Τραγούδα, γιατί αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη ταινία! Ηρωάς της είναι ο Μπάστερ Μουν, ένα κοάλα – θιασάρχης, μεγαλωμένος με το σαράκι του πάλκου, όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι. Το θέατρό του όμως κινδυνεύει να πτωχεύσει κι ο Μπάστερ πρέπει να βρει έναν τρόπο να το σώσει. Και τον βρίσκει, διοργανώνοντας ένα talent show, ένα διαγωνισμό τραγουδιού, με μεγάλο χρηματικό έπαθλο που… δεν έχει να δώσει.

Νέα ταινία από την Illumination Entertainment, το στούντιο του «Despicable Me» και του «The Secret Life of Pets», είναι φτιαγμένη σ’ έναν κόσμο όπου κατοικούν μόνο ζώα: όχι ως μέρος κάποιας παραβολής για την ανθρώπινη κοινωνία όπως είδαμε, εξαιρετικά πετυχημένα και πολύ πιο σύνθετα, στη «Ζωούπολη», αλλά έτσι, επειδή τα ζωάκια που χορεύουν και τραγουδούν είναι αληθινά πιο διασκεδαστικά.

Κάτω από τη σφραγίδα εικαστικής πρωτοτυπίας του Κρις Μελεντάντρι, η ταινία στελεχώνεται με δεκάδες απολαυστικά ζώα, όχι ανεπτυγμένους χαρακτήρες, αλλά χαριτωμένες φιγούρες. Εκτός από το κοάλα Μπάστερ Μουν, γνωρίζουμε το λάμα σχολαστικό τραπεζίτη, την αιωνόβια χαμαιλέοντα γραμματέα και, ως προικισμένους διαγωνιζόμενους, την ασίγαστη μητέρα γουρουνίτσα που, παράλληλα με τις πρόβες, πρέπει να φροντίζει τις ντουζίνες γουρουνάκια της στο σπίτι, τη συνεσταλμένη ελεφαντίνα που αναδεικνύει τα ταλέντα της μόνο μπροστά στους συγγενείς της, γιατί είναι πολύ ντροπαλή για τη σκηνή, την έφηβη σκαντζοχοιρίνα που ταλαιπωρείται από τον ανταγωνιστικό φίλο της, τον μπερδεμένο γορίλα που διχάζεται ανάμεσα στην αγάπη του για τη μουσική και την «οικογενειακή επιχείρηση» ληστειών.

Ντυμένα με την παλιά παράδοση του μιούζικαλ, αμέτρητα τραγούδια περνούν από την ταινία, σε μορφή chorus line, ή ατομικών ερμηνειών, ή σύντομου νοσταλγικού ντυσίματος, από το «May Way» του Πολ Ανκα ως το «Hallelujah» του Λέοναρντ Κοέν, με highlight όχι μόνο το «Call Me Maybe», τραγουδισμένο από τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, αλλά κυρίως το πρωτότυπο τραγούδι της ταινίας, «Set it All Free», με τη φωνή της Σκάρλετ Τζοχάνσον.

Δίπλα στην αγάπη για τη showbiz που διαπερνά όλη την ταινία – κι έναν ελαφρύ εθισμό στα talent shows τύπου American Idol ή, έστω, The Voice – το γενικό μήνυμα του «Sing» είναι απλό, ότι σε κάθε δυσκολία, αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε. Τίποτα πιο πειστικό αν το βλέπεις να συμβαίνει από μια ομάδα ετερόκλητων αλλά εξίσου χαριτωμένων ζώων, που διατηρούν τους εαυτούς τους και το κοινό σε υψηλές νότες κεφιού.