Παίρνουμε τα εν κινδύνω νιάτα των μελλοντολογικών «Αγώνων Πείνας», «Τριλογίας της Απόκλισης» και «Λαβύρινθου», πασπαλίζουμε με λίγες υπερδυνάμεις τύπου «X-Men», και ιδού. «Σκοτεινές Δυνάμεις».

Οπου δε συμβαίνει τίποτα που να μην έχει συμβεί –σκοτεινότερα και δυναμικότερα- σε εκείνες τις σειρές ταινιών. Νέοι εγκλωβισμένοι σε έναν κόσμο που δεν τους καταλαβαίνει, ενήλικες που τους περιφρονούν, τους φοβούνται, τους εκμεταλλεύονται. Η αλληγορία επανέρχεται ανάλογα με τη ζήτηση των αναγνωσμάτων του είδους (εδώ η πηγή είναι το young/adult μυθιστόρημα φαντασίας της Αλεξάντρα Μπράκεν), και το Χόλιγουντ συμμετέχει στην ανακύκλωση με εικονογραφήσεις διεκπεραιωτικές, απρόθυμο να κουράσει ελάχιστα έστω το μυαλουδάκι του.

Εν προκειμένω, μια άγνωστη εκφυλιστική ασθένεια σκοτώνει το 98% του ανήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ και τα επιζόντα παιδιά, προικισμένα με ποικίλων ειδών και εντάσεων υπερδυνάμεις, στέλνονται σε ειδικά κυβερνητικά στρατόπεδα για «θεραπεία». Όμως η 16χρονη Ρούμπι, κορίτσι με φοβερές τηλεπαθητικές ικανότητες, αποδρά χάρη στη βοήθεια μιας γιατρού, μέλους μιας κρυφής Συμμαχίας που πολεμά τα κυβερνητικά σχέδια και, αφού χάνει την εμπιστοσύνη της στην σωτήρα της, γίνεται μέλος μιας ομάδας έφηβων δραπετών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Λίαμ, με τον οποίο η Ρούμπι θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση.

Κι ενώ αυτοί τρέχουν να γλιτώσουν (από τον Στρατό, τους «Εντοπιστές», τη Συμμαχία), ο φακός της Τζένιφερ Γιου Νέλσον μένει θαρρείς επίμονα στάσιμος. Δεν είναι απλά ότι το φιλμ έχει ελάχιστες σκηνές δράσης, είναι και η αδυναμία της σκηνοθέτη να τις αναδείξει με κάποιο νεύρο, ή να παρατείνει τον ερχομό τους με μια στοιχειώδη έστω αίσθηση σασπένς. Χώρια η κληρονομημένη από τα «Kung Fu Panda» (οι προηγούμενες δουλειές της Νέλσον) περιγραφική αφέλεια, που δεν επιτρέπει σε κανένα σκότος να αναστατώσει τα δρώμενα (συνεπώς και τη σκέψη) παρά τα όσο δυστοπικά υπόσχεται ο τίτλος και η ιδέα.

Κι όλα αυτά, δίχως καλά-καλά να λειτουργεί το εντελώς πρώτο επίπεδο του υπό σύσταση δράματος. Ποια είναι αυτή η πανούκλα που αφάνισε όλον σχεδόν τον ανήλικο πληθυσμό; Και γιατί μόνο τον ανήλικο; Από πού πηγάζουν τούτες οι υπερδυνάμεις; Συγγενείς υπάρχουν; Και τι κάνουν; Είναι καλά;

Δε βαριέσαι, αυτοί καλά θα είναι. Μια χαρά θα τα βολέψουν και τα x-menάκια. Εμείς να δούμε πού θα βρούμε υπερδυνάμεις να αντέξουμε άλλο ένα τέτοιας απλοϊκότητας franchise.