Buzz

«Bestiaire» του Ντενίς Κοτέ: Το Exile Room γεμίζει άγρια ζώα

of 10

O Καναδός σκηνοθέτης εξετάζει την πολύπλοκη σχέση μας με τη φύση σε ένα ντοκιμαντέρ που κοιτάζει τα ζώα. Καθώς κι εκείνα μας κοιτάζουν πίσω.

«Bestiaire» του Ντενίς Κοτέ: Το Exile Room γεμίζει άγρια ζώα

Γυρισμένο σε ένα πάρκο άγριων ζώων, γεμάτο, λιοντάρια, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, αλλά και άλογα, βόδια, ακόμη και φύλακες του ζωολογικού κήπου, καλλιτέχνες που σκιτσάρουν, ταριχευτές που παραγεμίζουν, ανθρώπους που φωτογραφίζουν και ζώα που κοιτάζουν, τρέφονται, περιφέρονται, το ντοκιμαντέρ του Ντενίς Κοτέ, σύμφωνα με την σύνοψή του είναι σαν «ένα κινηματογραφικό εικονογραφημένο βιβλίο για την αμοιβαία παρατήρηση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα, ανάμεσα σε ένα παράξενο είδος αντίληψης. Μια ενατένιση μιας σταθερής ανισορροπίας και μερικών χαλαρών, χαμηλότονων και αδιευκρίνιστων στοιχείων».

Δεν είναι τίποτα καινούριο. Η εμμονή του ανθρώπου με τα ζώα, μοιάζει να πηγαίνει τόσο πίσω όσο η ίδια η ύπαρξή του. O Καναδός Ντενίς Κοτέ δοκιμάζει να ανακαλύψει το γιατί, με μοναδικό του οδηγό τα ίδια τα ζώα. Είτε όπως τα απεικονίζουν οι σπουδαστές ενός εργαστηρίου ζωγραφικής, είτε όπως τα «απαθανατίζει» ένας ταριχευτής στο εργαστήριό του, ή τέλος όπως κινούνται δίπλα στους επισκέπτες σε ένα safari park του Κεμπέκ.

2

Ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ που απλά παρατηρεί, χωρίς κανενός είδους αφήγηση η voice over, έρχεται από τον μεσαίωνα από τους ζωολογικούς άτλαντες που υπήρξαν κάποτε εξαιρετικά δημοφιλείς. Μεγαλεπήβολα βιβλία που ήθελαν να καταγράψουν και να περιγράψουν το «εξωτικό» βασίλειο των ζώων, συμπεριλαμβάνοντας ιστορίες με μια ηθικοπλαστική παραβολή για το κάθε ένα. Στο «Bestiaire» οποιαδήποτε τέτοια ηθική κρίση δεν βρίσκει θέση, ή ακόμη κι αν υπάρχει, πηγάζει, εξελίσσεται και ζει μόνο στο μυαλό του θεατή.

Το φιλμ αρκείται στο να καταγράψει εικόνες που θα μπορούσαν να είναι τυχαίες στιγμές αλλά που μοιραία φέρνουν δεύτερες σκέψεις. Η ανησυχία των αιλουροειδών που τριγυρίζουν ασταμάτητα στο κλουβί, το βλέμμα των ζώων που κοιτάζουν κατ' ευθείαν, «στα μάτια», την κάμερα, οι εικόνες των ανθρώπων να τριγυρίζουν το καλοκαίρι με τα αυτοκίνητα ανάμεσα τους, είναι εικόνες που θα φέρουν στο μυαλό του καθενός εντελώς διαφορετικές σκέψεις.

2

Κι εδώ ακριβώς μοιάζει να είναι η ουσία της ταινίας και η απάντηση στο γιατί εδώ και αιώνες, ασταμάτητα με την ίδια εμμονή, εξακολουθούμε να παρατηρούμε τα ζώα. Ισως γιατί με κάποιον τρόπο το «ζωικό βασίλειο» μοιάζει με έναν λευκό καμβά, ένα πεδίο αντανάκλασης της δικής μας ηθικής σε μια απλοποιημένη βασική εκδοχή της. Η επαφή με τα ζώα στην ταινία του Κοτέ μοιάζει με την απόπειρα μιας ασυναίσθητης επιστροφής σε ένα θαμμένο ασυνείδητο, αλλά στην πραγματικότητα κι αυτή η ιδέα, θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ιδέα που γεννήθηκε και ζει στο μυαλό ενός μονάχα θεατή...

2

Το «Bestiaire» θα προβληθεί στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση ΜΕΤΡΟ Μοναστηράκι) την Πέμπτη 28.03.2013, στις 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.