Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 14: Ενας ύμνος στην Ελευθερία

στα 10

Ξεκίνησε για άλλη μια χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου το Animasyros, η μαγευτική αυτή γιορτή του animation, και το Flix βρίσκεται ήδη εκεί.

Animasyros 14: Ενας ύμνος στην Ελευθερία

Σε μια από τις πιο περίοπτες θέσεις της Ερμούπολης βρίσκεται το μνημείο εθνικής αντιστάσεως του νησιού, ένα άγαλμα το οποίο απεικονίζει την φτερωτή θεά Νίκη, ενώ ακριβώς από πίσω της εμφανίζεται η Πλατεία Μιαούλη. Ενα άγαλμα το οποίο είναι αρκετά σημαντικό για τους Συριανούς, αν αναλογιστεί κανείς την Ιστορία του νησιού. Και αν αναλογιστεί κανείς πως φέτος γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Animasyros δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός από τους εορτασμούς αυτούς, εξυμνώντας την Ελευθερία, ταξιδεύοντας μας παράλληλα στον μαγικό κόσμο του animation.

Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αντλεί φέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, «Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας [...], και εκάμαμε την Επανάσταση.», αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην Ελευθερία. Eχοντας ήδη λάβει 4.000 αιτήσεις για τα διαγωνιστικά του τμήματα από 107 χώρες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει για 14η χρονιά, απ’ τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Το Animasyros 14 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Περισσότερες πληροφορίες για το Animasyros 2021 μπορείτε να δείτε στο site, Facebook, twitter, instagram.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης

animasyros 2021

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπό, και με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Animasyros και του ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Βασίλη Καραμιτσάνη, η τελετή έναρξης κύλησε κάπως αναμενόμενα με περισσότερο πολιτικό, αντί πολιτιστικό, χαρακτήρα γεμάτη με πρόσωπα κυρίως της πολιτικής να ανεβαίνουν στην σκηνή του θεάτρου Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου και να βγάζουν λόγους για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το φεστιβάλ στη πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και τους

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επέμενε να προσφωνεί το Animasyros ως «Animation Syros» είπε, ανάμεσα σε άλλα, πως «βρίσκομαι εδώ από αγαθή τύχη. Οταν προγραμματίσαμε να είμαστε εδώ για διάφορες υποθέσεις και υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως είμαστε και στην έναρξη του φεστιβάλ. Ενα φεστιβάλ που μέσα από μια 14χρονη δημιουργική πορεία έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα δημιουργικό πολιτιστικό θεσμό με διεθνή αναγνώριση και με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και ανάδειξής του σε Μεσογειακό θεσμό διεθνών προδιαγραφών.»

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 2021: Παρουσίαση προγράμματος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

animasyros 2021

animasyros 2021

Τον λόγο πήραν διαδοχικά ο Φίλιππος Φορτωμάς, βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Κυκλάδων, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης και απλοποίησης διαδικασιών, ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Νικόλαος Λειβαδάρας, Δήμαρχος Ερμούπολης, η Δέσποινα Μουζάκη, μέλος της ολομέλειας της επιτροπής του «Ελλάδα 2021» και ο Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και ένα μικρό animation διαφημιστικό σποτ της Ελλάδας, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά παιδιά ηλικίας 7-15 ετών.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη», ένα animation 15 λεπτών που βασίζεται στην πρωτότυπη ιδέα εμψύχωσης της ιστορίας της Ερμούπολης που αναδύθηκε πάνω στα νερά του Αιγαίου Πελάγους στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, τη Σύρο. Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει σαν σκοπό όχι να διδάξει την Ιστορία της πόλης, εξάλλου, όπως ανέφεραν οι δημιουργοί του, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι εφικτό σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να κάνει τον θεατή να εμβαθύνει στην γνώση, να σκεφτεί και να ερευνήσει περαιτέρω τον πολιτισμό και την ιστορία όχι μόνο της Σύρου, αλλά και του τόπου που κατάγεται.

Μέσα στη μέρα έγιναν και προβολές του από το πρώτο μέρος του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, από όπου ξεχωρίσαμε τις ταινίες «Red Shoes», ένα σκοτεινό παραμύθι με έντονα φολκλόρ στοιχεία σχεδιασμένο να τεχνική λαδομπογιάς, το «Sisters», μια ταινία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια κοπέλα η οποία προσπαθεί να φροντίσει την αδερφή της που έχει παγιδευτεί στην άμμο, και το «Mon Ami Qui Brille Dans a Nuit/My Friend Who Shines in the Night», για μια αναπάντεχη φιλία ενός άντρα με ένα φάντασμα που έχασε τον δρόμο και προσπαθεί να βρει και πάλι τη μνήμη του.

Το Animasyros 14 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Περισσότερες πληροφορίες για το Animasyros 2021 μπορείτε να δείτε στο site, Facebook, twitter, instagram.

animasyros 2021 607