
4 ταινίες μυθοπλασίας («Τον Καιρό των Ελλήνων», «Θεόφιλος», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» και «Ταξίδι στη Μυτιλήνη») του σκηνοθέτη, συγγραφέα και διανοούμενου, Λάκη Παπαστάθη θα προβληθούν από τις 24 έως και τις 27 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μαζί με μία επιλογή μικρού μήκους του σπουδαίου δημιουργού, επτά επεισόδια από το θρυλικό «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ, και ένα επεισόδιο από την σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα».
Διαβάστε περισσότερα και για το εκτενές αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη: Λάκης Παπαστάθης: Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα
Το αφιέρωμα, που τιτλοφορείται Λάκης Παπαστάθης -Σε πρώτο πλάνο, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αρχείου της ΕΡΤ και του ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece και «συνομιλεί» με την έκθεση «ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» σε επιμέλεια του Γιώργου Σκεύα, που συνεχίζεται έως τις 20 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη -Πειραιώς 138, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τον θάνατό του.
Η τελετή έναρξης του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Λάκη Παπαστάθη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου (20:00), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθεί η ταινία «Τον Καιρό των Ελλήνων»(1981, 98’). Το αφιέρωμα θα προλογίσουν η Πρόεδρος του Δ.Σ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού και ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης. Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης.
Βρείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος:
ΠΕΜΠΤΗ 24/4
20:30 | Τον καιρό των Ελλήνων (1981, 98’) | Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης | Ηθοποιοί: Αλέξης Δαμιανός, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Σαμπάνης, Σταύρος Μερμήγκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μίμης Χρυσομάλλης, Μάνος Ευστρατιάδης
Στα 1900, μια ομάδα ληστών απάγει έναν νεαρό αστό και καταφεύγει στο βουνό, περιμένοντας τα λύτρα για την απελευθέρωσή του. Ο νεαρός αναπτύσσει μια σχέση φιλίας με τον αρχηγό των ληστών και συνειδητοποιεί ότι η ζωή αυτών των παρανόμων είναι πολύ πιο αυθεντική απ’ τη δική του. Ταινία με αναφορές στον Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη, τον λαϊκό πολιτισμό: οι παλιές φυλλάδες, τα πρόσωπα μύθοι, οι ρωμέικες παραδόσεις και τελετουργίες, η βαθιά θρησκευτικότητα, όλα αυτά με φόντο πάντα το σκληρό ορεινό ελληνικό τοπίο. Ο Παπαστάθης, σκιαγραφώντας κι αυτός την αντίθεση ανάμεσα στη ληστεία ως λαϊκή εξέγερση και τη συγκρότηση του νεωτερικού αστικού κράτους, δείχνει τελικά πως παλιότερες μορφές λαϊκής κουλτούρας πάντοτε συνυπήρχαν, κατά κάποιο τρόπο, με νεωτερικές μορφές πολιτισμού.
Προλογίζουν η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και οι σκηνοθέτες Ηλίας Γιαννακάκης και Μάνος Ευστρατιάδης(Είσοδος με προσκλήσεις - Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/4
19:00 | Παρασκήνιο: Μανόλης Αναγνωστάκης (1983, 52’) | Παναγιώτης Φειδάκης - Το ανθισμένο χέρι (2006, 51’)
Το 1976, οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος εγκαινίασαν στην ΕΡΤ μια εκπομπή που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως η μακροβιότερη εκπομπή πολιτισμού της ελληνικής τηλεόρασης. Για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, το Παρασκήνιο συνεργάστηκε με πάνω από 100 κινηματογραφικούς σκηνοθέτες για να απαθανατίσει σπουδαίες μορφές του ελληνικού πολιτισμού και να καλύψει 900 διαφορετικά θέματα. Το αφιέρωμα επιλέγει επτά από τα επεισόδια που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Λάκης Παπαστάθης ανά τα χρόνια, ιχνηλατώντας αξέχαστους κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, εικαστικούς, αλλά και πολιτιστικούς θεσμούς.
(Είσοδος ελεύθερη)
21:00 | Γράμματα από την Αμερική (1972, 19’) | Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Ολόκληρη η ζωή ενός μετανάστη, όπως την αφηγείται ο ίδιος μέσα από ένα δεματάκι από 120 καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες, μετατρέπεται σε τεκμήριο ενός ολόκληρου εθνικού ξεριζωμού. «Πονούσε το κορμί του από τον ξεριζωμό και στρεφόταν στις ρίζες του εδώ, για να βρει τα λόγια να το εκφράσει», λέει ο Παπαστάθης, καταφέρνοντας σε ένα σπουδαίο κινηματογραφικό ντοκουμέντο να αποτυπώσει την βιωματική νοσταλγία με τρόπο πρωτοποριακό όσο και βαθιά ανθρώπινο.
Προλογίζει η σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή, καθηγήτρια κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ
Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (2001, 87’) | Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης | Σενάριο: Μαριάννα Κουτάλου, Έλενα Πέγκα, Λάκης Παπαστάθης | Ηθοποιοί: Ηλίας Λογοθέτης, Λάζαρος Ανδρέου, Υβόννη Μαλτέζου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ντίνος Αυγουστίδης, Περικλής Μουστάκης
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται σε ένα ψυχιατρείο των Αθηνών κατατρεγμένος από το ερωτικό του πάθος για ένα 12χρονο κορίτσι. Στη διάρκεια του εγκλεισμού του θα βυθιστεί σε μνήμες από την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη, αλλά κυρίως σε αφηγήσεις του ηλικιωμένου παππού του, ο οποίος έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ντυμένος κορίτσι για να γλιτώσει τη στρατιωτική θητεία. Μια σύντομη αλλά πλουσιότατη σε εικόνες και συναισθήματα αναδρομή στη ζωή του Βιζυηνού, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του συγγραφέα, την οποία ο Λάκης Παπαστάθης μελετά μέσα από ένα καθαρά ονειρικό βλέμμα που τιμά δεόντως τον ιδιαίτερο ψυχισμό του λογοτέχνη, ηθογραφώντας παράλληλα μια μεταβατική για τον ελληνισμό ιστορική περίοδο.
