Η Τίνκερμπελ ξέρει ότι το Δάσος του Χειμώνα είναι μια απαγορευμένη περιοχή, αφού αν βρεθεί εκεί, κινδυνεύει να καταστρέψει τα φτερά της. Oμως η περιέργεια της την οδηγεί στον μυστηριώδη αυτόν τόπο, όπου θα της συμβούν καταπληκτικά πράγματα. Τα φτερά της όχι μόνο δεν καταστρέφονται, αλλά αρχίζουν να λαμπυρίζουν. Κι όχι μόνο αυτό. Η Τίνκερμπελ θα συναντήσει την Κυάνεια της οποίας τα φτερά θα λαμπυρίσουν κι αυτά, μόλις οι δυο τους έρθουν κοντά. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν ότι είναι αδερφές και μια υπέροχη φιλία θα ανθίσει παρόλα τα εμπόδια. Θα καταφέρουν να παραμείνουν κοντά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το Καταφύγιο των Νεραϊδών;

Υπάρχει κάτι που σώζει κάθε πιθανή προσπάθεια της Disney να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι» ξεχειλώνοντας σε πρωτότυπες ιστορίες αγαπημένους ήρωες από το ένδοξο παρελθόν της.

Και αυτό είναι το γεγονός πως ακόμη και στις straight to DVD κυκλοφορίες της (οπως είναι και η εν λόγω τέταρτη κατά σειρά περιπέτεια της Τίνκερμπελ, παρόλη την έξοδο της σε αρκετές χώρες στις κινηματογραφικές αίθουσες) δίνει τόση σημασία στο σχεδιασμό και την παραγωγή τους όση σχεδόν θα έδινε ένα οποιοδήποτε άλλο στούντιο για την μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή του.

Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τον προφανή απώτερο στόχο ενός franchise που έχει για μοναδικό του στόχο τις πωλήσεις στο home entertainment και για αυστηρό target group παιδιά (ή μάλλον κορίτσια) δημοτικού που ακολουθούν πιστά τις περιπέτειες της Τίνκερμπελ εδώ και τέσσερις ταινίες σαν ευχάριστο «διάλειμμα» από τις πιο... «σοβαρές» ταινίες της Disney, της Pixar, της Aardman και της Fox.

Απομακρυσμένη από το μυστήριο με το οποίο την είχε περιβάλλει ο Τζ.Μ.Μπάρι στον «Πίτερ Παν» τοποθετώντας την στο ρόλο ενός απο μηχανής Θεού με μικρές εκλάμψεις συναρπαστικής μαγείας, η Τίνκερμπελ είναι πλέον ένα ανοιχτό βιβλίο: ένα κορίτσι κι αυτό που αναζητά την ταυτότητά της σε έναν κόσμο όπου οι αυστηροί κανόνες την εμποδίζουν να ευτυχήσει σε μια ταινία ύμνο στο «sisterhood» που φυσικά και αποτελεί ένα διαχρονικά απαραίτητο μήνυμα με το οποίο θα έπρεπε να πορεύεται κάποιος προς την ενηλικίωση του.

Μόνο που η υπερπροσπάθεια των δημιουργών της να μείνουν πιστοί στο ηλικιακό τους στόχο, αφαιρούν από την εν λόγω ιστορία κάθε «άκρο» που θα την έκανε να μοιάζει όσο μοναδική όσο τα φωσφοριζέ φτερά της Τίνκερμπελ όταν περνάει στην απαγορευμένη περιοχή του Δάσους του Χειμώνα.

Ολα σε αυτήν την ιστορία είναι όχι πολύ επικίνδυνα, όχι πολύ σκοτεινά, όχι πολύ σημαντικά (σχεδόν όχι πολύ τρισδιάστατα) σε μια παιδική ταινία που είναι τελικά όχι πολύ πρωτότυπη, όσο κι αν ο φόβος για τα κομμένα φτερά που διακατέχει το στόρι της ανάγεται σε μια από τις πλέον κλασικές αλληγορίες για το μέλλον της νέας γενιάς σε έναν κόσμο χωρίς... αδελφοσύνη.

Ισως ένα δεκάχρονο κορίτσι να είχε εντελώς διαφορετική άποψη για όλα τα παραπάνω, ειδικά όταν η σειρά ταινιών με τις νεράιδες της Disney δείχνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της λιανικής πώλησης, αφού – μεταξύ μας και όχι μεταξύ μας – η πραγματική επιτυχία του «Μυστικού των Νεραϊδοφτερών» θα γραφτεί πολύ σύντομα σε εξαιρετικές special εκδόσεις σε DVD και Blu-Ray.

Αλλά σε κάθε περίπτωση θα ήταν ενδιαφέρον να το είχαμε εδώ μπροστά μας για να μας πει αν καταλαβαίνει την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε αυτήν την ταινία και το «Βrave» της Pixar, για παράδειγμα, που συνεχίζει να προβάλλεται στις αίθουσες.

Αρκεί φυσικά, πριν από αυτό να την έχουν καταλάβει οι γονείς του...