωσιακές σκηνές δράσης και βίας (η σκηνή στο πλοίο στο πέμπτο επεισόδιο σίγουρα θα μείνει στην μνήμη για αρκετό καιρό) με κάποια υπέροχα εφέ και αρκετά καλές ερμηνείες σε όλη την διάρκειά της.
Στη φυσική το πρόβλημα των τριών σωμάτων περιγράφει την κίνηση σωματιδίων μάζας τριών σημείων κάτω από τις αμοιβαίες βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τους, όπως για παράδειγμα η κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη υπό την επίδραση του Ηλιου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο εδώ και αιώνες οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια λύση, κάτι που ίσως το ξεπερνά σε δυσκολία η επίλυση του ερωτήματος του τι μας κάνει πραγματικά ανθρώπους. Και η σειρά «3 Body Problem» προσπαθεί να τα προσεγγίσει όλα αυτά μέσω της θεωρίας του (σεναριακού) χάους – μια εξίσωση που ελπίζουμε πως στο μέλλον θα καταφέρει να βρει την λύση της.
Το «3 Body Problem» στριμάρει ήδη στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους