Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα θρίλερ βάζει τους ήρωες στη μέση του πουθενά για να επιβιώσουν όχι μόνο από τα στοιχεία της φύσης αλλά και από έναν μανιακό δολοφόνο που τους θέλει με κάθε τρόπο νεκρούς. Κεντρική ιδέα που μοιάζει να λειτουργεί άψογα στα πλαίσια ενός survival horror βρίσκεται στο κέντρο της ταινίας του Αλέν Ντάρμποργκ «Κόκκινη Κουκκίδα», ένα θρίλερ που μας έρχεται από την Σουηδία κατευθείαν στους δέκτες μας από το Netflix και θέλει να πετύχει ακριβώς αυτό. Μόνο που καταλήγει να μας αφήσει, ειρωνικά, σχεδόν παγερά αδιάφορους.

O Ντάβιντ και η Νάντια είναι ένα ζευγάρι οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν τον γάμο τους ο οποίος βρίσκεται στα όρια της διάλυσης. Οταν η Νάντια μαθαίνει πως είναι έγκυος πηγαίνουν ένα ταξίδι στα βουνά της βόρειας Σουηδίας για να αναζωογονήσουν την σχέση τους. Ομως το ταξίδι αυτό γρήγορα μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη όταν μια κόκκινη κουκκίδα λέιζερ εμφανίζεται ξαφνικά στη σκηνή τους και αναγκάζονται γρήγορα να φύγουν μέσα στο κρύο κυνηγημένοι από έναν δολοφόνο.

Red Dot 424

Red Dot 424

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται ενδιαφέρον στο χαρτί αλλά στην εκτέλεση η ταινία, σε σενάριο γραμμένο από τον ίδιο τον Ντάρμποργκ και τον Περ Ντίκσον, δεν καταφέρνει να προσφέρει το σασπένς και τη δράση που φαίνεται πως υπόσχεται. Κι αυτό γιατί αδυνατεί να δώσει στο θεατή σημεία ταύτιστης με τους δυο ήρωές της, να σε κάνει να ενδιαφερθείς για εκείνους και για όσα περνάνε.

Μπορεί να ρίχνει μια κλεφτή ματιά στις ζωές τους πριν το ταξίδι, αλλά το πραγματικό δράμα εξελίσσεται πίσω από τις κάμερες, κρατώντας το κρυφό σαν ένα ανούσιο επτασφράγιστο μυστικό σχεδόν για μετά το μισό της ταινίας. Ακόμα και όταν αυτό αποκαλύπτεται και ο πραγματικός δολοφόνος κάνει την παρουσία του γνωστή, δεν έχει το αντίκτυπο που θα περίμενες.

Red Dot 424

Red Dot 424

Η σκηνοθεσία όμως του Ντάρμποργκ έχει όμως κάποια ενδιαφέρουσα στοιχεία. Σε στιγμές, καταφέρνει να προκαλέσει μια αίσθηση κλειστοφοβίας αλλά και ζοφερής ατμόσφαιρας, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τις παγίδες των κλισέ αναφορών. Τουλάχιστον οι δυο πρωταγωνιστές, Νανά Μπλοντέλ και Αναστάσιος Σούλης, είναι αρκετά καλοί στους ρόλους τους καταφέρνοντας, με τα λίγα που έχουν από πλευράς σεναρίου, να δώσουν στους χαρακτήρες τους μια κάπως στιβαρή υπόσταση και να ξεφύγουν από την πλήρη αδιαφορία.

Ακόμα και με το ανατρεπτικό της φινάλε η «Κόκκινη Κουκκίδα» δεν είναι εκείνο το survival horror που θα σε βάλει και σε σκέψεις, όσο κι αν σκληρά το προσπαθεί. Αν και προσφέρει στιγμές διασκέδασης και ψήγματα αγωνίας η ταινία είναι μικρότερα από τα μεγάλα μηνύματα που θέλει να περάσει, πόσο μάλλον να καταφέρει να σε πείσει να μην πας - όταν με το καλό το επιτρέψει η πανδημία - μια ωραία βόλτα στο... Βορρά.

[Η ταινία προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους]