Ο Αλεξ Μπίλινγκτον κριτικός και ιδιοκτήτης του κινηματογραφικού site firstshowing.net, παρακολουθούσε την δημοσιογραφική προβολή του «The Sacrament» του Τάι Γουέστ σε μια από τις δημοσιογραφικές προβολές του φεστιβάλ, αλλά έβρισκε ιδιαίτερα δύσκολο να συγκεντρωθεί στην οθόνη καθώς το κινητό ενός από τους θεατές στην μπροστινή σειρά ήταν συνεχώς αναμμένο.
Μετά από τις μάταιες προσπάθειές του να τον πείσει να τον κλείσει κι αφού μίλησε με τους εργαζόμενους του φεστιβάλ που βρίσκονταν στην αίθουσα, ο Μπίλινγκτον αποφάσισε να πάρει πιο δραστικά μέτρα και να τηλεφωνήσει στην άμεση δράση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κατήγγειλε στην τηλεφωνήτρια ότι έχει βάσιμες υποψίες ότι κάποιος καταγράφει το φιλμ με το κινητό του προκειμένου να το κυκλοφορήσει πειρατικά στο διαδίκτυο, αλλά η υπάλληλος αφού γέλασε θεώρησε ότι η καταγγελία του δεν ήταν αρκετός λόγος για να στείλει ένα περιπολικό στην αίθουσα.
Ακόμη όμως κι αν ο ένοχος έμεινε ατιμώρητος κι ο Μπίλινγκτον έχασε το δεύτερο μισό της ταινίας, το συμβάν όσο κι αν ακούγεται ακραίο, ξεκίνησε μια κουβέντα που κρατά εδώ και καιρό για τον τρόπο της χρήσης των κινητών τηλεφώνων (και των tablets) εντός των αιθουσών και δη στα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Μπορεί στις Κάννες για παράδειγμα μια αναμμένη οθόνη κινητού στην αίθουσα να σβήσει πολύ γρήγορα από παράπονα και αποδοκιμασίες των διπλανών, αλλά το Τορόντο, όπου οι δημοσιογράφοι και οι διανομείς κι αγοραστές βλέπουν μαζί τις ταινίες, έχει μια πολύ πιο ελαστική νοοτροπία απέναντι στην χρήση τους.
Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του φεστιβάλ μετά το συμβάν του Μπίλινγκτον, το Τορόντο δεν απαγορεύει την χρήση των κινητών στις press and industry προβολές του, αφού οι θεατές τους, δεν βλέπουν απλά ταινίες αλλά κάνουν την ίδια στιγμή business αλλά δεν την ενθαρρύνει κι όλας.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα παράπονα του Μπίλινγκτον λήφθηκαν σοβαρά υπόψιν από το φεστιβάλ, η πολιτική του απέναντι στην χρήση των κινητών δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τουλάχιστον για φέτος. Προφανώς δεν θα αλλάξει και η νοοτροπία όσων χρησιμοποιούν τα κινητά τους οπουδήποτε σαν να βρίσκονταν στο γραφείο ή τον καναπέ τους, τουλάχιστον όχι μέχρι την πρώτη φορά που μετά από την τηλεφωνική κλήση κάποιου, η αστυνομία όντως θα έρθει...