Συνέντευξη

Ο Μπράντον Κρόνενμπεργκ δεν είναι γιος του μπαμπά του!

of 10

Το Flix.gr μίλησε με τον Μπράντον Κρόνενμπεργκ, το γιο του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που συμμετέχει με την πρώτη του ταινία, το «Antiviral», στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 65ου Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε όσα μας είπε και ανακαλύψτε μόνοι σας αν τα γονίδια του μπαμπά μεταφέρθηκαν ασφαλώς και κυρίως επιτυχώς στην επόμενη γενιά...Κρόνενμπεργκ!

Ο Μπράντον Κρόνενμπεργκ δεν είναι γιος του μπαμπά του!

Είναι δύσκολο να πιστέψεις πως η συμμετοχή του πατέρα και του υιού Κρόνενμπεργκ στο ίδιο Φεστιβάλ είναι τυχαία. Και φυσικά οι «υποψίες» δεν αφορούν τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Cosmopolis», αλλά μάλλον τον Μπράντον Κρόνενμπεργκ που με την πρώτη του ταινία, το «Antiviral» βρήκε μια θέση στο παράλληλο τμήμα του επίσημου προγράμματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Οπως ακριβώς είναι δύσκολο να πιστέψεις τον Μπράντον Κρόνενμπεργκ, όταν προσπαθεί να αποποιηθεί την οποιαδήποτε σχέση του με το σινεμά του μπαμπά του, την ίδια στιγμή που έχει φτιάξει μια ταινία επηρεασμένη στο 100 τοις εκατό της από το σινεμά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Φυσικό επακόλουθο, η συνέντευξη μαζί του να μονοπωλείται από τη σχέση των δύο αντρών, τις συμβουλές (ζωής) που ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έδωσε στον Μπράντον και την πρώτη εκείνη στιγμή που ένα παιδί κατάλαβε πως ο πατέρας του είναι κάτι περισσότερο από ένας απλά διάσημος σκηνοθέτης!

Πόσο σε απασχόλησε, πριν ξεκινήσεις να ασχοληθείς με το σινεμά, ότι όλοι θα σε σύγκριναν με τον πατέρα σου;

Αυτή η σκέψη ήταν στο μυαλό μου για πολύ καιρό, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα να μην ασχοληθώ περισσότερο. Αλλωστε είναι κάτι το οποίο επεξεργάζομαι σε όλη μου τη ζωή μέχρι σήμερα. Μετά από λίγο γίνεται βαρετό...

Μίλησες ποτέ μαζί του για αυτό το θέμα; Πως αντέδρασε όταν του ανακοίνωσες ότι θέλεις να γίνεις σκηνοθέτης;

Η οικογένεια μου δεν με πίεσε ποτέ να ασχοληθώ με το σινεμά. Αλλά όταν τους το ανακοίνωσα, υπήρξαν πολύ υποστηρικτικοί. Στην πραγματικότητα, μιλήσαμε πολύ λίγο με τον πατέρα μου για το όλο θέμα του πατέρα - γιου σκηνοθέτη. Ωστόσο άργησα πολύ να πάρω την απόφαση για να κάνω την πρώτη μου ταινία. Ημουν σίγουρος πως ο κόσμος είχε ήδη προαποφασίσει πως πριν απ' οτιδήποτε θα είμαι «ο γιος του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ». Για καιρό ασχολήθηκα με τη μουσική και τα εικαστικά μέχρι που κατάλαβα πως δεν υπάρχει λόγος να καταπιέσω την επιθυμία μου να εκφραστώ μέσω του σινεμά. Αποφάσισα πως έπρεπε να ακολουθήσω το ένστικτο μου, ακόμη κι αν γνώριζα από νωρίς πως αργά ή γρήγορα θα βρισκόμουν απέναντι σε δημοσιογράφους που θα με ρωτούσαν περισσότερο για τον πατέρα μου παρά για εμένα τον ίδιο.

Μίλησε μου λοιπόν για την ταινία. Πως ξεκίνησε η ιδέα του «Antiviral»; Πως γεννήθηκε η ιδέα ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι αγοράζουν ιούς από celebrities;

Ολα ξεκίνησαν όταν είχα αρρωστήσει με γρίππη και βρισκόμουν μέσα σε αυτή την κατάσταση «μέθης», όταν έχεις υψηλό πυρετό και παραισθήσεις. Σκέφτηκα πως ο ιός που είχα μέσα μου είχε προέλθει από έναν άλλον άνθρωπο και πως αυτό ήταν μια πολύ δυνατή σχέση ανάμεσα σε δύο αγνώστους. Τότε ήταν που μου μπήκε η ιδέα της παραβολής για τον κόσμο των celebrities και την εμμονή που παθαίνουν οι άνθρωποι με τους διασήμους.

