«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την επέκταση των φοροαπαλλαγών για την κινηματογραφική παραγωγή έως και το 2015, μια εγγύηση για εκατομμύρια λίρες που θα υποστηρίξουν την βιομηχανία της Βρετανίας. Η περσινή χρονιά υπήρξε μάρτυρας μιας πρωτοφανούς επιτυχίας, τόσο μέσα όσο και έξω από τα σύνορα της χώρας, για τις βρετανικές ταινίες. Ανυπομονώ να δω την βρετανική παραγωγή να θριαμβεύει τα χρόνια που έρχονται».
Με αυτήν την ανακοίνωση, ο Ντέιβιντ Κάμερον σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στης κινηματογραφική βιομηχανία της Μ. Βρετανίας, ειδικά σε μια εποχή όπου η χρηματοδότηση ταινιών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη σημασία ενός μέτρου, όπως αυτό των φοροαπαλλαγών (tax shelter ή tax rebate) που, έχοντας ξεκινήσει στη Μ. Βρετανία από τη δεκαετία του '90, αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη σημαντικότερη δράση υποστήριξης του εγχώριου κινηματογράφου.
Ο Γκρεγκ Ντάικ, πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI) δήλωσε: «Η ανακοίνωση θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από την κινηματογραφική βιομηχανία. Προερχόμενη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι επίσης μια δέσμευση της κυβέρνησης που αποδεικνύει την αφοσίωση του κράτους στον κινηματογράφο. Οι βρετανικές ταινίες έχουν μια ιλιγγιώδη πορεία, αγγίζουν νέο κοινό παγκοσμίως, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία. Είναι ακριβώς η ζωτική υποστήριξη που θα βοηθήσει το momentum να συνεχίσει να υπάρχει».
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών (συμπεριλαμβανομένου και του «Χάρι Πότερ»), ταινίες μικρής εμβέλειας που ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας («Attack the Block») και ο καινούριος Τζέιμς Μποντ με τίτλο «Skyfall», όλες έχουν ευνοηθεί από το σύστημα των φοροαπαλλαγών που ενθαρρύνει τους ιδιώτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ταινιών με όφελος φορολογικές απαλλαγές.
Ενα σύστημα που θεωρητικά μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αφού θεσπίστηκε στο νέο κινηματογραφικό νόμο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (16 Ιουνίου 2011) ως απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για τα «κίνητρα για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής».
Πέντε μήνες μετά την δημοσίευση της απόφασης, ωστόσο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα το «tax shelter» δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, γεγονός που στερεί αυτή τη στιγμή έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να ήταν σωτήριος ενόψει της έλλειψης οποιασδήποτε κρατικής χρηματοδότησης για την ελληνική παραγωγή.