To ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μερκούρη είναι πρωτίστως ενημερωτικό. Και εν μέρει (όσο πρέπει) ανησυχητικό.

Εδώ μαθαίνει κανείς όχι μόνο πως η Μεσογειακή κουζίνα γεννήθηκε στην Κρήτη, ότι αποτελεί όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων, αλλά ότι εμποδίζει και την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και ότι, εν γένει αποτελεί μια επιλογή που φέρνει ισορροπία όχι μόνο ατομικά αλλά και οικουμενικά, ακόμη και σε επίπεδα βιωσιμότητας των πρώτων υλών εν μέσω μιας καταναλωτικής και σε μεγάλο ποσοστό μεταλλαγμένης υπέρ-παραγωγής (!) βρώσιμων προϊόντων.

Με διαφορετικούς αφηγητές αλλά και παραδείγματα από όλον τον κόσμο (μάλλον περισσότερα από αλλού και όχι από την Ελλάδα), ο Αλέξανδρος Μερκούρης μας συστήνει μια σεφ από την Κρήτη που ζει στο Λονδίνο, έναν ερευνητή από την Ισπανία, ένα σχολείο στη Σουηδία, επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ελλάδα, οι οποίοι μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους γύρω από τη μεσογειακή διατροφή, διασώζοντας (ευτυχώς) ταυτόχρονα και μια μεγάλη παράδοση που δεν υπάρχει πια.

Ανάμεσα στην πληροφορία ότι γυναίκες στην Κρήτη γνωρίζουν 100 είδη βρώσιμων χόρτων και τους ιδανικούς συνδυασμούς τους (που πια, τι κρίμα, δεν ενδιαφέρουν κανέναν νεότερο), αλλά και ότι τα διαφορετικά χρώματα στα φρούτα και λαχανικά συνδέονται με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά (βασική γνώση που κακό δεν είναι να επαναλαμβάνεται), αλλά και τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στην κατανάλωση κρέατος, το «Τέλειο Γεύμα» δεν διστάζει να γίνει ανησυχητικό αλλά και «διδακτικό», σηκώνοντας αρκετές φορές το δάχτυλο απέναντι σε σύγχρονες κοινωνίες που δεν μαθαίνουν τα παιδιά τους να τρέφονται σωστά, σούπερ μάρκετ που έχουν αφθονία αγαθών και σεφ που δεν χρησιμοποιούν τις συνιστώμενες από διατροφολόγους ποσοστώσεις σε λαχανικά.

Είναι μάλλον προφανές ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος να στηρίξεις τη Μεσογειακή Δίαιτα αν δεν τη φέρεις ενώπιον της υπερκατανάλωσης του κρέατος. Αλλά, τελικά, αυτό δεν είναι το στοιχείο όπου το «Τέλειο Γεύμα» προδίδεται στα σημεία από το γνήσιο ενδιαφέρον του για το θέμα του - ούτε καν από την εικόνα ενός λαχταριστού γύρου που το ντοκιμαντέρ εικονογραφεί ως «βόμβα κακού λίπους». Η αίσθηση πως, όσο περνάει η ώρα, το ντοκιμαντέρ τοποθετεί όλα τα στοιχεία στη σωστή θέση, με έναν μάλλον υπερβολικά τακτοποιημένο τρόπο, χωρίς να ανοίγεται πραγματικά στη μεγάλη εικόνα που επιθυμεί να μεταφέρει, είναι το σημείο που το κρατά στις διαστάσεις ενός πιάτου που έχει φτιαχτεί με μελέτη, γνώση, έρευνα και σωστά συστατικά, αλλά χάνει κάτι από την τρέλα της ίδιας της Μεσογείου.

Η λιτότητα είναι ο στόχος, αλλά η διαδρομή μέχρι εκεί θυμίζει πολλές φορές και διεκπεραίωση. Είναι σαν το πιάτο του νεαρού Ισπανού σεφ που μοιάζει τέλειο, τρώγεται και μεταφέρει όλη την αίσθηση του ζητούμενου που είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας ζωής περισσότερο από διατροφής, αλλά θέλει βελτίωση για να πλησιάσει το… τέλειο γεύμα.

«Το Τέλειο Γεύμα» | Ειδικές προβολές

Τετάρτη, 13/09

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας και γνωριμία-γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και επιλεγμένων κρασιών, σε συνεργασία με το δίκτυο Open Farm.

Σάββατο 16/9, 18.00, Διατροφή & Alzheimer

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Q&A με τον Νικόλαο Σκαρμέα, Καθηγητή Νευρολογίας (Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ), την Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο–Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοιακαι τη νόσο Alzheimer, και τη Μαίρη Γιαννακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Κυρικαή 17/9, 18.00, Μεσογειακή Διατροφή για παιδιά

Q&A με τη Δρ. Χριστίνα Κανακά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Περσεφόνη Παπαδοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και Εκπαιδευτικό δημόσιας εκπαίδευσης στον τομέα Τροφίμων και τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, αρθρογράφο της Καθημερινής και συγγραφέα.

Δευτέρα 18/9, 20.00, Διατροφή και Καρκίνος

Σε συνεργασία με την ΕλληνικήΟμοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Tρίτη19/9, 20.00, Αγροδιατροφικές Παραδόσεις & Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Ethnofest.

Αναζητήστε εδώ περισσότερα για τις προβολές της ταινίας εντός και εκτός Αθήνας.

το τέλειο γεύμα