Buzz

To Rest in Peace στον Γουές Κρέιβεν πρέπει να ειπωθεί με μια στριγγλιά!

of 10

Μόλις στα 76 του χρόνια πέθανε ο Γουές Κρέιβεν, υπεύθυνος για περισσότερους από έναν διάσημους κινηματογραφικούς εφιάλτες - από τον «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» μέχρι το «Scream» και ακόμη παραπέρα...

To Rest in Peace στον Γουές Κρέιβεν πρέπει να ειπωθεί με μια στριγγλιά!

«Το πρώτο τέρας με το οποίο πρέπει να τρομάξεις το κοινό είναι ο εαυτός του.»

Η είδηση του θανάτου του Γουές Κρέιβεν στα 76 του χρόνια φέρνει μαζί της το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για ό,τι μπορεί να σημαίνει ο κινηματογραφικός τρόμος για όσους δεν ξανακοιμήθηκαν ποτέ στα 80s, σίγουροι πως σε κάποια γωνιά των ονείρων τους θα κρυβόταν ο Φρέντι Κρούγκερ έτοιμος να τους κατασπαράξει με τα μηχανικά του χέρια - λεπίδες.

Η τεράστια επιτυχία του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» το 1984 και των οκτώ ταινιών που ακολούθησαν με ήρωα τον Φρέντι Κρούγκερ δεν ήταν μόνο υπεύθυνη για τη δημιουργία της New Line (όλοι αναφέρονται στο στούντιο ως «το σπίτι που έχτισε ο Φρέντι»), αλλά και για την τοποθέτηση του Κρέιβεν ανάμεσα στους masters του τρόμου ως αναμφισβήτητος κυρίαρχος του teen-slasher κινηματογραφικού είδους. Πράγμα που ήταν εύκολο να καταλάβει κανείς ήδη από την πρώτη του αριστουργηματική ταινία, το «The Last House on the Left» του 1972, βασισμένο πάνω στην «Πηγή των Παρθένων» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που σόκαρε, απειλήθηκε με λογοκρισία και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γουές Κρέιβεν

Wes Craven 607

Και μπορεί η επιτυχία του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» να μην ξεπεράστηκε ποτέ με καμία ταινία από τις πολλές της μετέπειτα φιλμογραφίας του, όμως ο Γουές Κρέιβεν ήξερε καλύτερα από τον οποιονδήποτε πως κάθε γενιά πρέπει να έχει το δικό της... εφιάλτη και έτσι χάρισε στους εφήβους των 90s τον Ghostface - ξεπερνώντας σχεδόν ακόμή και τη φήμη του Φρέντι Κρούγκερ.

Το «Scream» του 1996 δεν ήταν μόνο μια τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά και το κλείσιμο του ματιού του Κρέιβεν στο ίδιο το είδος του «εφηβικού τρόμου» και μαζί μια απολαυστική ματιά ενός ειδικού πάνω στους κανόνες που ανέκαθεν έκαναν το κοινό να ουρλιάζει ταυτόχρονα από φόβο και ηδονή. Με τρεις συνέχειες που έφτασαν μέχρι και το 2011 και μια ανεκτίμητη κληρονομιά για όλους τους επίδοξους διαδόχους του, ο Κρέιβεν διέσχισε τα 90s και τα 00s παραμένοντας στις επάλξεις.

Wes Craven 607

Γεννημένος στο Κλίβελαντ του Οχάιο το 1939, ο Γουες Κρέιβεν σπούδασε φιλοσοφία και συγγραφή, δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στο Westminster College και υπήρξε, ανάμεσα σε άλλα και καθηγητής στο Clarkson College of Technology στη Νέα Υόρκη. Το σινεμά όμως ήταν η μεγάλη του αγάπη. Ξεκίνησε να εργάζεται στη βιομηχανία σαν μοντέρ ήχου, ο ίδιος ομολόγησε αργότερα στην καριέρα του πως γύρισε πολλά πορνό με ψευδώνυμο στα 60s και τα 70s, μέχρι που η επιτυχία της πρώτης του ταινίας, «Last House on the Left» του εξασφάλισε τη δυνατότητα να γίνει ο master of horror που επιθυμούσε.

Μέσα στις πέντε ενεργές δεκαετίες που δούλεψε ασταμάτητα, ο Κρέιβεν δεν παρέκλινε ποτέ από τον τρόμο - ανάμεσα στις πιο διάσημες ταινίες του υπήρξαν το «The Hills Have Eyes» του 1977, το «Shocker» του 1989, το «The People Under the Stairs» του 1991 - με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το «Music of the Heart» του 1999 που χάρισε μια ακόμη υποψηφιότητα Α' Γυναικείου Ρόλου στη Μέριλ Στρίπ. Ανάμεσα στα επιτεύγματα του συγκαταλέγονται η ανακάλυψη του Τζόνι Ντεπ (που πρωταγωνιστούσε στον «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες»), αλλά και οι πρώτοι ρόλοι της Σάρον Στόουν (στο «Deadly Blessing» του 1981) και του Μπρους Γουίλις (σε ένα από τα πέντε επεισόδια του «Twilight Zone» που σκηνοθετησε).

Wes Craven 607

Ο λόγος όμως για τον οποίο ο θανατός του φέρνει μαζί κάτι περισσότερο από θλίψη για την απώλεια ενός οραματιστή, πρωτοπόρου και διεκδικητή του τίτλου «βετεράνου του τρόμου», είναι αυτή η αίσθηση πως ο Γουές Κρέιβεν «δίδαξε» όλους τους μεταγενέστερους δημιουργούς του είδους πώς ακριβώς να μιλούν για τους χειρότερους εφιάλτες - αυτούς που βλέπουμε όταν είμαστε ξύπνιοι.

«Μου άρεσε πάντοτε να απευθύνομαι στους φόβους της ίδιας μας της κουλτούρας. Πιστεύω πως είναι καλό να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εχθρό και ο εχθρός είναι ο ίδιος ο φόβος.»

Ο Γουές Κρέιβεν πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου στο σπίτι του στο Λος Αντζελες στις 30 Αυγούστου του 2015. Ενα από τα τελευταία του credit είναι αυτό του executive producer στο επερχόμενο «Home» του Ντένη Ηλιάδη. Ο τελευταίος ήταν ο τυχερός που επιλέχθηκε για να γυρίσει το ριμέικ του «The Last House on the Left» το 2009.

Διαβάστε ακόμη: