Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 14: Το Flix παρακολουθεί το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ

στα 10

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 14 ξεκίνησε χτες με ταινίες που διασκεδάζουν αλλά πάνω όλα προκαλούν και ευαισθητοποιούν.

Animasyros 14: Το Flix παρακολουθεί το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ

Χτες ξεκίνησε και το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 14ου Animasyros, το οποίο παρουσίασε το πρώτο του μέρος με 11 ταινίες μικρού μήκους από καταξιωμένους σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Ταινίες με διεθνείς διακρίσεις, κοινωνικά μηνύματα για το μεταναστευτικό και την οικολογία, ταινίες πειραματικές, ποιητικές και ρηξικέλευθες, για τον δυσλειτουργικό πυρήνα της οικογένειας, και ταινίες με κεντρικό άξονα την ελευθερία. Στην προβολή παραβρέθηκαν και η Τζοάνα Κουίν, σκηνοθέτης του «Affairs of the Art», οι Ρέμκο Πόλμαν και Γιαντίν ντε Κρουν, σκηνοθέτης και σεναριογράφος αντίστοιχα του «Camouflage» και ο Πολ Μούρσαν, σκηνοθέτης του «Cradle» για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 14: Ενας ύμνος στην Ελευθερία

Eχοντας ήδη λάβει 4.000 αιτήσεις για τα διαγωνιστικά του τμήματα από 107 χώρες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει για 14η χρονιά, απ’ τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας διαθέσιμης μέσω της ιστοσελίδας www.animasyros.gr.

animasyros 2021

Από τις ταινίες που προβλήθηκαν χτες ξεχωρίσαμε το «Affairs of the Art» της Τζοάνα Κουίν από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία συνεχίζει την ιστορία της Μπέριλ, ενός χαρακτήρα που έγινε γνωστός στο κοινό με την ταινία μικρού μήκους «Girls’ Night Out» (1987) και μετά με το «Dreams and Desires: Family Ties» (2006), όπου εδώ μαθαίνουμε περισσότερο για τις εμμονές της και την εκκεντρική της οικογένεια. Ενα αρκετά αστείο 2D animation γεμάτο μαύρο χιούμορ, υπέροχα ιδιαίτερους χαρακτήρες οι οποίοι, χωρίς να πέφτουν στην καρικατούρα, ισορροπούν με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο ανάμεσα στις εμμονές και στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους.

animasyros 2021

Η επόμενη ταινία ήταν το «Cradle» του Πολ Μούρσαν από την Ρουμανία, μια από τις πιο δυνατές ταινίες του Διαγωνιστικού, η οποία μιλάει για μια τετραμελής οικογένεια που διαλύεται από την κακοποίηση και τον αλκοολισμό. Συνοδευόμενη από ένα υπέροχο ρουμάνικο νανούρισμα, ο Μούρσαν σχεδιάζει την ταινία του με έντονα σχέδια και χαρακτήρες που μοιάζουν βγαλμένοι από κάποιον εφιάλτη με το τέρας της ενδοοικογενειακής βίας πάντα πάρον. Σχεδόν στοιχειωτικό, τόσο στην αφήγηση όσο και στο animation, η ταινία είναι μια δυνατή γροθιά στο στομάχι η οποία ως το τέλος έχει καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της μέσα σου.

animasyros 2021

Τέλος το υπέροχο «Navozande, The Musician» του Ρεζά Ριαχί από την Γαλλία, μιλά για την ιστορία ενός μουσικού από την Περσία ο οποίος αποχωρίζεται από την αγάπη της ζωής του όταν το χωριό τους δέχεται επίθεση από τους Μογγόλους, όπου 50 χρόνια μετά καλείται να παίξει μουσική στο κάστρο των Μογγόλων όπου κρατείται η αγαπημένη του. Ο Ριαχί, χωρίς λόγια και μόνο με την συνοδεία μουσικής, καταφέρνει να πει μια συγκινητική ιστορία αγάπης με ένα εξαιρετικό σχέδιο που αιχμαλωτίζει με έναν ιδιαίτερα μοναδικό τρόπο τα συναισθήματαa των χαρακτήρων του.

Το Animasyros 14 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων πραγματοποιείται φέτος από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Περισσότερες πληροφορίες για το Animasyros 2021 μπορείτε να δείτε στο site, Facebook, twitter, instagram.

animasyros 2021 607