Επιστρέφοντας στο θέμα του πατέρα σου, πόσο σε επηρέασε φτιάχνοντας το «Antiviral» το γεγονός πως ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες στον κόσμο;

Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Μέσω του πατέρα μου ήρθα πολλές φορές σε επαφή με την υστερία που προκαλεί στον κόσμο η διασημότητα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι έφηβος όταν άρχισα να καταλαβαίνω πως ο κόσμος με έβλεπε διαφορετικά λόγω του πατέρα μου. Οταν είσαι παιδί δεν καταλαβαίνεις και πολλά. Αλλά όσο μεγάλωνα, υπήρχε κόσμος που μου ζητούσε να συναντηθεί με τον πατέρα μου έστω και για πέντε λεπτά. Ηταν τόσο παράξενο.

Ξεκίνησες να γράφεις το σενάριο του «Antiviral» το 2004. Πόσο άλλαξε η πρωταρχική σου ιδέα μέχρι να ξεκινήσεις τα γυρίσματα, περίπου επτά χρόνια μετά;

Υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Ξεκίνησα να γράφω το σενάριο το 2004, όταν ήμουν ακόμη στη σχολή κινηματογράφου. Η ιδέα παρέμεινε ίδια, αλλά πολλά πράγματα άλλαξαν. Ωστόσο η ταινία ήταν προορισμένη από την αρχή να είναι μια μαύρη κωμωδία, μια σάτιρα για τον κόσμο των διασήμων και έτσι παρέμεινε. Φυσικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πολλά πράγματα εξελίχθηκαν πιο γκροτέσκα από ό,τι φανταζόμουν. Και αυτό μάλλον δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για μια ταινία τρόμου. Στον ενδιάμεσο, επίσης, συνέβη και η τρομακτική έκρηξη των social media. To Facebook είναι ακόμη μια προσθήκη στην κουλτούρα των διασήμων: μόνο που εδώ ο καθένας προσπαθεί να γίνει διάσημος και να παίξει ταυτόχρονα και το ρόλο του παπαράτσι!

Κι όλη αυτή η εμμονή με το σώμα, τις μεταμορφώσεις του, τις βελόνες από που προκύπτει;

Μα νομίζω από το ίδιο πράγμα που αναφέρω παραπάνω. Η κουλτούρα των διασήμων εμπεριέχει την εμμονή με το σώμα. Τα περιοδικά ασχολούνται καθημερινά με το σώμα των σταρς, τις επεμβάσεις που έχουν κάνει, τα κιλά τους, αν γερνούν ωραία ή άσχημα. Αν και κατά βάθος νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς που να μην ασχολείται παραπάνω από το κανονικό με το σώμα του και το σώμα των άλλων.

Εχεις δηλώσει πως, αν και ο πατέρας σου είναι ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο δικός σου πνευματικός πατέρας είναι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Θεωρείς το «Antiviral» μια ταινία φόρο - τιμής στον Κιούμπρικ;

Μου αρέσει ο Κιούμπρικ, αλλά δεν υπήρξε η πρωταρχική επιρροή μου στην ταινία. Εχω επηρεαστεί από αυτόν όσο και όλο το σύγχρονο σινεμά. Δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Τι ήταν το πρώτο πράγμα που σου είπε ο πατέρας σου όταν είδε την ταινία; Χρειάστηκε κάποια στιγμή να τον συμβουλευτείς για πράγματα που σε δυσκόλεψαν στην προετοιμασία του «Antiviral»;

Οταν κάναμε τα γυρίσματα, ο πατέρας μου ήταν αρκετά απασχολημένος. Ηρθε μια - δύο φορές στο γύρισμα, αλλά χωρίς την ταμπέλα «Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ». Ολοι με ρωτάνε τι συμβουλές μου έδωσε ή τι μου είπε όταν είδε για πρώτη φορά την ταινία. Δεν είναι κάτι που μπορώ να απομονώσω. Με έχει επηρέασει στον τρόπο που σκέφτομαι και ζω όσο κάθε πατέρας το παιδί του. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τόσο δραματικό όσο το να με καλέσει για φαγητό και να μου εξηγήσει τα μυστικά της ζωής και του κινηματογράφου.

Υπάρχει κάποια ταινία του πατέρα σου που θα θεωρούσες ως αγαπημένη σου;

Νομίζω το «Fast Company», γιατί είναι η ταινία που έβλεπα περισσότερο όταν ήμουν μικρός.

Διαβάστε περισσότερα για το «Antiviral» του Μπράντον Κρόνενμπεργκ και διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 65ο Φεστιβάλ Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: Cannes 2012