Buzz

Μεγάλες ταινίες, μεγάλες Δευτέρες στη Ριβιέρα: Η Επιστροφή!

of 10

Το πετυχημένο πείραμα με ταινίες μεγάλες διάρκειας που έχουν νόημα να τις δεις μόνο στη μεγάλη οθόνη συνεχίζει και φέτος κάθε τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα στη Ριβιέρα.

Μεγάλες ταινίες, μεγάλες Δευτέρες στη Ριβιέρα: Η Επιστροφή!

Οπως και πέρσι, κάθε τελευταία Δευτέρα του μήνα, στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα των Εξαρχείων μερικές από τις… κυριολεκτικά μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών, κάνουν και πάλι στάση εκεί, για μία και μοναδική προβολή.

«Το μεγάλο σινεμά επιστρέφει ξανά στις πραγματικές του διαστάσεις», είναι το motto του φετινού προγράμματος που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου, περιλαμβάνοντας τρεις προβολές που πρόκειται να χαρίσουν… μεγάλες στιγμές στο πιστό κοινό του κλασικού σινεμά. Μονάχα για την τελευταία Δευτέρα του κάθε μήνα!

the good the bad and the ulgy

Το αφιέρωμα ξεκινά στις 26 Ιουνίου με το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Aσχημος» του Σέρτζιο Λεόνε (1966)

Χαρακτηρισμένο ως «το απόλυτο spaghetti γουέστερν» στα κινηματογραφικά χρονικά, το φιλμ αποτελεί το πιο επικό έργο του είδους του, ολοκληρώνοντας την περίφημη «τριλογία των δολαρίων», μετά τα «Για μια Χούφτα Δολάρια» (1964) και «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» (1965). Στη σκιά του Αμερικανικού Εμφυλίου, τρεις τυχοδιώκτες πιστολέρο αναζητούν μια διόλου αμελητέα ποσότητα χρυσού που έχει θαφτεί σ’ ένα απομακρυσμένο νεκροταφείο. Ο ήρωας που υποδύεται ο Κλιντ Ίστγουντ εμφανίζεται με το ίδιο, χαρακτηριστικό πόντσο και δίχως όνομα, όπως και στα προηγούμενα φιλμ, δίπλα στους Λι Βαν Κλιφ και Ίλαϊ Γουάλας. Σήμα κατατεθέν τα επικά μεγάλα σε διάρκεια πλάνα και τα close-up του οπερατέρ Τονίνο Ντέλι Κόλι και η αθάνατη μουσική του Ένιο Μορικόνε. | Διάρκεια: 197 λεπτά. | Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Καντεα - Παπαδόπουλος

lawrence

Στις 31 Ιουλίου ακολουθεί το «Ο Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν (1962)

Tο θρυλικό ιστορικό δράμα για τη ζωή του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, του αξιωματικού που οδήγησε τα βρετανικά στρατεύματα σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπόδειγμα επικού σινεμά και μεγέθους που καμία ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να «αντιγράψει» σήμερα, το φιλμ προτάθηκε για δέκα Όσκαρ και τιμήθηκε με επτά βραβεία, μεταξύ των οποίων για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, φωτογραφία (αξεπέραστα τα widescreen κάδρα του Φρέντι Γιάνγκ), μοντάζ και μουσική (ο Μορίς Ζαρ υπογράφει το διασημότερο και πιο ανατριχιαστικά μεγαλειώδες score του). Το American Film Institute δικαίως κατατάσσει το φιλμ μέσα στα δέκα καλύτερα στην κινηματογραφική ιστορία. | Διάρκεια: 218 λεπτά.

once upon

Και στις 28 Αυγούστου σειρά έχει το «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε (1984)

Tο μοναδικό γκανγκστερικό δράμα που μπορεί να σταθεί δίπλα στη φιλμική saga του «Νονού» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το χρονικό της φιλίας δύο νεαρών αγοριών στο εβραϊκό γκέτο της Νέας Υόρκης των αρχών της δεκαετίας του ‘30, μέχρι την εξέλιξή τους σε ηγετικές μορφές του οργανωμένου εγκλήματος των ΗΠΑ για δεκαετίες αργότερα. Eρωτες, απληστία, προδοσία, απώλεια, διαλυμένες σχέσεις, δημιουργούν ένα τεράστιο «μωσαϊκό» που φτάνει μέχρι τα τέλη του ’60. Ήταν το τελευταίο έργο που πρόλαβε να γυρίσει ο Λεόνε, μετά από απουσία δεκατριών ετών από το σινεμά, με τεράστιες και ιστορικές διαμάχες με τους παραγωγούς του, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε να διανεμηθεί σε δύο μέρη συνολικής διάρκειας που ξεπερνούσε τις έξι ώρες, στη λογική του «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. | Διάρκεια: 229 λεπτά. | Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Βασιλείου

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Ριβιέρα στο Facebook

riviera