Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ακαδημία διεξάγει έρευνα για την υποψηφιότητα της Αντρεα Ράιζμπορο

of 10

Η Αντρεα Ράιζμπορο κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου από το πουθενά, όταν συνάδελφοί της άρχισαν να την προωθούν με μια αναπάντεχη καμπάνια. Αλλά φαίνεται πως κάποιος δεν έπαιξε με τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η Ακαδημία διεξάγει έρευνα για την υποψηφιότητα της Αντρεα Ράιζμπορο

Οταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Οσκαρ την περασμένη Τρίτη, πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν έκπληκτοι με την υποψηφιότητα της Αντρεα Ράιζμπορο στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Οσα Φέρνει η Ζωή» («To Leslie»), αφήνοντας έξω φαβορί όπως η Βαϊόλα Ντέιβις για το «Η Γυναίκα Βασιλιάς» και η Ντανιέλ Ντέντγουαϊλερ για το «Till» (κάτι που μάλιστα έκανε την σκηνοθέτη της ταινίας Τσινόνιε Τσούκου να λέει πως γι’ αυτό φταίει ο μισογυνισμός της βιομηχανίας προς τις Μαύρες γυναίκες).

Η ερμηνεία της Ραίζμπορο μπορεί να κέρδισε διθυραμβικές κριτικές τόσο στο εξωτερικό όσο και στα μέρη μας όταν παίχτηκε η ταινία, αλλά πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται πώς τελικά κατάφερε, με μια ταινία την οποία σχεδόν δεν γνώριζε κανείς, να φτάσει μέχρι τα Οσκαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Momentum Pictures, η εταιρεία διανομής της, δεν είχε τα λεφτά που χρειάζονταν για την προώθησή της ταινίας της για τα Οσκαρ, και έτσι ξεκίνησε μια αναπάντεχη καμπάνια από συναδέλφους της, με τρανταχτά ονόματα και μέλη της Ακαδημίας, όπως οι Σάρα Πόλσον, Πατρίτσια Κλάρκσον, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Εντ Χάρις, Ελεν Χαντ, Εϊμι Ράιαν, Μίνι Ντραίβερ και άλλους να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την φίλη και συνάδελφό τους στα υπόλοιπα μέλη. Μέσα σε αυτά προσθέστε και τις προβολές της ταινίας που έστησαν οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Ντέμι Μουρ, Κόρτνεϊ Κόξ και Εντουαρντ Νόρτον αλλά και την Κέιτ Γουίνσλετ και Εϊμι Ανταμς να διοργανώνουν Q&A με την Ράιζμπορο, και η υποψηφιότητά της ήταν σχεδόν σίγουρη.

H ίδια η Ράιζμπορο μάλιστα δήλωσε πως «φαίνεται πώς η κοινότητά μας έκανε θόρυβο», μετά την υποψηφιότητά της.

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2023: Οι υποψηφιότητες του Σωματείου Αμερικάνων Σεναριογράφων για τα καλύτερα κινηματογραφικά σενάρια

andrea riseborough

Φυσικά δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε κάτι τέτοιο, και η Ακαδημία σκέφτηκε ακριβώς το ίδιο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθούν μέσα σε όλα αυτά. Ομως φαίνεται πως ένα από τα μέλη της παραβίασε κάποιους από αυτούς τους κανόνες και για αυτό η Ακαδημία αποφάσισε να ξεκινήσει μια έρευνα για να δει αν όντως όλα έγιναν όπως θα έπρεπε.

Η Φράνσις Φίσερ, γνωστή για την ερμηνεία της στον «Τιτανικό», δημοσίευσε πολλές φορές στο Instagram ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους της να δουν την ταινία, αλλά σε ένα συγκεκριμένα έγραψε πως «για να διασφαλίσω ότι η Αντρεα θα πάρει μια υποψηφιότητα, θα φέρω την λίστα αυτή πάνω κάτω για να την βάλω στην 1η θέση». Η Ακαδημία θα μπορούσε να πει ότι η Φράνσις παραβίασε τον κανόνα 11 της καμπάνιας για τα Οσκαρ, «Αναφορές σε άλλους υποψηφίους», στην εν λόγω ανάρτηση. Θεωρητικά, η Φίσερ θα μπορεί να τιμωρηθεί με ένα χρόνο αναστολή ως παραβάτης για πρώτη φορά, εάν διαπιστωθεί ότι οι θέσεις της παραβίαζαν αυτόν τον συγκεκριμένο κανόνα.

Επίσης υπάρχει και η γκρίνια από άλλα στούντιο πως η καμπάνια αυτή δεν έγινε με τους σωστούς τρόπους. Ενώ αυτή η προσπάθεια φαινομενικά ξεκίνησε από την ηθοποιό Μαίρη ΜακΚόρμακ, σύζυγο του σκηνοθέτη της ταινίας Μάικλ Μόρις, χωρίς η ίδια να είναι μέλος της Ακαδημίας, κάποιος θα πρέπει να πλήρωνε για όλα αυτά. Τέτοιου είδους προβολές κοστίζουν 5.000 δολάρια το λιγότερο για να νοικιάσει κάποιος μια αίθουσα (μια κανονική τιμή έρχεται περίπου ανάμεσα στα 15 – 20.000 δολάρια) και διάφορες μεγάλες εταιρείες P.R., όπως η Narrative και η Shelter PR, οι οποίες δούλεψαν σε άλλες καμπάνιες για την προώθηση στα Οσκαρ τους τελευταίους μήνες, είναι πανάκριβες.

Η Ακαδημία έχει πολλούς κανονισμούς για την προώθηση και την καμπάνια των ταινιών έτσι ώστε να μην την «πιάσουν στον ύπνο», αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως κάτι τους ξέφυγε. Παρόλο τον χαμό που δημιούργησε η υποψηφιότητα της Ραίζμπορο, και τα όποια, κι αν, λάθη έγιναν, η Ακαδημία δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά της, και το μόνο που μένει να κάνει είναι επιπλήξει την Φίσερ και να επαναπροσδιορίσει τους κανονισμούς της. Ελπίζουμε μόνο όλο αυτό να μην επηρεάσει την ψηφοφορία των υπόλοιπων μέλλων της Ακαδημίας στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Διαβάστε ακόμα: Βραβεία Οσκαρ 2023: Οι υποψήφιοι αντιδρούν!

andrea riseborough Μετά από μια προβολή της ταινίας «Οσα Φαίρνει η Ζωή» που πραγματοποίησε η Γκουίνεθ Πάλτροου.

Διαβάστε παρακάτω την δήλωση της Ακαδημίας.

Στόχος της Ακαδημίας είναι να διασφαλίζει πως ο διαγωνισμός για τα Βραβεία να διεξάγεται με δίκαιο και ηθικό τρόπο και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε μια διαδικασία απονομής βραβείων χωρίς αποκλεισμούς.

Διεξάγουμε μια έρευνα των διαδικασιών της καμπάνιας γύρω από τους υποψηφίους του τρέχοντος έτους για να διασφαλίσουμε ότι δεν παραβιάστηκαν οδηγίες και για να μάθουμε εάν ενδέχεται να χρειαστούν αλλαγές στις οδηγίες σε μια νέα εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Εχουμε εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των διαδικασιών υποβολής των υποψηφιοτήτων και της ψηφοφορίας μας και υποστηρίζουμε γνήσιες εκστρατείες για όλες τις εξαιρετικές ερμηνείες.