
Τον Μάρτιο του 2025 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον θάνατο του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, σημαντικής προσωπικότητας του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, επιτελικού παραγωγού και σκηνοθέτη της τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο», συγγραφέα, διανοούμενου, ενεργού καλλιτέχνη και πολίτη για εξήντα περίπου χρόνια. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, εγκαινιάζεται το αφιέρωμα στον δημιουργό, την Τετάρτη 2 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.
Την επιμέλεια του αφιερώματος ανέλαβαν τρεις φίλοι και στενοί συνεργάτες του δημιουργού, οι σκηνοθέτες Ηλίας Γιαννακάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου και Γιώργος Σκεύας, οι οποίοι το προετοίμαζαν επί δύο χρόνια. Βασικά σημεία αναφοράς του αποτελούν η μεγάλη έκθεση «Λάκης Παπαστάθης: Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα», η δημιουργία έξι πρωτότυπων ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, καθώς και μια συνοδευτική έκδοση, ενός αφιερωματικού τόμου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του σκηνοθέτη. Επιπλέον, το αφιέρωμα πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις για το κοινό, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και των χορηγών του Μουσείου Μπενάκη.
Με τίτλο «Λάκης Παπαστάθης: Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα», η έκθεση σε επιμέλεια του Γιώργου Σκεύα και σχεδιασμό της σκηνογράφου-ενδυματολόγου, Λίλης Πεζανού, θα διαρκέσει από την Πέμπτη 3 Απριλίου έως την Κυριακή 20 Ιουλίου 2025, επιχειρώντας, όπως αναφέρουν οι οργανωτές της, «να φωτίσει την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα του σκηνοθέτη και ταυτόχρονα τη «βιογραφία» μιας εποχής ανήσυχων δημιουργών του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, σε ατομικές οθόνες με ακουστικά, εκπομπές της σειράς «Παρασκήνιο», σε σκηνοθεσία των Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου, επιλέγοντας από ένα σύνολο 50 ντοκιμαντέρ, σε σύγχρονη ψηφιοποίηση, τα οποία παραχώρησε το αρχείο της ΕΡΤ.
Ακόμη, στο πλαίσιο του αφιερώματος και της έκθεσης, ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης ανέλαβε την πραγματοποίηση έξι πρωτότυπων οπτικοακουστικών έργων, τα οποία αποτελούν οργανικό μέρος της συνολικής παρουσίασης. Στο πρώτο με τίτλο, Υβόννη Μαλτέζου – Μια ζωή με τον Λάκη, διάρκειας 25 λεπτών, η σύζυγος και ηθοποιός σε όλες τις ταινίες του, θυμάται με συγκίνηση τα πενήντα χρόνια που πέρασαν μαζί. Στο δεύτερο με τίτλο, Ο Λάκης και ο Ζεβελάκης, διάρκειας 25 λεπτών επίσης, ο συλλέκτης και ερευνητής Γιώργος Ζεβελάκης μιλά για τη στενή φιλική σχέση του με τον Λάκη, το κοινό τους πάθος για παλιά λογοτεχνικά περιοδικά και τη συνεργασία τους στο «Παρασκήνιο». Το τρίτο με τίτλο, Ο Λάκης Παπαστάθης μπροστά στην κάμερα, διάρκειας 30 λεπτών, αποτελεί μία δημιουργική σύνθεση αποσπασμάτων από διάφορες τηλεοπτικές εμφανίσεις και συμμετοχές του σκηνοθέτη ως ομιλητή σε ντοκιμαντέρ. Ακολουθούν δύο συρραφές αποσπασμάτων διάρκειας 25 λεπτών η κάθε μία, η πρώτη από τα «Παρασκήνια» και η δεύτερη από εκείνα του Τάκη Χατζόπουλου. Τέλος, θα προβληθεί ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών, με τίτλο: Ο Λάκης Παπαστάθης στο Μουσείο Μπενάκη, όπου μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και με άξονα το στήσιμο της έκθεσης, τα εγκαίνια και τις παράλληλες εκδηλώσεις, εμφανίζονται και μιλούν μέσα στο χώρο και δίπλα από τα εκθέματα οι: Γιώργος Σκεύας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός συνεργατών και συνοδοιπόρων του δημιουργού, από τα πρώτα του χρόνια στην Αθήνα, μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Απριλίου στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τον αφιερωματικό τόμο που επιμελήθηκε η Κατερίνα Ευαγγελάκου, στενή συνεργάτιδα του σκηνοθέτη, με τίτλο **Λάκης Παπαστάθης: Γενικό Πλάνο», ο οποίος συνοδεύει την έκθεση. Σε αυτόν το τόμο συνυπάρχουν πενήντα συνομιλητές, συνοδοιπόροι, ομότεχνοι, μαθητές και φίλοι του σκηνοθέτη, καταθέτοντας ο καθένας το αποτύπωμα που άφησε ο Παπαστάθης στη σκέψη και στο έργο του. Πρόκειται για μια πολυφωνική βιογραφία, που ξεκινά από την ώρα που ο νεαρός Μυτιληνιός φτάνει στην Αθήνα (1962) και αποφασίζει να παρατήσει τις σπουδές του, στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, για να κάνει κινηματογράφο και φτάνει μέχρι την τελευταία του σκηνοθεσία στην εκπομπή «Υστερόγραφο» της ΕΡΤ (2022).
