Buzz

Αντίο στον Εντουαρντ Αλμπι, που δεν φοβήθηκε ποτέ τη Βιρτζίνια Γουλφ

of 10

Εφυγε, στα 88 του, ο Εντουαρντ Αλμπι, ο εμβληματικός θεατρικός συγγραφέας που φρόντισε να μη μετανιώσει ποτέ για όσα δεν έζησε.

Αντίο στον Εντουαρντ Αλμπι, που δεν φοβήθηκε ποτέ τη Βιρτζίνια Γουλφ

Ο Εντουαρντ Αλμπι βρισκόταν στο σπίτι του, στο Μόντοκ της Νέας Υόρκης, όταν έφυγε από τη ζωή χτες, στα 88 του χρόνια, έχοντας δοκιμάσει, ζήσει και καταφέρει τα πάντα. Τεράστιου βεληνεκούς θεατρικός συγγραφέας, είχε μικρή συμμετοχή στα κινηματογραφικά πράγματα, αλλά εξαιρετικά σημαντική. Το θεατρικό έργο του, «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», γραμμένο το 1963, που τρία χρόνια αργότερα έγινε ταινία από τον Μάικ Νίκολς, είχε επιλεχθεί ως υποψήφιο για το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά η επιτροπή το απέρριψε «λόγω χυδαιότητας». Ο Αλμπι, ωστόσο, τιμήθηκε στην πορεία με τρία Πούλιτζερ, για τα έργα του «A Delicate Balance» (1967, με κινηματογραφική μεταφορά το 1973 από τον Τόνι Ρίτσαρντσον, με την Κάθριν Χέπμπορν και τον Πολ Σκόφιλντ), «Seascape» (1975) και «Three Tall Women» (1994).

Δείτε ακόμη: Σπάνιες φωτογραφίες από το ασπρόμαυρο Χόλιγουντ του Τζον Ρ. Χάμιλτον

εντουαρντ αλμπι 607

Ο Αλμπι γεννήθηκε ως Εντουαρντ Χάρβεϊ, στις 12 Μαρτίου 1928 στη Γουόσινγκτον και μεγάλωσε με θετούς γονείς, τους Ριντ και Φράνσις Αλμπι. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ αλλά πολύ γρήγορα αποβλήθηκε για απουσίες, η πανεπιστημιακή ζωή έμοιαζε να μην τον αφορά στο ελάχιστο. Το πρώτο του θεατρικό έργο, το «The Zoo Story», ανέβηκε αρχικά στο Βερολίνο και κέρδισε, το 1960, το βραβείο Obie.

Δείτε ακόμη: «Hollywood in Kodachrome»: Οταν μια ολόκληρη βιομηχανία πέταξε από πάνω της το ασπρόμαυρο

who's afraid of virginia wolf 607

who's afraid of virginia wolf 607

Το εμβληματικό έργο του, «Who's Afraid of Virginia Woolf?», μεταφέρθηκε στο σινεμά το 1966, από τον Μάικ Νίκολς, με πρωταγωνιστικά ζευγάρια τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ - Ρίτσαρντ Μπέρτον και Τζορτζ Σίγκαλ - Σάντι Ντένις. Η ταινία ήταν υποψήφια για 13 Βραβεία Οσκαρ (κέρδισε τα 5, ανάμεσά τους τον A' Γυναικείο για την Τέιλορ), η μία από τις δύο στην ιστορία που διαγωνίστηκαν σε κάθε δυνατή κατηγορία. Ηταν ένα από τα πρώτα φιλμ του αμερικανικού σινεμά που, ακολουθώντας πιστά τους διαλόγους του θεατρικού έργου, αγνόησε τις επιταγές της τότε επιτροπής λογοκρισίας κι αποτύπωσε στην οθόνη κάθε είδους βωμολοχία, φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με την «αληθινή ζωή» και τον καθημερινό λόγο της συναισθηματικής βίας.

Δείτε ακόμη: Μάρτιν Σκορσέζε: σπάνιες φωτογραφίες από τα 45 χρόνια καριέρας του

εντουαρντ αλμπι 607

«Ζούμε μόνο μια φορά, απ' όσο ξέρουμε,» έλεγε ο Εντουαρντ Αλμπι σ' ένα από τα κλασικά αποφθέγματά του «και τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο απ' το να φτάσεις στο τέλος της ζωής σου και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν την έζησες;» Κι αυτό, όπως φαίνεται, ο σπουδαίος συγγραφέας φρόντισε να μην του συμβεί ποτέ.

Δείτε ακόμη: To αθέατο αθάνατο Χόλιγουντ του Ερνστ Χάας

Δείτε παρακάτω τον Εντουαρντ Αλμπι να διαβάζει αποσπάσματα από έργα του, με παρουσιαστή τον κριτικό των New York Times, Μελ Γκάσοου.