Buzz

Η Αμερικανική απόπειρα για την live action μεταφορά του «Akira» κατέρρευσε

of 10

Η Warner εγκαταλείπει την live-action μεταφορά του «Akira», με σκηνοθέτη τον Τάικα Γουαϊτίτι, και τα δικαιώματα επιστρέφουν στον εκδοτικό οίκο Kodansha.

Η Αμερικανική απόπειρα για την live action μεταφορά του «Akira» κατέρρευσε

Η πολυαναμενόμενη live-action μεταφορά του «Akira» από τη Warner Bros. φαίνεται να μπαίνει οριστικά στο ράφι, τουλάχιστον για την ώρα. Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες προσπαθειών, το στούντιο εγκατέλειψε επίσημα τα δικαιώματα του εμβληματικού ιαπωνικού anime του 1988, με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέψουν στην Kodansha, τον εκδοτικό οίκο πίσω από το manga του Κατσούχιρο Οτόμο.

Από το 2002 που η Warner Bros. απέκτησε τα δικαιώματα, το πρότζεκτ πέρασε από χίλια κύματα. Δεκάδες σκηνοθέτες ανέλαβαν ή προτάθηκαν, μεταξύ των οποίων οι Στίβεν Νόρινγκτον, Αλμπερτ Χιουζ, Ζομ Κολέτ-Σέρα, ακόμα και ο Τζόρνταν Πιλ και ο Τζάστιν Λιν. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να οδηγήσει την παραγωγή σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Η πιο σοβαρή προσπάθεια έγινε το 2017, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Τάικα Γουαϊτίτι θα σκηνοθετούσε την ταινία, με προγραμματισμένα γυρίσματα για το 2019 και προϋπολογισμό που άγγιζε τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Το σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήταν πιο κοντά στο αυθεντικό manga και όχι στην anime εκδοχή του ’88. Ομως, το «Thor: Love and Thunder» ανέτρεψε τα σχέδια: η Marvel είχε προτεραιότητα, και η Warner Bros. αποφάσισε να περιμένει. Οταν τελικά κυκλοφόρησε ο «Θορ», η δυναμική του «Akira» είχε εξατμιστεί.

Διαβάστε ακόμα: Θα είναι η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν ακατάλληλη για ανηλίκους;

Akira

Ανάμεσα στις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις ήταν και η πρόταση να μεταφερθεί η δράση από τη Neo-Tokyo σε ένα υποτιθέμενο «Νέο Μανχάταν», κίνηση που προκάλεσε την οργή των φαν και φανέρωσε την απόσταση του στούντιο από την ουσία του υλικού. Παράλληλα, φήμες για εντελώς άστοχες επιλογές καστ, όπως Γκάρετ Χέντλαντ και Κρίστεν Στιούαρτ, ενίσχυσαν την εντύπωση πως το Χόλιγουντ δεν μπορούσε να κατανοήσει την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και τη θεματική πυκνότητα του «Akira».

Με τα δικαιώματα πλέον πίσω στην Kodansha, ανοίγει ξανά ο δρόμος για μια πιο πιστή, ίσως και ιαπωνική, προσέγγιση. Ηδη, αρκετοί παραγωγοί και δημιουργοί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν νέες ιδέες σε στούντιο και streaming πλατφόρμες. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε σκηνοθέτης, ούτε καστ, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ισως, τελικά, αυτό να είναι για καλό. Για ένα έργο όπως το «Akira», που θεωρείται θεμέλιος λίθος της επιστημονικής φαντασίας και της animation κουλτούρας, καλύτερα να μείνει ανόθευτο παρά να αμερικανοποιηθεί χωρίς σεβασμό. Κάποια πράγματα, απλώς, δεν πρέπει να πειράζονται.