Ο Νίκος Μπρανίδης και ο Γιάννης Μπουγιούκας συμμετέχουν ως συν-σκηνοθέτες στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Toothbrushes». Ο Νίκος γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε Μαθηματικά και Φωτογραφία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τη φωτογραφία, την ελεύθερη γραφή και το βίντεο. Η ταινία «Toothbrushes» είναι η πρώτη του. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία στο Ν.Υ. College. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εχει σκηνοθετήσει ακόμα τις ταινίες «Η Κούπα» (2006, 7’), και «Ο Μάριος και το Κοράκι» (2010, 22’).
Γνωριμία με τον Νίκο Μπρανίδη και τον Γιάννη Μπουγιούκα
Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.
Νίκος - Γιάννης Ο Νίκος και η Κατρίν ζουν σε ένα πολύ μικρό σπίτι…
Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;
Νίκος Δεν ξέρω ακόμα!
Γιάννης* Πριν κάποια χρόνια, όταν ανέβηκα στη Δράμα με την πρώτη μου ταινία, εντυπωσιάστηκα από το κλίμα πραγματικής φιλίας που υπήρχε ανάμεσα στους κινηματογραφιστές και από τη ζεστασιά των ανθρώπων του φεστιβάλ που προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε κάθε μας αίτημα. Αυτά ισχύουν εξίσου και σήμερα αλλά δεν είναι αρκετά... Ενα φεστιβάλ χρειάζεται υποδομές φιλοξενίας, συνθήκες προβολής (μια μεγαλύτερη ή μια δεύτερη αίθουσα), συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, και τέλος, ένα market, ώστε να μπορεί ο σκηνοθέτης ή ο παραγωγός, να βρει αγοραστές, διανομείς, κανάλια, για να προωθήσει την ταινία του, και συμπαραγωγούς για την επόμενη.
Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;
Νίκος Μηδέν!
Γιάννης Αυτή τη στιγμή σχεδόν δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη, αλλά και όταν υπήρχε με τον τρόπο που λειτουργούσε, έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Στην Ελλάδα όταν μιλάμε για κρατική υποστήριξη εννοούμε -κακώς- μόνο χρηματοδότηση της παραγωγής. Το θέμα είναι επίσης, να στηρίξουμε τη διανομή της ταινίας, να δώσουμε κίνητρα σε ιδιώτες να επενδύσουν, να ενισχύσουμε τις συμπαραγωγές με άλλες χώρες και να επενδύσουμε στην κινηματογραφική παιδεία…
Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;
Νίκος Πρωταγωνιστικό!
Γιάννης Ο κινηματογράφος δεν χωρίζεται σε μικρού και μεγάλου μήκους. Η πρόσφατη άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου ή, για να το πούμε πιο σωστά, αυτή η νέα γενιά Ελλήνων κινηματογραφιστών, βραβεύεται στα ξένα φεστιβάλ τόσο με τις μεγάλου όσο και με τις μικρού μήκους ταινίες της…
Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;
Νίκος Μα φυσικά, το σεξ!
Γιάννης Τα φεστιβάλ, η διανομή στις αίθουσες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, το internet, τα DVD που μοιράζει ο σκηνοθέτης σε φίλους και γνωστούς…
Το μέγεθος μετράει;
Νίκος Πάντα, εκτός κι αν μιλάμε για ταινίες!
Γιάννης Πάντα, αλλά δεν είναι το απόλυτο ποιοτικό χαρακτηριστικό. Είναι σίγουρα πιο δύσκολο να φτιάξεις μια μεγάλου μήκους ταινία απ’ ότι μια μικρού, αλλά είναι απείρως πιο δύσκολο να φτιάξεις μια καλή μικρού μήκους ταινία, απ ότι μια μέτρια μεγάλου μήκους…
Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «Toothbrushes» (και των σκηνοθετών της), στο gallery.
Δείτε, επίσης, το trailer της ταινίας στο παρακάτω video.
Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.