Industry

Τι σχέδια έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το σινεμά; Η Ανδρούλλα Βασιλείου εξηγεί

of 10

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Πολιτισμό, Ανδρούλλα Βασιλείου, μίλησε στο ScreenDaily κι εξήγησε τι αλλάζει τη χρονιά που έρχεται και, ειδικά, πώς επηρεάζεται η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Τι σχέδια έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το σινεμά; Η Ανδρούλλα Βασιλείου εξηγεί

Με αφορμή την απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο, η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νέα Γενιά, μίλησε αποκλειστικά στο ScreenDaily κι εξήγησε τι θα σημάνει η υλοποίηση του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη για τα κινηματογραφικά πράγματα, τη χρονιά που έρχεται. Διαβάστε παρακάτω τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν, ή διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ανδρούλλας Βασιλείου στο ScreenDaily εδώ. Οπως εξηγεί η Βασιλείου, το νέο πρόγραμμα θα φέρει αλλαγές και βελτιώσεις κι έτσι μέσα στο 2014 ο βασικός στόχος θα είναι τα κράτη-μέλη να ενημερωθούν και να αντιληφθούν πώς μπορούν καλύτερα να επωφεληθούν από την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινού Στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ θα γίνει η παρουσίαση της έρευνας που έγινε από τη βρετανική μιντιακή εταιρεία Attentional, με τον τίτλο «Reaching European Film Audiences» και αποστολή να συλλέξει στοιχεία για τις προτιμήσεις του ευρωπαϊκού, εθνικού κατά περίπτωση και διεθνούς κοινού, τη λειτουργία του marketing και τις τάσεις στην κατανάλωση, ειδικά στο νεανικό κοινό. Με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Γκρέιαμ, η Attentional απηύθυνε ερωτηματολόγια online σε 4.500 συμμετέχοντες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, αναζητώντας απαντήσεις στο τι θέλουν να βλέπουν οι Ευρωπαίοι θετές, ποιες ταινίες ικανοποίησαν τις ανάγκες τους, ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι προώθησης και διανομής των ευρωπαϊκών ταινιών και πώς μεταβάλλεται το νεανικό κοινό με τη χρήση των social media. Αυτή η έρευνα, κατά τη Βασιλείου, «θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, αλλά και να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ποικιλία, τη δημοτικότητα και την προσβασιμότητα του τομέα.»

Προγράμματα Εκπαίδευσης Ιδιαίτερη σημασία για την Αδρούλλα Βασιλείου έχει η εξοικείωση των μαθητών με τα media και τις δυνατότητες που προσφέρουν. Για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν πρωτοβουλίες που εντάσσουν σχετικά προγράμματα στις σχολικές ώρες, όπως το Kidron στις Βρυξέλλες, το βρετανικό FilmClub ή το Φεστιβάλ CineKid στο Αμστερνταμ, ώστε «τα κράτη μέλη να μαθαίνουν το ένα από το άλλο και να εξελίσσουν ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση των παιδιών,» σε σχέση με τα νέα μέσα και το σινεμά.

Ελληνικές Προτεραιότητες Η Βασιλείου κάνει ειδική αναφορά στα ελληνικά ζητήματα στη συνέντευξή της, ενόψει της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση την 1η Ιανουαρίου 2014. Η Επίτροπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο τον Νοέμβριο κι ενημερώνει ότι «ο Υπουργός ενδιαφέρεται να βρει τρόπους χρηματοδότησης της πολιτιστικής δημιουργίας, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των νέων προκλήσεων της ψηφιακής εποχής, αλλά και να υποστηρίξει τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.» Με αυτό το σκοπό, στη διάρκεια της Προεδρίας η Ελλάδα θα διοργανώσει δύο διεθνή συνέδρεια, ένα τον Φεβρουάριο με τον τίτλο «Financing Creativity» («Δημιουργικότητα στη Χρηματοδότηση») κι ένα τον Μάρτιο, με θέμα «Heritage: Towards a common cultural heritage approach for a sustainable Europe» («Κληρονομιά: Προς μια κοινή προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς για μια αυτοσυντηρούμενη Ευρώπη»).