Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 14: Το Flix στο phygital Pitching Forum της Αγοράς

of 10

Για άλλη μια χρονιά είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Pitching Forum της Αγοράς του Animasyros, παρακολουθώντας μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στον χώρο του animation.

Animasyros 14: Το Flix στο phygital Pitching Forum της Αγοράς

Η Αγορά του Animasyros επιστρέφει για 7η χρονιά, εγκαινιάζοντας μία νέα στρατηγική συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage, σταθερού υποστηρικτή των ταινιών δημιουργών, φημισμένου για τον πλούσιο κατάλογό του. Η συνεργασία με το Animation Studio Folimage, καθώς και οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος η Αγορά, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυό του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης

animasyros 2021

Aνάμεσα στα δεκάδες σχέδια που κατατέθηκαν, διακρίθηκαν πέντε τα οποία παρουσιάστηκαν στην Αγορά του Animasyros, η οποία και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ στις 26 Σεπτεμβρίου, και θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα, στις αρχές του 2022, στο Studio Folimage, στη Βαλένς της Γαλλίας, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 14: Το Flix παρακολουθεί το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ

animasyros 2021

Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν φέτος ήταν:

«The Death of the Lustful Paolo and Francesca / Ταινία μικρού μήκους της σκηνοθέτιδος και συγγραφέως Νικολέττας Χουχουλή και της σκηνοθέτιδος και animator Ευτυχίας Μαρίας Κονδύλη.
«The Little Blue House at the Beach» / Ταινία μικρού μήκους του Λιβανέζου σκηνοθέτη Νικολά Φατούχ.
«Fishbowl» / Ταινία μικρού μήκους της σκηνοθέτιδος και συγγραφέως Δάφνης Ξουράφη.
«Nine Lives Left» / Ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη και συγγραφέως Ζαχαρία Μαυροειδή. Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που μας έδωσε ο Ζαχαρίας Μαυροειδής πέρσι στην Σύρο.
«My Granny is a Spy» / Τηλεοπτική σειρά 52 επεισοδίων μικρού μήκους x 11 του Γάλλου συγγραφέα Αλμπάν Ροντρίγκεζ και του Βρετανού συγγραφέα Τζον Γκέιτχαουζ.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 14: Ενας ύμνος στην Ελευθερία

animasyros 2021

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χτες τα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Από το Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες 11 ταινίες, ξεχωρίσαμε την ταινία «Souvenir, Souvenir» του Μπαστιέν Ντουμπουά από την Γαλλία, ο οποίος ασχολείται με τις τραυματικές εμπειρίες του πολέμου καθώς ο ίδιος προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι έκανε ο παππούς στον Πόλεμο της Αλγερίας. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές animation, από μολύβι και ξυλομπογιές μέχρι το κλασσικό 2D animation με καρικατουρίστικο σχεδιασμό για να απεικονίσει την φρίκη του πολέμου, αλλά και πραγματικούς διαλόγους με την οικογένειά του, ο Ντουμπουά καταφέρνει με ειλικρίνεια να ξεχωρίσει την φαντασία από την πραγματικότητα.

από το μπαλκόνι main

Από τις 14 ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ ξεχωρίσαμε την πολυβραβευμένη ταινία στο Φεστιβάλ της Δράμας «Από το Μπαλκόνι» του Αρη Καπλανίδη. Είχαμε γράψει τότε στο Flix: «ο Αρης Καπλανίδης (και ο Ηλίας Ρουμελιώτης, με την ομάδα των BrosInArts), φτιάχνουν μια ταινία - που, παρεμπιπτόντως, ξεκίνησε από το Pitching Lab της Δράμας - τόσο εστιασμένη και τόσο ευρεία, τόσο αστεία και τόσο συγκινητική, όσο θα μπορούσε να είναι ένα χειροποίητο μίνι-αριστούργημα […] Δώδεκα λεπτά, ένας ολόκληρος κόσμος, ένα συνεχόμενο χαμόγελο και μια στιγμή μελαγχολικής ενδοσκόπησης.»

animasyros 2021

Από το Animapride τμήμα, το οποίο για πρώτη φορά φέτος γίνεται διαγωνιστικό, παρουσίασε 12 ταινίες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, όλες τους υπέροχες στον δικό τους βαθμό, από όπου ξεχωρίσαμε την ταινία «Sangro» των Μπρούνο Χ. Κάστρο, Τιάγκο Μιναμισάγουα και Γκούτο Μπρ από την Βραζιλία, η οποία βασίζεται στην ζωή του Κάιο Ντερόσι, συντρόφου του Μιναμισάγουα, είναι μια βαθιά εξομολόγηση ενός ανθρώπου που ζει με το HIV. «Πίστευα πως θα ήμουν νεκρός ως τώρα» ανοίγει μια από τις πιο δυνατές ταινίες του τμήματος, με μια αφήγηση γεμάτη ειλικρίνεια και ωμότητα όπου εξερευνά την διαδικασία που περνά ένα άτομο αλλά και τις σκέψεις του καθώς συμβιβάζεται με το να ζει με HIV. Χρησιμοποιώντας 2D animation πάνω σε Αναγεννησιακούς πίνακες και εικόνες, η ταινία με το προκλητικό του περιεχόμενο και την εντυπωσιακή της αισθητική, ήταν μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες του φεστιβάλ.

animasyros 2021

Τέλος η ταινία «Dans la Nature» του Μαρσέλ Μπαρελί από την Ελβετία παρουσίασε με παιχνιδιάρικη διάθεση και αρκετό χιούμορ πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι μόνο ανθρώπινο ζήτημα αλλά βρίσκεται παντού στην φύση και εκεί δεν είναι καθόλου ταμπού, όπως στην ανθρώπινη κοινωνία. Από τα λιοντάρια και άλλα θηλαστικά μέχρι και μέχρι και τα ψάρια, η ταινία δείχνει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο πως η ομοφυλοφιλία είναι απλά κάτι το φυσιολογικό, με τον δημιουργό της να την αφιερώνει «στα ζώα που ζουν μέσα στην ομοφοβία.»

Το Animasyros 14 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων πραγματοποιείται φέτος από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Περισσότερες πληροφορίες για το Animasyros 2021 μπορείτε να δείτε στο site, Facebook, twitter, instagram.

animasyros 2021 607