
Η συζήτηση γύρω από τη χρήση AI στον κινηματογράφο (και όχι μόνο) μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα (βλέπε από το σκάνδαλο με το «The Brutalist», μέχρι τον πρόσφατο, υπερviral ηθικό προβληματισμό αναφορικά με την αναπαραγωγή της χαρακτηριστικής αισθητικής των έργων του Χαγιάο Μιγιαζάκι). Και είναι λογικό. Διότι όταν μία νέα τεχνολογία με σαρωτικό εκτόπισμα κάνει την εμφάνισή της, η πρώτη μαζική αντίδραση είναι - συνήθως - η υιοθέτηση μίας καταστροφολογικής ρητορικής, με ατάκες όπως «θα μας πάρει τις δουλειές», «θα γράφει ολόκληρα σενάρια», «θα παίζει ρόλους» κ.ο.κ. να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε ακόμη: Ωρα να ρίξουμε μία πρώτη ματιά στο «Eddington» του Αρι Αστερ (!)
Ανάμεσα στις άπειρες φωνές που ασπάζονται τον πανικό και την κινδυνολογία που συνοδεύει την όποια κουβέντα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εν δυνάμει λειτουργίες της, η τοποθέτηση του Τζέιμς Κάμερον ξεχωρίζει. Ο δημιουργός του «Avatar» και του «Τιτανικού», γνωστός για την εμμονή του στην τελειότητα, αλλά και την τεχνολογική του διορατικότητα, αποφάσισε όχι μόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της AI, αλλά να αποτελέσει κομμάτι τους, καθώς από το 2024, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Stability AI, μίας από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον χώρο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.
O Κάμερον στα γυρίσματα του «Avatar: The Way of Water»
Μιλώντας πρόσφατα στο podcast «Boz to the Future» (το οποίο - ειρωνικά - ανήκει στη Meta), ο Κάμερον εξήγησε πως στόχος του είναι να καταφέρει να ενσωματώσει το AI στα υπάρχοντα CG workflows, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των οπτικών εφέ χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί το άνθρωπινο δυναμικό που είναι αρμόδιο για τα παραπάνω. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε ταινίες όπως το "Dune" ή αυτές που φτιάχνω εγώ, πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε το κόστος τους κατά 50%. Οχι απολύοντας κόσμο, αλλά διπλασιάζοντας την ταχύτητα παραγωγής. Ετσι οι καλλιτέχνες θα μπορούν να προχωρούν γρηγορότερα, να κάνουν πιο ωραία πράγματα και… συνεχίζουν να δημιουργούν», εξήγησε.
Τι κι αν σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τοποθετηθεί κατά της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης. Μέσω της νέας του τοποθέτησης, ο δημιουργός εξέφρασε ξεκάθαρα την οπτική του για τις δυνατότητες του AI, διευκρινίζοντας ότι μπορεί ναι μεν να αποτελέσει έναν χρήσιμο σύμμαχο, ο οποίος θα διευκολύνει σημαντικά τη δημιουργική διαδικασία, ωστόσο ποτέ δεν θα υπερβεί την αξία της ανθρώπινης καλλιτεχνικής έκφρασης.
Κινηματογράφος VS Τεχνητή Νοημοσύνη. Διαβάστε περισσότερα: