Industry

Μία ταινία 3D την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα;

of 10

Θεραπευτικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχουν οι στερεοσκοπικές ταινίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Μπρους Μπρίτζμαν, ο οποίος ανέκτησε την όρασή του με τη βοήθεια του «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Μία ταινία 3D την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα;

Δεν έχει σημασία αν εσείς προτιμάτε να βλέπετε τις ταινίες σε στερεοσκοπικό 3D ή σε απλή 2διάστατη εικόνα: το 3D, όπως αποκαλύπτεται, έχει επιδράσεις στην υγεία, καλύτερες κι από ένα μήλο την ημέρα!

Ο Μπρους Μπρίτζμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, είχε εκ γενετής πρόβλημα όρασης και συγκεκριμένα αδυναμία στην αντίληψη του βάθους. Το πρόβλημα αυτό, για το οποίο δοκίμασε διαφορετικές ιατρικές λύσεις, τον ταλαιπώρησε από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ξαφνικά όλα άλλαξαν: ο Μπρίτζμαν είδε, στο σινεμά, σε 3D, το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε. Κι όταν λέμε είδε, εννοούμε είδε ξεκάθαρα!

«Ξαφνικά, αντικείμενα και πρόσωπα άρχισαν να ξεπηδούν από την εικόνα προς το μέρος μου,» είπε ο Μπρίτζμαν στο CNN, κάτι που τον γέμισε με ευφορία. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιλαμβανόμουν τον κόσμο ως, θεωρητικά, τρισδιάστατο, αλλά στην πραγματικότητα η εικόνα μου ήταν περισσότερο επίπεδη. Δεν είχα καταλάβει τη μεγάλη διαφορά, ώσπου είδα πραγματικά στερεοσκοπική εικόνα.» Κι η ανατροπή που βίωσε ο Μπρίτζμαν στη διάρκεια της ταινίας, τον ακολούθησε κι έξω από την αίθουσα.

Αξιοποιώντας τις σπουδές και το πανεπιστημιακό περιβάλλον του, ο Μπρίτζμαν προσπάθησε να διαλευκάνει το γιατί, ακριβώς, η θέαση του «Hugo» σε 3D τον βοήθησε στο πρόβλημα όρασής του. Οπως φαίνεται, η ταινία εκπαίδευσε προσωρινά τα μάτια του, που δεν κοιτούν ταυτόχρονα στην ίδια κατεύθυνση, να επικεντρωθούν στη στερεοσκοπική εικόνα μπροστά του. «Ηταν καθαρά θέμα τύχης ότι πέρασα τη ζωή μου μελετώντας την ανθρώπινη όραση κι έπειτα ξαφνικά μου συνέβη αυτό το παράδοξο που μου έδωσε την ευκαιρία να το συζητήσω κι ίσως να το κατανοήσω με τρόπους που δεν είναι προσιτοί στους περισσότερους ανθρώπους.»

Για να μην υπερβάλλουμε, η στερεοσκοπική όραση του Μπρίτζμαν δεν τελειοποιήθηκε, εν μία νυκτί, χάρη στο «Hugo». Ωστόσο η εμπειρία του δίνει πολύτιμα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα αντίληψης βάθους και να την ανακτήσουν σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι που ως τώρα θεωρούνταν αδύνατο. Συμπέρασμα, το σινεμά δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι και υγεία! Ειδικά αν περνά από τα μάτια του Μάρτιν Σκορσέζε…