Το λεύκωμα, με εισαγωγικά κείμενα της Υπουργού Πολιτισμού Δρ. Λίνας Μενδώνη και της Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κ. Ειρήνης Γερουλάνου, συμπεριλαμβάνει ανέκδοτα και μη κείμενα του Λάκη Παπαστάθη, καθώς και κείμενα της επιμελήτριας Κατερίνας Ευαγγελάκου και ανθρώπων απ’ όλα τα πεδία τεχνών και γραμμάτων. Από τον κινηματογράφο και το θέατρο γράφουν οι: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Βασίλης Βαφέας, Λένα Βουδούρη, Βούλα Γεωργακάκου, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Γιαννακάκης, Γιάννης Δασκαλοθανάσης, Μάνος Ευστρατιάδης, Μαρία Ζορμπά, Απόστολος Καρακάσης, Δημήτρης Καταλειφός, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Μαυρίκιος, Κώστας Μαχαίρας, Γιώργος Σκεύας, Δημήτρης Σταύρακας, Ευαγγελία Τσιλίκουνα, Σταμάτης Φασουλής, Κώστας Φέρρης. Από τον κόσμο της λογοτεχνίας και της γραμματείας οι: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Νάσος Βαγενάς, Ρέα Γαλανάκη, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Γιάννης Ευσταθιάδης, Γιώργος Ζεβελάκης Λάμπης Καράογλου, Γιάννης Κιουρτσάκης, Κατερίνα Σχινά, Σώτη Τριανταφύλλου, Βασίλης Τσιαμπούσης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Από το πεδίο των εικαστικών οι: Βάσω Αβραμοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Θανάσης Μακρής, Γιώργος Ρόρρης, Διονύσης Φωτόπουλος. Ο φωτογράφος Σταύρος Ανδριώτης, οι δημοσιογράφοι: Βένα Γεωργακοπούλου, Δημήτρης Γκιώνης, Μαρία Κατσουνάκη, Παύλος Τσίμας και Τέλης Σαμαντάς, η στιχουργός και συνεργάτιδα του «Παρασκηνίου», Λίνα Νικολακοπούλου, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, καθώς και ο Διονύσης Σαββόπουλος, στενός φίλος του Λάκη Παπαστάθη. Στην παρουσίασή του λευκώματος θα μιλήσουν οι: Μάνος Ευστρατιάδης (σκηνοθέτης), Τέλης Σαμαντάς (δημοσιογράφος), Γιώργος Ρόρρης (ζωγράφος) και Δημήτρης Καταλειφός (ηθοποιός).
Την εκδήλωση θα προλογίσουν οι τρεις επιμελητές του έργου του Λάκη Παπαστάθη: Ηλίας Γιαννακάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Γιώργος Σκεύας.
Με τον Διονύση Σαββόπουλο
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Πέμπτη 24 Απριλίου – Κυριακή 27 Απριλίου 2025 | Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Παράλληλα με την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει τετραήμερο αφιέρωμα στον Λάκη Παπαστάθη. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Γράμματα από την Αμερική», οι τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας: «Τον Καιρό των Ελλήνων», «Θεόφιλος», «Το μόνον της ζωής του ταξίδειον», «Ταξίδι στη Μυτιλήνη». Θα προβληθούν επίσης οχτώ εκπομπές ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, μεταξύ των οποίων «Η Μαγική Πόλη του Ν. Κούνδουρου», «Ο Δράκος του Ν. Κούνδουρου», «Ο Αλέξης Δαμιανός στην Πάρνηθα», «Βασίλης Μάρος», «Σπαράγματα ελληνικής Ιστορίας», «Μανόλης Αναγνωστάκης», «Παναγιώτης Φειδάκης: το ανθισμένο χέρι».
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, ώρα 20:00, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138
Προβολή της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Χαίρω Πολύ, Σαββόπουλος», σε μεγάλη οθόνη στο αίθριο της Πειραιώς 138, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη μετάδοσή της στη δημόσια τηλεόραση το 1975. Η αποκατάσταση αυτής της ταινίας, (που είχε χαθεί ως αρχειακό υλικό), από τις αρχικές της κόπιες κατέστη εφικτή κατά τους τελευταίους μήνες και πραγματοποιείται στο Εργαστήριο ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ειδική αυτή βραδιά θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, ώρα 20:00, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138
«Μια παρέα θυμάται και συζητά σε ανοιχτή ακρόαση». Μια συζήτηση μεταξύ φίλων του Λάκη Παπαστάθη. Συμμετέχουν: Μάνος Ευστρατιάδης (σκηνοθέτης), Τέλης Σαμαντάς (δημοσιογράφος), Γιώργος Ρόρρης (ζωγράφος) και Δημήτρης Καταλειφός (ηθοποιός). Στη συζήτηση παρεμβαίνουν ενεργά οι επιμελητές του αφιερώματος: Ηλίας Γιαννακάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Γιώργος Σκεύας.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και τα προφίλ του σε Facebook και Instagram.