Το «Small Axe» κάνει την πρεμιέρα του στην Ελλάδα την Δευτέρα 16/11 μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOΤΕ TV PLUS αμέσως μετά την προβολή του στο BBC, ενώ οι επόμενες θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 21.00 μέσα από το COSMOTE TV PLUS.

To Mangrove ήταν ένα εστιατόριο με κουζίνα από την ΚαραΪβική, στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου, το οποίο στην διάρκεια της δεκαετίας του 70 μεταμορφώθηκε σε τόπο συγκέντρωσης της μαύρης κοινότητας και οργάνωσης της αντίστασης απέναντι στο περιρέοντα ρατσισμο. Το εστιατόριο κι ο ιδιοκτήτης του Φρανκ Κρίτσολου υπήρξαν συνεχείς στόχοι παρενόχλησης από την αστυνομία κάτι που οδήγησε την κοινότητα στην διεξαγωγή μιας διαδήλωσης στην διάρκεια της οποίας ο Φρανκ κι οχτώ ακόμη πολίτες συνελήφθησαν και σύρθηκαν στα δικαστήρια με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών.

Αυτή την αληθινή ιστορία της δημιουργίας μιας κοινότητας και μιας δίκης που αποκάλυψε για πρώτη φορά τον εγγενή ρατσισμό της αστυνομίας και την κουλτούρα της παρενόχλησης του μαύρου πληθυσμού, κινηματογραφεί με μαχητικό, συγκινητικό, παθιασμένο τρόπο ο Στιβ ΜακΚουίν στο «Mangrove».

small axe mangrove 424

Χωρισμένο σχεδόν σε δύο μέρη, με το πρώτο να αφηγείται τις πράξεις που οδήγησαν τους μαύρους πολίτες του Νότινγκ Χιλ να διαδηλώσουν ειρηνικά έξω από το εστιατόριο και το δεύτερο να μας μεταφέρει στις αίθουσες του δικαστηρίου όπου ένα κομμάτι ιστορίας γράφτηκε αμετάκλητα, το φιλμ είναι συναρπαστικό και στα δύο του σκέλη. Το πρώτο σκιαγραφεί με ζωντάνια και αληθοφάνεια την ψυχή μιας κοινότητας και τον παλμό της, τις αδικίες που την οδήγησαν να εξεγερθεί και το δεύτερο καταγράφει με μαεστρία, αφαίρεση αλλά και καθαρότητα την δικαστική διαδρομή μιας αληθινά ιστορικής απόφασης.

small axe mangrove 424

Με ένα θαυμάσιο καστ το οποίο μοιάζει να μεταφέρει σχεδόν γενετικά την αλήθεια των χαρακτήρων που υποδύεται, με μια προσεκτική, γοητευτική αναπαράσταση της εποχής και την υπέροχη μουσική να αποτελεί ένα βασικό αφηγηματικό στοιχείο, το «Mangrove» σε ξεσηκώνει και σε εξοργίζει, σε θυμώνει και μαζί σε κάνει να βουρκώνεις από συγκίνηση και την αίσθηση μιας δικαίωσης που ευτυχώς έρχεται έστω και υπό προϋποθέσεις.

Γεμάτο ένταση και πάθος, το φιλμ του ΜακΚουίν μπορεί να αφηγείται μια ιστορία από το παρελθόν, όμως μοιάζει απόλυτα επίκαιρο, σημαντικό και χρήσιμο σε μια εποχή που ακόμη και σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά, υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να παλεύουν για την αυτονόητη αλήθεια πως black lives matter.