Oταν ο Ζουμπαίος και η Ιουλιέτα φτάνουν στην πόλη παρέα με τους φίλους και την οικογένειά τους, η μεγαλύτερή τους ανησυχία είναι να προλάβουν να ετοιμάσουν το νέο τους κήπο για την άνοιξη. Γρήγορα, όμως, συνειδητοποιούν πως κάποιους απάγει νάνους του κήπου και η μόνη λύση ακούει στο όνομα Σέρλοκ Ζουμπόμς. Ο διάσημος ντετέκτιβ και ορκισμένος προστάτης των νάνων που ζουν στους κήπους του Λονδίνου, παρέα με τον πιστό του συνεργάτη Γουάτσον, αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο και τίποτα στο Λονδίνο δεν πρόκειται να μείνει στη θέση του.

Το «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα» ήταν μια άκρως διασκεδαστική μεταφορά του σαιξπηρικού δράματος η οποία, αν και δεν έπαιρνε τον εαυτό της τόσο στα σοβαρά, ήταν μια μεγάλη, εισπρακτικά τουλάχιστον, επιτυχία που κατάφερε να διασκεδάσει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους με το χιούμορ της, αλλά και τις διασκευές των τραγουδιών του Ελτον Τζον. Στο σίκουελ, το οποίο άργησε 7 χρόνια, η ίδια δημιουργική ομάδα βρήκε τρόπο να ενσωματώσει μέσα σε αυτό το ιδιότροπο σαιξπηρικό σύμπαν και τους εκκεντρικούς χαρακτήρες του Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ (με αναφορές σε διάσημες ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς όπως το «Σκυλί των Μπάσκερβιλ» και το «Τελευταίο Πρόβλημα»), και το τελικό αποτέλεσμα μάλλον φαίνεται πως τη δικαιώνει.

Οχι ότι το μυστήριο της εξαφάνισης των νάνων είναι τόσο περίπλοκο και πρωτότυπο που να σας κάνει να αναρωτιέστε συνέχεια τι και ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά, άλλα είναι μια γερή βάση για να κρατήσει την ιστορία ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. Ακόμη και οι ανατροπές, που σίγουρα τουλάχιστον για τους μεγάλους δεν δείχνουν ως κάτι το σπουδαίο, κρύβουν όμως μέσα τους κάποια ωραία μηνύματα για όλη την οικογένεια χωρίς να ηθικολογούν και να προσβάλλουν τη νοημοσύνη του (ενήλικα ή παιδιού) θεατή.

Ο Τζον Στίβενσον επιστρέφει ξανά στη σκηνοθεσία, κι αυτή τη φορά το φιλμ του ακολουθεί πιο γρήγορους ρυθμούς. Επικεντρώνεται περισσότερο, όπως είναι φυσικό, στην σχέση του Σέρλοκ και του Γουάτσον, αλλά ταυτόχρονα, μέσω αυτής, προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα τη σχέση του Ζουμπαίου και Ιουλιέτας. Το σχέδιο μπορεί να μην φτάνει στα επίπεδα άλλων μεγάλων στούντιο, αλλά καταφέρνει να είναι αρκούντως γοητευτικό, με ευχάριστες πινελιές όπως όταν μετατρέπεται σε ένα ασπρόμαυρο δισδιάστατο animation στην προσπάθειά του να εισβάλλει στον ψυχισμό του Σέρλοκ Χολμς ή για τους φίλους... Ζουμπόμς.

[Δυστυχώς, η ταινία προβάλλεται στις εγχώριες αίθουσες μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, στερώντας σε πολλούς την ευχαρίστηση να ακούσουν τις φωνές των Τζέιμς ΜακΑβόι, Εμιλι Μπλάντ, Μάγκι Σμιθ, Μάικλ Κέιν, αλλά και έναν υπέροχο Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Σέρλοκ Ζουμπόμς.]