Προλογίζει η δημοσιογράφος Βένα Γεωργακοπούλου
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4
19:00 | Παρασκήνιο: Αλέξης Δαμιανός (1993, 50’) |Ο δράκος του Νίκου Κούνδουρου (2012, 66’)
Το 1976, οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος εγκαινίασαν στην ΕΡΤ μια εκπομπή που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως η μακροβιότερη εκπομπή πολιτισμού της ελληνικής τηλεόρασης. Για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, το Παρασκήνιο συνεργάστηκε με πάνω από 100 κινηματογραφικούς σκηνοθέτες για να απαθανατίσει σπουδαίες μορφές του ελληνικού πολιτισμού και να καλύψει 900 διαφορετικά θέματα. Το αφιέρωμα επιλέγει επτά από τα επεισόδια που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Λάκης Παπαστάθης ανά τα χρόνια, ιχνηλατώντας αξέχαστους κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, εικαστικούς, αλλά και πολιτιστικούς θεσμούς.
(Είσοδος ελεύθερη)
21:15 | Περιπτώσεις του Οχι (1965, 11’) | Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης, Δημήτρης Αυγερινός
Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Λάκη Παπαστάθη, με συν-δημιουργό τον Δημήτρη Αυγερινό, αποτυπώνει συμβολικά την μεταμόρφωση του ντυμένου με την ναζιστική στολή δοσίλογου σε καθημερινό εθνικόφρονα πολίτη. Η δημόσια προβολή του φιλμ γλίτωσε μεν την απαγόρευση από το Τμήμα Λογοκρισίας του τότε υπουργείου Προεδρίας, περιορίστηκε όμως σε ένα πολύ ειδικό κοινό (φοιτητικές λέσχες, κλπ).
Θεόφιλος (1987, 115’) | Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης | Σενάριο: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Βασίλης Λουλές, Λάκης Παπαστάθης | Ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Σταμάτης Φασουλής, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Δημήτρης Καμπερίδης, Υβόννη Μαλτέζου, Θέμης Μάνεσης
Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, παρότι γεννήθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821, μια μέρα εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό στυλ ντυσίματος και υιοθέτησε την παραδοσιακή φορεσιά, την φουστανέλα. Ταυτίστηκε με τον ελληνικό μύθο ενός κόσμου ηρώων, τρεφόταν από τις καθημερινές μορφές του λαϊκού πολιτισμού και το ελληνικό φως, φορούσε τα ρούχα των ανθρώπων που ζωγράφιζε, ζούσε μέσα από τους μύθους και την ιστορία των συμβόλων αυτού του τόπου. Η ταινία του Λάκη Παπαστάθη συνιστά μια ξεχωριστή ματιά στον βίο και το έργο του κορυφαίου λαϊκού ζωγράφου, που αντανακλά με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ελληνικότητα και την παράδοση που εκπροσωπούσε ο ναϊφ καλλιτέχνης, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Δημήτρης Καταλειφός.
Προλογίζει ο Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/4
17:00 | Παρασκήνιο: Η αναβίωση του αρχαίου δράματος - Οι Δελφικές Γιορτές του 1927 (1998, 51’) | Βασίλης Μάρος - Ο εθνικός καταγραφέας (2005, 50’)
(Είσοδος ελεύθερη)
19:00 | Παρασκήνιο: Σπαράγματα ελληνικής ιστορίας από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας (2006, 50’) | Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα: Ο ελληνικός κινηματογράφος του μεσοπολέμου (1995, 27’)
Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
(Είσοδος ελεύθερη)
21:30 | Ταξίδι στη Μυτιλήνη (2010, 105’) | Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης | Ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Θεόδωρος Κατσαδράμης, Υβόννη Μαλτέζου, Χρήστος Στέργιογλου, Μυρτώ Παράσχη
Η μνήμη και η τρέλα, θέματα κυρίαρχα στο σινεμά του Παπαστάθη, επανέρχονται σε τούτη την αυτοβιογραφικού χαρακτήρα ταινία του, που είναι και η τελευταία μεγάλου μήκους δουλειά του. Μοιρασμένη ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, η αφήγηση εναλλάσσει το βλέμμα ενός μεσήλικα κινηματογραφιστή που μετά από πολλά χρόνια στη Γαλλία επιστρέφει στη γενέτειρά του Μυτιλήνη με αφορμή μια κληρονομιά, με τις μνήμες του από τα παιδικά του χρόνια, κάθε φορά που συναντά έναν γερασμένο συγγενή ή γνωστό, έναν οικείο χώρο ή αντικείμενο. Οι αναπαραστάσεις των άλλοτε χαρούμενων κι άλλοτε τραγικών βιωμάτων αποπνέουν θέρμη και συγκίνηση δια της ηθελημένα απλοϊκής οπτικής του σκηνοθέτη, όπως και της ερμηνευτικής φυσικότητας των πρωταγωνιστών.
Προλογίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Ζορμπά και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης, καθώς και τα προφίλ της σε Facebook και Instagram.